Home HAARkunstenaar MARVIN ZWART over zijn werk als kapper
Stylist

HAARkunstenaar MARVIN ZWART over zijn werk als kapper

Je hebt kappers en je hebt kappers. Maar sommigen onder hen mogen zich met recht haarkunstenaars noemen. Deze kappers voelen feilloos de laatste trends aan en hun creaties zijn inspiratie voor vele vakgenoten. Ze hebben hun sporen ruimschoots verdiend en zijn vaak verantwoordelijk voor het haar van topmodellen en celebs. Hebben wij in Nederland en België ook zulke topstylisten? Jazeker! Wij zochten ze op en vroegen naar hun passies & inspiratiebronnen. Met deze nieuwe rubriek blijf je op de hoogte van ons eigen toptalent! Dit keer is Marvin van kapsalon The Parlour aan het woord.

Hoe ben je ooit begonnen?
Op mijn 13e heb ik een tondeuse gekocht en ben daarmee mijn vader en broertje’s haar gaan doen. Ik was altijd al een lastige kapperbezoeker en niet snel tevreden. Ik woonde in Den Helder en voelde me een beetje een buitenstaander. Ik was meer met mode bezig en school interesseerde me niet zo. Op m’n 16e ben ik van de Mavo afgeschopt en heb ik 2 jaar de kappersschool gedaan. Daarna ben ik naar Amsterdam gegaan om bij Richard Koffijberg te gaan werken. Daarna ben ik een jaar naar Israel gegaan en heb bij een kapperszaak in Tel Aviv gewerkt. Na mijn terugkomst opende ik een eigen zaak in Den Helder. Ik heb dat 5 jaar gedaan, maar miste collega’s en vond het in Den Helder te eentonig. Ik ben weer naar Amsterdam getogen en ben bij Rob Peetoom gaan werken. Daar heb ik meegedaan aan de Coiffure Award in 2006 en meteen de Consumer Award gewonnen. Ik moest ook wel wat laten zien want niemand kende me. Na Peetoom heb ik 3 jaar bij Mogeen gewerkt. Dat was een leuke tijd. Nu ben ik net begonnen bij een nieuwe Amsterdamse salon, The Parlour. Ik huur daar een stoel.

Wat spreekt je zo aan in het kappersvak?
Haar is allesbepalend voor iemands persoonlijkheid. Het geeft mij een enorme kick als ik zie dat ik iemand zelfvertrouwen kan geven en zijn of haar persoonlijkheid beter uit kan laten komen. Ik probeer goed aan te voelen wat iemand wil uitstralen. Dat vertaal ik dan naar een kapsel.

Waarom heb je zoveel bekende Nederlanders als klanten?
Ik ben serieus met mijn vak bezig en klanten weten dat. Daarom komen ze bij mij terug. Dat is denk ik ook de reden dat veel celebs willen dat ik hun haar doe. Zij nemen hun werk ook serieus en werken hard. Ze zien bij mij dezelfde werk ethiek. Vroeger heb ik ook veel shows gedaan, maar dat doe ik bijna niet meer. Ik hou niet van de stress en de tijdsdruk. Bovendien worden bijna alle shows gesponsord door een kappersmerk en je wordt alleen gevraagd als je aan dat bepaalde merk verbonden bent.

Welke celebs heb je als klant?
Carice van Houten, Kim Feenstra, Jelka van Houten, Kim van Kooten, Thekla Reuten, Sanne Vogel,  Hadewych Minis

Reis je vaak voor je werk?
Nee, als bijvoorbeeld Carice op reis gaat, help ik soms wel goed met voorbereiden maar de haarstylist doet het haar ter plekke. Kim is eigenlijk de enige met wie ik wel eens meereis. Daarnaast moet ik ook wel eens op reis voor commerciële shoots. Ik ben wel gek op reizen, maar doe dat meer privé.

Wat is het hoogtepunt uit je carrière?
De eerste show van Hair Heroes was geweldig. Ik werkte toen nog bij Mogeen en samen met Hester (Wernert) en Siko (van Berkel) hebben we een gigantische ‘stellage’ van haar gemaakt voor Kim (Feenstra). Een ander hoogtepunt is een videoclip met Carice van Houten voor the Particle of Light. Carice moest in de stromende regen door een stellage vliegen. Het werd opgenomen in het Amsterdamse Bos en ik moest zorgen dat het haar er zelfs in dit weer prachtig uitzag. Daar heb ik me wel goed op moeten voorbereiden, ik heb op een kop uitgeprobeerd welke stylingproducten wel en niet werkten met regen.

