Home HAARkunstenaar DAAN KNEPPERS over het kappersvak
Stylist

HAARkunstenaar DAAN KNEPPERS over het kappersvak

Interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een kapper die wordt bewonderd. Haarstylist Maikel Piqué van Vagabond Collective noemde collega en vriend Daan Kneppers (van hetzelfde collectief).  Lees het interview met deze veelzijdige kapper.

Hoe ben je ooit begonnen?
Ik wist niet zo goed wat ik wilde en toen kwam ik iemand tegen die een paar kapsalons had. Hij zei, ‘je moet kapper worden’. Ik ging naar de kappersschool en ging al snel meehelpen in een salon. Ik ging werken voor een bedrijf met 12 salons en op gegeven moment mocht ik meehelpen om een nieuwe salon op te zetten. Daarna ben ik naar Australië gegaan. Daar heb ik geassisteerd in een hele chique salon waar ik veel over haarstyling heb geleerd. Terug in Nederland, heb ik meegedaan met het tv-programma de Next Hair Guru, die ik heb gewonnen. Dat heeft me wel een steun in de rug gegeven. Opeens kende iedereen me. Nu werk ik als freelancer en voor een aantal vaste klanten. Samen met een aantal andere kappers hebben we Vagabond Collective. We delen een ruimte maar werken allemaal zelfstandig.

Wat spreekt je aan in het kappersvak?
Ik hield altijd veel van mode en wilde graag iets met m’n handen doen. Maar het belangrijkste voor mij is mijn passie voor het materiaal haar. En ik vind het erg leuk om met mensen te werken.

Werk je voor shows of magazines?
Ja, ik doe beiden, maar mijn voorkeur ligt bij shoots voor modebladen. Ik heb inmiddels wel voor alle Nederlandse bladen gewerkt, van de Elle tot de Marie Claire en de Vogue.

Reis je vaak voor je werk?
Ja, best wel veel. Meestal voor werk voor magazines.

Voor welke celebs heb jij het haar verzorgd?
Ja, dat doe ik ook. Maar ik maak geen onderscheid; iedere klant wordt behandeld als een BN-er. Klanten bellen mij of soms wordt ik geboekt, dan is het een freelance klus. In ons atelier werken we alleen op afspraak dus ik kan iemand in een privé ruimte helpen. Ik noem liever geen namen, ook dat is privé.

Wat is het hoogtepunt uit je carrière?
Mijn meest recente hoogtepunt is de opdracht voor de Vogue. Dat was altijd al een wens van me. De Vogue zie ik toch wel als hét podium om op een kunstzinnige manier met je vak bezig te zijn. Ook het winnen van een Coiffure Award en de Next Hair Guru was geweldig.

Creaties-van-Daan-KneppersKnip je daarnaast ook nog ‘gewone’ klanten?
Al mijn klanten komen via via, of worden geboekt door NCL Representation. Met elke klant bepaal ik samen wat het resultaat gaat worden, dat heeft toch met imago te maken. De meeste van mijn klanten vinden haar belangrijk en ik neem er ook echt de tijd voor. Ik kijk naar de kleur van de huid en ogen en naar de vorm van de wenkbrauwen en het gezicht. Eigenlijk het totaalbeeld, wie die persoon is, wat voor kleding hij of zij draagt.

Wat vind je het leukst om te doen?
Ik vind styling denk ik het leukste, maar ik houd ook van afwisseling. Ik vind alle aspecten van het vak leuk, als ik het maar niet te lang achter elkaar moet doen.

Wat is volgens jou de meest voorkomende ‘haarmisser’?
Zoals ik al zei, ik hou van het materiaal haar en ik vind het daarom zonde als het stuk wordt gemaakt door allerlei chemische behandelingen. De kwaliteit van het haar vind ik het belangrijkst en helaas laat dat nog wel eens te wensen over als je op straat kijkt.

Wat is jouw ‘trade mark’?
Ik houd erg van organisch haar en probeer haar altijd gewoon ‘haar’ te laten zijn. Ik zie mezelf meer als een begeleider van haar.

Wat is je favoriete product en waarom is het zo bijzonder?
De Blend Powder van Keune is een heel fijn product. Het is een volume poeder dat het haar stugger maakt. Zo kun je haar bouwen.

Van welke beroemdheid zou je het haar willen doen en waarom?
Onze koning! Zijn haar zou ik een beetje bijwerken, maar ik vind dat een baard hem goed zou staan.

Wat is je favoriete film / stad / mode ontwerper?
Film: Avatar en stad: Amsterdam. Misschien wel omdat ik er nu woon. Mijn favoriete ontwerper is Alexander Mc Queen.

Waar haal je je inspiratie vandaan. Heb je naast je werk nog hobby’s?
Ik wordt erg geïnspireerd door de natuur en muziek, maar eigenlijk haal ik mijn inspiratie uit alles om me heen. Creaties komen uit jezelf, uit wat je doet, hoe je leeft, wat je meemaakt.

Mijn werk is mijn hobby, want dat vind ik hartstikke leuk om te doen. En naast kapper ben ik ook kunstenaar.

Van welke collega/kapper heb je het meest geleerd?
Van mijn vroegere baas Hans Kampschuur heb ik het kappersvak geleerd. En in Australië heb ik van Alan White de basis van haarstyling geleerd.

Aan wie wil je ‘het stokje’ doorgeven voor het volgende interview?
Bert Visser, omdat hij een hele aardige man is, hard werkt en veel liefde voor het vak heeft.

Meer lezen over Daan? Hij is Innerbeauty Expert voor WieWatHaar