Home Ik probeer mensen te laten geloven in hun eigen schoonheid
BEAUTIFUL PEOPLE

Ik probeer mensen te laten geloven in hun eigen schoonheid

Interview met Barbra Oliemans

Als jong meisje hield ze al van make-uppen en inmiddels heeft ze meer dan 15 jaar ervaring als make-up artist. Barbra loves her job en heeft zich helemaal toegelegd op fashion make-up voor shows en fotoshoots. Ze is freelancer en werkt o.a voor Delilah Cosmetics. Voor dit merk vertrok ze onlangs naar Lesbos om daar vluchtelingen te trainen in het vak.

Barbra ging naar Lesbos om vluchtelingen te trainen

Voor vertrek sprak ik met haar.

  • Daarom ja gezegd - Omdat het naadloos op mijn pad aansluit. Alles in mijn gevoel wijst erop dat ik dit wil doen. Het zal mij net zoveel waarden brengen als de waarde die ik te geven heb.
  • Dit hoop ik te brengen- Ik hoop meerwaarde te kunnen brengen, in de breedste zin van het woord. Technisch gezien hoop ik ze, in de korte tijd die we hebben, wat creatieve technieken mee te kunnen geven om snel en met weinig middelen een mooi resultaat neer te kunnen zetten.
  • Verwachtingen- Ik probeer mezelf aan te leren om verwachtingen achterwege te laten. Dingen lopen toch altijd anders. Het is niet voor niks op mijn pad gekomen, aan mij de taak om goed beslagen ten ijs te komen. Voor mij zijn dit soort ervaringen de echte rijkdom in het leven.
  • Hier hoop ik op - Als wij inspiratie en positiviteit brengen en mensen geven dat weer door, dan wordt het effect vergroot.

Na terugkeer in Nederland spraken we uitgebreid over haar ervaring en over hoe ze in het leven staat.

Zelfbescherming

Ik merkte aan mezelf dat ik een harnasje om mijn hart had gelegd om me te beschermen tegen de situatie die ik daar zou aantreffen. Het bleek enorm mee te vallen op Kara Tepe, al was er natuurlijk wel onderhuids verdriet voelbaar. Hierdoor liep ik ineens tegen hele andere dingen aan. Ik merkte wel dat er veel meer educatie nodig is en dat wat wij in eerste instantie wilden bieden, veel te hoog gegrepen was. Je moet echt bij de basis beginnen. Ik kon echter wel zien dat het gevoel voor make-up er bij de meesten wel in zat. Mijn uitgangspunt was dat ik daar moest geven wat die vrouwen nodig hadden. Daarom had ik geen verwachtingen en dat was achteraf ook wel goed. Ik hoop dat ik wat creativiteit heb kunnen aanwakkeren. Ik ben heel blij dat ik ben gegaan, ik heb hopelijk wat perspectief kunnen brengen en dat is heel mooi. Op deze manier heb ik het idee dat ik echte waarden heb kunnen bieden die verder gaan dan alleen wat geld sturen.

Ik hoop dat ik creativiteit bij de vrouwen in Lesbos heb kunnen aanwakkeren.

Vrijwilligerswerk is me niet vreemd. Ik ben al eens eerder in Afrika geweest om dat te doen en ik heb ook een Syrische asielzoeker 3 maanden in huis gehad zodat hij kon doorstromen. Toen ik terugkwam uit Afrika, was ik heel negatief over onze levenswijze hier en keek ik neer op mijn ‘oppervlakkige’ werk als make-up artist terwijl er zoveel ellende in de wereld is. Ik sloeg daar echt in door en daar heb ik wel van geleerd. Nu sta ik er veel stabieler in. Ik kan nu blijven vasthouden aan het positieve gevoel dat ik de mensen daar iets van waarde heb gebracht (en zij mij) en hou nu gelukkig genoeg van mezelf om mijzelf niet te veroordelen voor de relatieve luxe waarin ik leef.

Taalgevangenis

Wat mij vooral raakte was toen ik Bahar (een Koerdische vrouw uit Irak) na de eerste les via een vertaler kon vragen wat zij van mij zou willen en ik ineens haar ogen zag oplichten toen ze in haar eigen taal werd toegesproken en ze zich vrij kon uitten. Je zag haar als het ware uit die taalgevangenis komen. Natuurlijk zijn daar mensen die je taal spreken, maar dat zijn niet de mensen die je informatie kunnen bieden om verder te kunnen. Dat besef vond ik heel heftig. Want taal is een van de belangrijkste dingen, ook als je psychologisch hulp moet bieden. Helaas is er een ernstig tekort aan tolken.

Jij bent zelf de enige die in jouw schoonheid kan geloven en dat je van waarde bent.

Bahar is even model

Een ander mooi moment was bij de certificaatuitreiking, toen ik tegen die meiden zei: jij bent de enige die in jouw schoonheid kan geloven en dat jij van waarde bent. We hadden natuurlijk een enorme struggle met taal, maar mijn gevoel zei me dat ik die boodschap toch moest overbrengen en toen bleek ineens dat woorden niet zo’n probleem waren. Ik zag gewoon dat die boodschap aankwam en dat ik iets raakte.

