Home HAARkunstenaar CORINA ALKEMADE over het kappersvak
Stylist

HAARkunstenaar CORINA ALKEMADE over het kappersvak

Interviews met de créme de la créme van de Nederlandse kappers, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega die hij of zij bewondert. Haarstyliste Carmen van der Woude van kapsalon The Parlour gaf het 'stokje' door aan Kinki Academy eigenaresse Corina van Alkmade van kapsalon Kinki Academy.

Hoe ben je ooit begonnen?
Ik ben in 1995 bij Kinki Kappers in Amsterdam (Utrechtsestraat) begonnen. Ik was toen 16 en zat op het Haarstylistencollege in Haarlem. Ik kom uit een echte kappersfamilie en de keuze voor kapster was logisch voor mij. Ik had op TV iets over Kinki gezien en het leek me geweldig. Alles kon in die tijd, Kinki was anders dan alle andere salons die ik kende. Na 1 jaar stage bij Kinki kon ik daar aan de slag. Inmiddels heb ik 11 jaar geleden de Kinki Academy opgezet en sinds 1,5 jaar hebben we een eigen pand in Amsterdam.

Wat spreekt je zo aan in het kappersvak?
Ik hou ervan iets te creëren en om met mensen te werken. Het geeft een goed gevoel iemand blij te maken met een nieuw kapsel. Bij Kinki heb ik mezelf echt kunnen ontwikkelen. Ik ging naar Vidal Sassoon voor trainingen en stap voor stap leerde ik steeds meer. Door alle trainingen en ervaring bij Kinki kon ik zelf mijn academie beginnen.

Doe je veel catwalk shows?
Kinki is ambassadeur voor L’Oréal Professionnel en daarvoor heb ik veel shows gedaan. Ook heb ik shows gedaan voor Age Cube H3, dat is een educatief programma voor kappers uit de hele wereld over knippen, kleuren en productinformatie. En ik heb shows voor de Amsterdam Fashion Week gedaan.

Reis je vaak voor je werk?
Ja, dat is bijna allemaal voor L’Oréal shows. Ik ga binnenkort weer naar Mexico. En sinds Kinki ook vestigingen in Hamburg en Barcelona heeft, moet ik daar vaak heen.

Bij welke celebs en/of shows heb jij het haar verzorgd?
In het begin, bij Kinki kwamen wel veel bekende Nederlanders, soapies enzo. Maar het heeft me nooit zoveel uitgemaakt.

Wat is het hoogtepunt uit je carrière?
Dat is wel de verhuizing naar dit pand in Amsterdam. Voorheen zaten we met de academie in de kelder van de Utrechtsestraat. Het is geweldig nu een eigen pand te hebben.

Knip je daarnaast ook nog ‘gewone’ klanten?
Ja, ik heb nog steeds mijn vaste klanten. Ik vind dat leuk om te doen en deels is het ook uit loyaliteit. Ik wil mijn trouwe klanten niet teleurstellen. Het is altijd heel ontspannen en gezellig.

Wat vind je het leukst om te doen?
Knippen en kleuren. Ik vind het haar stylen minder leuk. Ik vind het heel leuk om echt naar het haar te kijken en de techniek daarop aan te passen. Daarnaast vind ik het heerlijk om mijn kennis over te brengen.

Wat is volgens jou de meest voorkomende ‘haarmisser’?
Ik zie op straat vaak vrouwen met dun haar, waarbij het haar teveel in lagen is geknipt. Hierdoor wordt de onderkant nog dunner en dat staat niet mooi. Ook zie je vaak lagen die niet goed geknipt zijn, waarvan stukken missen.

Wat is jouw ‘trade mark’?
Ik geloof niet in een manier van knippen. Ik pas mijn kniptechniek aan het haar aan. Na al die jaren ervaring, merk ik dat ik een zekere controle heb over het haar. Dat krijg je alleen als je voldoende kennis en ervaring hebt, en de nodige fouten hebt gemaakt. Ik hou van natuurlijk haar, het mag best een beetje ruig zijn. Voor mij hoeft niet elk haartje op zijn plaats te zitten. Ik hou van kapsels die ook nog goed zitten nadat je op de fiets hebt gezeten.

Wat is je favoriete product en waarom?
Superdust van L’Oréal Professionnel. Veel vrouwen hebben hier fijn haar en dit product is ideaal om het haar meer volume te geven, vooral bij de haaraanzet. Ik doe dan meestal nog wat serum in de uiteinden om pluis tegen te gaan.

Van welke beroemdheid zou je het haar willen doen en waarom?
Ik vind de zander van Blaudzun geweldig, Johannes Sigmund. Ik zou hem graag willen knippen zodat ik meteen een praatje met hem kan maken 😉 Zijn haar vind ik nu al goed zitten, ik zou het lengteverschil nóg extremer maken.

Wat is je favoriete film / stad / mode ontwerper?
Film: Intouchables, prachtige ontroerende film.
Stad: Kyoto en Tokyo. De serene rust van Kyoto en 3 uur met de trein verder, in Tokyo voel je je out of space. Geweldig!
Ontwerper: Walter van Beirendonck, het inspireert mij hoe hij de dingen uitvergroot en daar toch iets commercieels van weet te maken.

Waar haal je je inspiratie vandaan. Heb je naast je werk nog hobby’s?
Ik sport heel veel, fitness en kickboxen. Dat geeft me energie en zorgt ervoor dat mijn lichaam gezond blijft. Als kapster sta je heel veel en dat kan anders klachten geven.

Van welke collega/kapper heb je het meest geleerd?
Robbie ter Haak, mede eigenaar van Kinki Kappers. Hij heeft mij het vak echt bijgebracht. Hij heeft me altijd de ruimte en zijn vertrouwen gegeven om mijn eigen ding te doen. En hij heeft me het ondernemen bijgebracht. Door hem doe ik nu wat ik doe.

Aan welke kapper wil je ‘het stokje’ doorgeven voor het volgende interview?
Aan Mark Melief, de creative director van Kinki.

VOLGENDE KEER: HAARkunstenaar Mark Melief aan het woord