Home Haarkunstenaar Ferry Loeve | Behind the blond
Stylist

Haarkunstenaar Ferry Loeve | Behind the blond

Van 2012 tot 2018 had WieWatHaar de succesvolle rubriek ‘haarkunstenaars’ waarin we de leaders of the industry vragen stelden over hun passie voor het vak. Nu 3 jaar later hervatten we de serie, maar dan wel in een nieuwe opzet. De eerste kapper in deze reeks is Ferry Loeve, al meer dan 20 jaar gepassioneerd haarstylist en voor velen trendsetting op gebied van kleur & creatief ondernemerschap.

Ferry is samen met zijn partner Joost eigenaar van de succesvolle formule Het Haartheater met 2 vestigingen in Amsterdam. Ooit begon hij zijn opleiding aan het grafisch lyceum en de kunstacademie maar uiteindelijk kroop het bloed toch waar het niet gaan kon en werd hij kapper.

Ik kan snel onrustig worden van negatieve energie.

Wanneer wist je: ik word kapper?

Eigenlijk wilde ik op mijn 12e al kapper worden, maar mijn vader had liever dat ik ‘gewoon een opleiding ging doen’. Hij zag er niet zoveel toekomst in als ik ergens in een salon zou werken. Toen ben ik wel een creatieve opleiding gaan doen, maar op mijn 23e ontmoette in Joost (partner, red.) en hij had een salon in Rotterdam. Ik werkte doordeweeks, maar zaterdag vroeg Joost me weleens mee te helpen. Op gegeven moment stond ik een uitgroei in te zetten en dacht ik: ‘Dit is toch wel heel erg leuk!’ Daarna ben ik een avondopleiding voor kapper gaan volgen en zijn Joost en ik samen een salon gestart in Amsterdam. The rest is history.

Wat voor kapper ben jij?

Ik ben een heel creatief persoon en werk graag met mijn handen. Dat doe ik tot op de dag van vandaag nog. Ik ben een echte colorist met een enorme voorliefde voor blond haar. Toen ik ooit startte, zag ik heel veel slechte blondkleuren en ook als ik klanten die voor het eerst in de stoel zaten vroeg wat hen stoorde, was dat heel vaak een blond die verkeerd was gedaan. Ik zag daar enorme mogelijkheden, juist omdat er nog zoveel te winnen was. Blond haar kan snel te warm worden en haar frisheid verliezen. Vaak wordt dit gecorrigeerd met toners, terwijl de basis eerst zou moeten kloppen.

Belangrijkste les uit je carrière

Op mijn 30e werd ik door Redken gevraagd als Color Artist en had ik mijn eerste grote klus in het Krasnapolsky in Amsterdam. Op die leeftijd vond ik mijn werk wel belangrijk, maar hield ik ook van feestjes en af en toe een nacht doorhalen. Na afloop tijdens de borrel zag ik wel dat de Internationale Redken mensen wat eerder weggingen, maar ik bleef lekker hangen tot het eind. De dag erna was ik helemaal brak en kwam ik te laat op een training van Sam Villa. Hij nam me apart en zei toen de woorden die ik nooit meer ben vergeten: ‘Succesful people are working when others are sleeping’.

Succesful people are working when others are sleeping.

Dat hakte er enorm in en vanaf die dag ben ik anders met mijn vak omgegaan. Ik besefte dat als ik echt iets wilde bereiken, ik mijn verantwoordelijkheid moest gaan nemen. Als ik nu zelf jonge mensen train, geef ik die woorden nog steeds door.

Grootste talent

Het zien van kansen en mogelijkheden. Ik zie vrij snel wat er in de markt gebeurt, op gebied van haar maar ook interieur en lifestyle. Ik kan snel spotten wat de trends gaan worden. Mijn partner zegt ook vaak tegen me als we een trend signaleren: ‘Dit zei je 3 jaar geleden al’. Ik was ook een van de eersten die Instagram helemaal ging omarmen, omdat ik zag dat dit heel belangrijk zou gaan worden. Je registreert dingen onbewust, ik kan niet echt uitleggen hoe het werkt. Ik observeer de hele dag en als ik dan bepaalde herhalingen en patronen ga zien, wordt het bewust en dan doe ik er iets mee.