Knip je ook ‘gewone’ klanten?
Jazeker! Dat vind ik ook net zo leuk. Ik behandel elke klant hetzelfde, of ze nu bekend zijn of niet. Een klant moet wel bij me passen en vice versa. Ik heb weleens een klant geweigerd omdat ze wilden dat ik iets deed waar ik niet achter kon staan. Dan doe ik het niet, ik kan alleen maar werken met volle overtuiging.

Wat vind je het leukst om te doen?
Dat is toch wel mijn werk voor rode loper evenementen en videoclips. Het leuke daarvan vind ik dat je met een heel team werkt en alles op elkaar af moet stemmen. Samen ga je er dan iets moois van maken en dat geeft een geweldige kick.

Wat is volgens jou de meest voorkomende haar misser?
Ik vind het vreselijk als ik mensen zie die zelf hun haar kleuren. En geloof me, dat zie je. Kleuren is een vak apart en dat kun je niet zomaar even doen met een pakje haarverf. De thuiskleuringen worden enorm slim in de markt gezet. Mooie modellen met prachtig haar, die dat echt niet zelf hebben gedaan, staan op de verpakkingen. Maar het eindresultaat is nooit zo mooi. Je kunt dat echt beter door een kapper laten doen.

Wat is jouw ‘trade mark’?
Eigenlijk ben ik van alle markten thuis. Ik kan het allemaal: knippen, kleuren, föhnen. Ik heb er bewust voor gekozen om alle aspecten van het vak te leren zodat ik een kapsel helemaal alleen kan doen. Voordeel voor de klant is dat ze dan maar een aanspreekpunt hebben.

Wat is je favoriete product en waarom?
Ik heb 3 favorieten waar ik altijd weer op vertrouw. De Potion 9 van Sebastian is een geweldig product voor fijn haar. Het is licht verstevigend en maakt het haar sterker zonder het te verzwaren. Veel oliën zijn toch te vet voor fijn haar. Dit product niet. Ook vind ik de Ocean Spritz van Wella erg fijn. Dat gebruik ik eigenlijk bij alle haarstijlen. En de Surf Spray van Bumble & Bumble heb ik altijd bij me.

Van welke beroemdheid zou je het haar willen doen en waarom?
Ik ben gezegend met zulke leuke klanten dat ik eigenlijk geen wensen meer heb. Ik ben echt heel tevreden en dankbaar dat ik het haar mag doen voor de celebs die ik nu als klant heb.

Wat is je favoriete film / stad / mode ontwerper?
Film is lastig, ik heb steeds weer een andere favoriet. Momenteel ben ik helemaal weg van de TV serie Game of Thrones. Carice van Houten speelt daarin mee en alles klopt aan deze serie: het haar, de kostuums. Mijn favoriete stad is Tel Aviv. Ik heb daar gewoond en elke keer als ik er kom, wordt ik geïnspireerd door de mode, het straatbeeld. Jan Taminiau en Iris van Herpen staan allebei op wereld niveau en ik bewonder ze heel erg.

Waar haal je je inspiratie vandaan. Heb je naast je werk nog andere hobby’s?
Ik sport heel veel en doe aan yoga. Verder hou ik ervan om uit eten te gaan met mijn vrienden. Ik doe eigenlijk overal inspiratie op. Als je een creatief persoon bent kun je uit veel dingen je creativiteit halen.

Van welke kapper heb je het meest geleerd?
Dat zijn toch wel Hester van Wernert en Siko van Berkel, waarmee ik bij Mogeen heb gewerkt. Beiden zijn in staat om echt out of the box te denken. Zij maken het onmogelijke mogelijk en dat is heel inspirerend voor mij geweest. Als zij iets bedenken, laten ze zich niet begrenzen in hun ideeën.

Aan wie geef je het stokje door voor het volgende interview?
Ik zou graag Carmen willen vragen om de volgende te zijn. Zij heeft een nieuwe salon, de Parlour opgericht en ik huur daar nu een stoel. Het is een ontzettende leuke getalenteerde meid en ik ben blij dat ik hier nu werk!