Slachtofferrol

Spiritualiteit is voor mij een wezenlijk onderdeel van mijn leven. Zelfs dit interview bereid ik voor door het alvast in een goede energie te zetten. Ik denk dat de mensheid heel ver van haar natuur vandaan is geraakt en ik voel dat ik de weg terug aan het wandelen ben om vanuit mijn gevoel te leren leven en werken. Ik probeer me eigenlijk nooit meer met anderen te vergelijken, dus ik praat hier echt voor mezelf. Het gros van mijn leven heb ik mezelf allerlei vormen van de slachtofferrol aangeleerd en dat gaat eigenlijk hand in hand met jezelf op een voetstuk plaatsen. Want slachtoffers zien zichzelf als ‘anders’. Ik heb ingezien dat dit voortkwam uit een liefdeloosheid naar mezelf. Want op het moment dat je die liefde niet uit jezelf haalt, moet je die bij anderen vandaan halen. Hierdoor creëerde ik een slachtofferrol, om die liefde maar te krijgen. Het was een grote schreeuw om liefde en aandacht. Ik zie dit ook heel vaak om me heen, doordat ik er zelf doorheen ben gegaan herken ik veel van die patronen.

Mensen in de slachtofferrol zijn vaak niet liefdevol naar zichzelf.

Lief tegen jezelf

Een betere wereld begint absoluut bij jezelf. Ik kan nu ook zien dat als ik me aan iemand stoor, dat míjn leerproces is. Een irritatie zegt altijd iets over jezelf. Want dat wat de meeste weerstand biedt, daar is ook het meeste van te leren. Ik ben daar heel erg bewust mee bezig en ik zie ook dat die essentie in mij steeds zichtbaarder wordt naar de buitenwereld. Voor de buitenwereld ‘doe ik make-up’, dat is een uiterlijk vertoon, iets dat je mooier maakt. Maar in essentie – en dat is altijd de weg die ik zoek – probeer ik altijd die ingang te vinden dat mensen gaan geloven in hun eigen schoonheid. Affirmaties vind ik ook altijd een goed begin; ga maar tegen jezelf zeggen in de spiegel dat je mooi bent. Zeg eens lieve dingen tegen jezelf en over jezelf. Vooral vrouwen zijn er zo goed in geworden om zichzelf neer te halen en vaak hebben ze niet eens door hoe vaak ze dat op een dag doen. Hierdoor ga je tegen je natuur in, want van nature bén je gewoon liefde. Ik heb daar in het verleden zelfs fysieke pijn door ervaren. Ik ben ervan overtuigd dat dat de pijnen waren van de liefdeloosheid die ik naar mezelf had.

Degene die de meeste weerstand bij je oproept kan je vaak het meeste leren.

Tevredenheid

Geluk is denk ik tevredenheid. De waarden kunnen zien in alles en iedereen. Het heeft ook te maken met liefdevol naar jezelf zijn. In de periode dat ik terugkwam uit Afrika, maakte ik mezelf, en alles om me heen waardeloos doordat ik bleef hangen in mijn machteloosheid. Dat kwam ook door de liefdeloosheid naar mezelf. Nu ik terugkom uit Lesbos kan ik het verschil heel goed zien; nu kan ik vasthouden aan de waarden die ik gebracht heb, zonder dat dat ik mezelf neerhaal en blijf hangen dat het ‘toch niet goed genoeg is’.

Geluk is tevredenheid en de waarden in alles en iedereen kunnen zien.

Inspirator van mogelijkheden

Ik geloof dat alles zijn waarde heeft. Ik geloof ook dat er een energie is die ons stuurt. Ik geloof zeker dat ieder mens een doel heeft, ik weet alleen niet of iedereen dat doel ook pakt en zich daarvan bewust wil worden. Mijn eigen doel zie ik als het bewustzijn vergroten, het is lastig dit te omschrijven. Wat ik bedoel is dat ik iemand het bewustzijn kan geven van zelfvertrouwen. Ik kan geen zelfvertrouwen geven, dat moeten ze zelf doen. Mijn spiritueel coach noemde mij een ‘inspirator van mogelijkheden’. Dat vond ik erg mooi. Ik ben er zelf ook nog lang niet, vandaar die coach. Maar ik ben er wel van overtuigd dat alles mogelijk is. Ik blijf zelf ook bezig met mijn eigen potentie ontdekken en vergroten, dát is volgens mij ook de zin van het leven.

Alles heeft zijn waarde en ieder mens heeft een doel, maar niet iedereen is zich daar bewust van.

www.barbraoliemans.com

Favorieten van Barbra: BOEK Geweldloze communicatie, Marshall Rosenberg MUZIEK ik ben meer van de stilte BEAUTYTREATMENT Thaise massage van Mariëlle ONTSPANNING meditatie REIS Nepal, omdat het daar zo anders was dan wat ik gewend was, een eye opener PLEK OM TE ZIJN het huisje van mijn moeder in Portugal