Home Dit is wat een PPD allergie kan doen
Haarpraat

Dit is wat een PPD allergie kan doen

Je hoort het steeds vaker; mensen die allergisch zijn voor PPD. Maar wat is een PPD allergie eigenlijk en wat zijn de symptomen? Sinds Anouk heel eerlijk bij Jinek zei dat ze haar haren had afgeschoren vanwege dit euvel, zie je de term ineens overal weer verschijnen. Wij belden met Bianca Krijgsman, kapster die gespecialiseerd is in hoofdhuidproblemen en regelmatig vrouwen met een PPD allergie in haar stoel heeft.

Wat is een PPD allergie eigenlijk?

PPD is een afkorting van P-fenyleendiamine, een kleurstof die in (donkere) chemische haarverf en zwarte henna (gebruikt voor tatoeages) kan zitten. Helaas kan dit stofje een allergische reactie veroorzaken. PPD is een klein kleurstofmolecuul die door de haarschubben in het haar trekt. Het zorgt dan voor een donkere haarkleur. Maar PPD kan ook leiden tot een contactallergie met alle ellendige gevolgen van dien. Lees hier wat een PPD allergie kan doen en wat jijzelf kunt doen!

Bianca legt uit ...

“PPD is een kleurstof die vooral voorkomt in de donkere tinten.", legt Bianca uit. "Als je daar allergisch voor bent, merk je dat pas na een dag of 2 na gebruik. De hoofdhuid wordt rood en gaat jeuken. Als het heel erg is, kan iemand zwellingen (bultjes) krijgen. Ik denk dat dit het geval was bij Anouk, die bovendien ook eczeem heeft. De huid is door die eczeem al lek (staat al open) en dan is PPD extra heftig. Je kunt er dan zelfs koorts van krijgen.

Een allergie bouw je op en gaat helaas nooit meer over. Het kan jaren goed gaan, maar als de huid gevoelig is kun je door jaren gebruik van schadelijke stoffen, ineens symptomen hebben. Bij donkere henna kan het ook voorkomen, als die niet zuiver is. Bij biologische henna zie je dit meestal niet."

Een allergie bouw je op en gaat helaas nooit meer over.

Bianca Krijgsman

Wat kun je doen?

"Als je eenmaal een allergie hebt ontwikkeld, kun je het haar het beste 2-3 maanden laten rusten. Bij de huisarts kun je eventueel een tinctuur voorgeschreven krijgen. Maar je kunt de huid ook behandelen met een goede plantolie. Als je eenmaal weet dat je allergisch bent voor haarkleuringen met PPD, kun je het beste alleen nog maar plantkleuringen gebruiken. Ik doe voor de zekerheid dan altijd eerst nog een allergietest."

LEES OOK: Waarom natuurlijke plantenkleuringen?