Wat maakt jou gelukkig?

Als mijn beide teams van Het Haartheater gelukkig zijn, ben ik het meest gelukkig. Als ik zie dat ze het naar hun zin hebben. Dat brengt harmonie in de salon en daardoor krijg ik ook een stukje rust en kan ik geluk ervaren. Ik kan snel onrustig worden van negatieve energie. Dus als ik dat omdraai, besef ik dat ik gelukkig word als anderen het fijn hebben. Dat geeft mij weer ruimte in mijn hoofd voor andere dingen.

Met wie wil je een dag meelopen?

Dat zijn de haarstylisten Jen Atkin of Tracy Cullingham. Zij zijn heel inspirerend. Jen Atkin heeft een boek geschreven ‘Blowing my way to the top’ en het is voor mij heel herkenbaar wat ze doet. Ik zou met Jen graag een dag mee willen lopen voor haar zakelijke instinct. Ze heeft een hele goede balans gevonden tussen werk en privé, dat inspireert mij. Tracy is een geweldige colorist en ik zou weleens willen weten wat haar succesformule is met kleur. Het lijkt me fijn om met haar ideeën uit te wisselen over haarkleur. Ik denk dat ik van beide vrouwen nog veel kan leren.  

Grappigste moment?

Dat zijn er zoveel! Als ik 65 ben ga ik daar echt een boek over schrijven. Maar één voorval kan ik me nog heel goed herinneren. Een dag voor kerst komt ene Virginia de salon binnen. Ze had een kleur met mij geboekt omdat ze over mij gehoord had. Op gegeven moment komt een soort van Cruella de Vil binnen, enorme bontjas aan en zonnebril op. Ze vraagt of ze wat spullen die ze bij zich heeft binnen mag zetten. Natuurlijk, zeg ik en vervolgens gaat ze terug naar de taxi en komt ze aan met 3 (!) trollies helemaal gevuld met tarotkaarten en kappersspullen.

Als ik 65 ben ga ik echt een boek schrijven!

Zij wilde wel gekleurd worden, maar dan helemaal op haar manier. Zo wilde ze haar eigen rollers gebruiken en haar eigen haar föhnen. Uiteindelijk heeft ze de hele dag in de salon doorgebracht en bijna alle trollies werden leeggehaald. We hebben haar die dag maar laten zitten omdat we haar niet weg wilden sturen. Maar toen ze de volgende keer weer kwam met al haar spullen, dacht ik: ‘hier moet ik vanaf’. Daarna heb ik nooit meer een afspraak met haar ingeboekt.

Ambitie?

Allereerst wil ik dit jaar heel graag de ANKO Ondernemers Award winnen. Ik zit nu in de race en wil hem winnen ook! Daarnaast heb ik tijdens de lockdown een educatieprogramma ontwikkeld ‘Behind the blond’ en daar wil ik me de komende tijd ook op gaan richten. Toen wij 21 jaar geleden begonnen, was er niemand die ons hielp. Met vallen en opstaan hebben we alles zelf moeten doen.

Als ik in die begintijd een coach had kunnen hebben, zou ik daar zeker gebruik van maken. Die kans willen wij jonge ondernemers bieden, zodat ze snellen hun doelen kunnen behalen. Verder vind ik interieur heel leuk en daar wil ik ook wel mensen bij gaan helpen. En tenslotte zou ik nog wel meer vestigingen van Het Haartheater willen openen buiten Amsterdam. We hebben nu net corona achter de rug dus ik durf nog niet hardop te dromen, maar dat is wel iets dat ik nog wil.