Home HAARkunstenaar KATE PEARSON over het kappersvak
Stylist

HAARkunstenaar KATE PEARSON over het kappersvak

HAARkunstenaar-Kate-PearsonSerie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. Haarstyliste Charlotte Charpentier van Wild Romance gaf het stokje door aan Kate Peason, die werkt bij Adri Hairstyling.  Lees het interview met deze Engelse kapster die verliefd werd op Amsterdam.

Hoe ben je ooit begonnen?
Kate PearsonIk heb nooit iets anders willen doen. Als kind knipte ik al het haar van mijn barbies. Ik kom uit Nottingham (UK) en heb daar de kappersopleiding gedaan. Ik wilde altijd op een cruiseschip werken en dat ben ik ook gaan doen. Dat was heel leuk en afwisselend. Zo zit je ineens zomaar in Madagaskar … Toen werd ik verliefd op een Nederlander en zo ben ik hier gekomen. Eerst heb ik in Geldermalsen gewerkt en toen mijn relatie over was ben in naar Amsterdam verhuisd. Ik ben gaan werken bij TONI&GUY, daar ben ik 8 jaar gebleven. Anderhalf jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen; ik huur nu een stoel bij Adri Hairstyling. Het bevalt heel goed, we hebben ook zo’n leuk team hier!

Wat spreekt je aan in het kappersvak?
Haar is mijn passie, ik geniet elke dag van mijn werk. Ik houd ook van mensen en vind het leuk om steeds weer wat anders te doen. Geen twee hoofden zijn hetzelfde, je krijgt dus altijd een ander resultaat. Eigenlijk is elke klant weer een andere opdracht.

Werk je voor shows of magazines?
Nu niet meer. Vroeger, bij TONI&GUY gaf ik veel trainingen. Ik woonde een tijdje samen met een styliste die veel voor bladen werkte. Zo rolde ik ook in dat wereldje. Ik heb gewerkt voor o.a. Celebrity en Winq.

Reis je vaak voor je werk?
Vroeger heb ik natuurlijk heel veel gereisd toen ik nog op cruises werkte. Dat was wel 12 uur per dag hard werken. Ik kwam daar veel bijzondere mensen tegen. Het leuke is dat iedereen in vakantiestemming is en als je vrij bent, kom je op plekken waar je anders nooit komt. Ik weet nog dat ik een keer de modellen in Namibië heb gedaan voor een shoot.

Van welke celebs heb jij het haar verzorgd?
Een collega zei altijd: “name dropping is not becoming” en daar ben ik het wel mee eens. Ik heb wel voor bekende mensen gewerkt, maar de namen hou ik liever voor mezelf.

Wat is het hoogtepunt uit je carrière?
Er zijn verschillende hoogtepunten. Tijdens je carrière heb je verschillende momenten waar je naartoe werkt. Zo zie ik de kappersschool, het werken op cruiseschepen, het verhuizen naar Amsterdam allemaal als hoogtepunten. En toen ik art director werd bij TONI&GUY en later weer voor mezelf ging werken. Dit waren allemaal doelen die ik graag wilde bereiken en telkens als dat lukte, was dat voor mij een hoogtepunt.

Creaties-van-kate-pearson

Wat is je werkwijze bij een nieuwe klant?
Een goede eerste consult is heel belangrijk. Ik praat met de klant en kijk ook goed naar het haar. Het gaat erom wat bij de klant past, qua haartype en qua persoonlijkheid. Als je op dezelfde golflengte komt, wordt het makkelijker, maar daarvoor moet je eerst kennismaken. Ook een hoofdmassage werkt altijd goed, dat help de klant om te ontspannen. Als het bij de wastafel goed gaat, ben je al een heel eind!

Wat vind je het leukst om te doen?
Ik ben gespecialiseerd in knippen, ik kleur niet. Ook doe ik veel bruiskapsels. Haar opsteken vind ik heel leuk, dat heb ik nog uit de tijd dat ik op cruise schepen werkte. Veel collega’s verwijzen hun klanten naar mij door als ze een bruidje hebben.

Wat is volgens jou de meest voorkomende ‘haarmisser’?
Droge split-ends, onverzorgde puntjes. Ik erger me als mensen hun haar niet verzorgen. Vooral in de zomer zie je veel ‘vakantiepuntjes’.

Wat is je ‘trade mark’?
Ik kan niet echt zeggen dat ik een trade mark heb. Ik houd van mooi, gezond haar dat bij iemand past. Wat bij de een werkt, kan bij de ander helemaal niet kloppen. Bovendien moet je ook met je tijd meegaan.

Wat is je favoriete product?
Wij gebruiken producten van CHI, Alterna en Morocconoil. Vooral de Alterna producten maken echt verschil. De Caviar shampoo is zo verzorgend, dat transformeert je haar. Een klant vertelde mij eens, nadat ik het daarmee gewassen had: “mijn haar voelde alsof ik 15 was”. Ik merk het meteen als ik het een keer niet gebruik. Ook de Bamboo lijn is erg goed voor extra volume. De Uplifting Root Blast geeft echt een wow-effect als je dat gebruikt voor het föhnen en het plakt helemaal niet!

Van welke beroemdheid zou je het haar willen doen?
Ik vind Máxima zo leuk en ze heeft prachtig haar. Ik zou graag haar haar opsteken voor een feestje.

Wat is je favoriete film / stad / mode ontwerper?
Ik houd erg van oude klassiekers zoals Gone with the Wind en musicals zoals Billy Elliott. Ook houd ik van animatiefilms, als kind was ik gek op de Goonies.

Mijn hart ligt in Nottingham waar ik vandaan kom, maar ik ben verliefd geworden op Amsterdam. Ik was daar een keer toen ik 17 was en wist meteen dat ik daar op een dag wilde wonen.

Favoriete ontwerpers zijn Alexander McQueen en Vivienne Westwood omdat ze out of the box durven denken.

Waar haal je je inspiratie vandaan. Heb je naast je werk nog hobby’s?
Overal, op straat, in nieuwe steden, een boom of gebouw. Je moet mooie lijnen kunnen zien.

Mijn hobby’s komen in golven. Ik hou van hardlopen, yoga, zwemmen, schilderen en nu ben ik veel met ceramiek bezig. Ik houd van afwisseling.

Van welke collega-kapper heb je het meest geleerd?
Je neemt altijd een stukje mee van elke werkplek. Ik heb van heel veel mensen geleerd, van de beste topkapper tot de assistente van de kappersschool. Ik ben dankbaar voor iedereen die mij ooit iets heeft geleerd. Het is een mooi vak en je bent nooit klaar.

will-boschAan welke kapper wil je ‘het stokje’ doorgeven voor het volgende interview?
Will Bosch, de eigenaar van de eerst salon waar ik in Nederland werkte. Ik vind het fantastisch dat hij mij destijds een kans heeft gegeven terwijl ik nog geen woord Nederlands sprak.

 http://katepearson.org