Home Energie-uitwisseling in de kappersstoel
BEWUSTWORDING

Energie-uitwisseling in de kappersstoel

Juno Burger is Energiewerker voor zowel bedrijven als individuen. Want energie wisselen wij dagelijks uit, of we ons daar nu van bewust zijn of niet. En dan kan het wel zo handig zijn om te begrijpen hoe het werkt. Vooral voor kappers geldt dat. Zij hebben te maken met veel verschillende klanten en juist de link moeten leggen tussen de buiten- en de binnenkant.

Fysieke aanraking

Want niets staat op zichzelf, zegt Juno. In een salon zie je dat ook de aanraking met klanten een belangrijke rol speelt. Als kapper krijg je per dag verschillende mensen in de stoel, die je fysiek aanraakt. Dan ontstaat een uitwisseling van energie. Wat gebeurt daar nou eigenlijk? Wat is jouw aandeel daarin en waarom kun je soms last hebben van dingen? Je ziet vaak dat als kappers daar de logica van snappen, ze bepaalde gevoelens ook beter kunnen plaatsen. In het begin kan het effect ervan worden uitvergroot, want je wordt je bewust van de dynamiek. Maar op den duur kun je er veel profijt van hebben door je anders naar die energie-uitwisseling te kijken. En dat voordeel geldt niet alleen voor de kapper zelf, maar ook de klanten zullen dat positief ervaren.

Over schoonheid

Want Juno zegt: “Voor mij is schoonheid echt een totaalpakket en heeft het voornamelijk met energie te maken. Ik zie soms hele knappe mensen, maar als zij geen energie communiceren, dan voelt het voor mij toch niet als schoonheid. Als de binnenkant heel leeg is, dan kun je dat met geen enkele make-up of operatie herstellen. Ik kan heel erg genieten van een mooie buitenkant, maar het moet wel heel erg samenkomen met een innerlijke schoonheid.” Het gaat om dus om de balans. Want ook mensen die zichzelf aan de buitenkant verwaarlozen, al hebben ze een bijzondere energie, voelen niet fijn. Soms komt dat voort uit een soort afwijzing van het lichaam, wat zorgt voor een disbalans. Alsof je jezelf niet leuk zou mogen aankleden en er verzorgd uit zou mogen zien! Schoonheid is juist de omarming en de balans van alle facetten.

De juiste balans

Voor de kapper is het een enorme verrijking zijn als je kunt zien wie die persoon in de stoel nou werkelijk is. Pas dan kun je de balans zoeken, die echt bijdraagt aan schoonheid. Dat gaat verder dan uiterlijke kenmerken, zoals de vorm van het gezicht, kleding en haarkleur. Het gaat erom dat je als kapper echt een connectie maakt met je klant. Hierdoor kun je je advies afstemmen op wie die persoon op dat moment is en waar hij of zij behoefte aan heeft.

Tot op zekere hoogte doet een kapper dat al automatisch, maar Juno zegt dat als je dit bewust doet, het effect nog veel sterker is. Juno: “Zowel voor de kapper als de klant lijkt het me heel fijn als je die verbinding kunt vinden. Het werk wordt daardoor een stuk leuker. Op die manier hoef je nooit meer op de automatische piloot te werken, elke keer komt er als het ware een nieuw persoon in je stoel waar je op moet intunen”.

Workshops

Juno geeft workshops, waar hij mensen leert bewust waar te nemen. Juno: “Dit maakt je heel bewust van wie je zelf bent, maar ook wat je allemaal bij andere mensen oppikt.” Daarnaast traint hij het vermogen om wat je bij die mensen qua energie aantreft, ook echt te kunnen omarmen. Volgens Juno zijn dit twee hele praktische, maar ook krachtige instrumenten om je interactie met anderen te verdiepen en te verrijken. Juno: “In het kappersvak ik dat natuurlijk heel wezenlijk.”

Omgang met lastige klanten

Juno adviseert kappers om eerst de energie die je doorkrijgt te omarmen. Dat betekent echter niet dat je geen grenzen kunt aangeven. Een veelgemaakte verwarring is dat mensen denken dat je dan maar alles moet goedvinden, maar dat is niet zo. Het omarmen heeft betrekking op jouw reactie op iemand, je omarmt wat er op dat moment tijdens die uitwisseling bij jou gebeurt. Het gevolg van die omarming is dat er een soort helderheid ontstaat over wat op dat moment het meest logische is om te doen. Je kunt bij een lastige klant bijvoorbeeld je gevoel van irritatie eerst proberen te omarmen voordat je meteen reageert vanuit dat gevoel. Juist door de ruimte die dan ontstaat kun je veel beter je eigen grenzen aangeven. In een directe reactie zit meestal veel spanning en energetisch ontstaat er dan een conflict. Door je reactie te omarmen, creëer je een soort tussenstap, waarbij je ruimte maakt en vandaaruit in rust kunt handelen. Je haalt de spanning eruit. Dat is niet alleen relaxter voor jezelf, maar voor de klant is het ook een uitnodiging om wat van die spanning los te laten.

Eigen creatie

Je creëert een bepaalde werkelijkheid om je heen op basis van wie je nu bent. Als een kapper bijvoorbeeld steeds hele heftige klanten in de salon heeft, zou hij of zij zich kunnen afvragen waarom dat zo is. Dat doe je niet vanuit schuld of een slachtofferrol, maar vanuit bewustzijn. Want conflicten in je leven veroorzaak je uiteindelijk zelf. Het is zinvol te onderzoeken waarom je die creëert. Op het moment dat je een connectie maakt met de energie, die een ander in jou opwekt en jouw reactie daarop, ontlaad je de spanning in je systeem. Als die energie niet langer onderdeel is van wie jij bent, kun je het veel sneller loslaten en zal je die energie ook niet meer creëren. Die energetische heftigheid is dan niet langer onderdeel van jouw constitutie. Hierdoor zal je een ander soort clientèle aantrekken waar je wel energie van krijgt.

Meer informatie over workshops: www.junoburger.com

Foto bruid in kappersstoel:  Maria Lindsey

Lees ook "Ik probeer mensen te laten geloven in hun eigen schoonheid"