Home Deel 3 in de serie Bruin: Iedereen ervaart een kleur anders
De expert

Deel 3 in de serie Bruin: Iedereen ervaart een kleur anders

Jullie hebben al twee blogs van mij gelezen over de trend rondom een bruine haarkleur. Graag zou ik dit weer verder willen oppakken en dan ook in combinatie met kleding en kleuren. Sinds enige tijd is dit een aanvullend concept binnen Koffijberg. Waarom? We kunnen je wel adviseren over welke haarkleuren het mooiste bij je passen, maar dit zien wij ook weer in combinatie met de kleurkeuze van de kleding die je draagt.

De kleuren van je kleding is een belangrijk onderdeel in onze adviesgesprekken in de salon. Zo kunnen we het totaal plaatje bieden en krijg je naast een make over betreft coupe en haarkleur ook nog een persoonlijk advies wat betreft de kleuren van je kleding en kijken we samen met jou naar de prints die het beste bij jou passen.

Meer artikelen over bruin van Kimm Koffijberg:

De kleur bruin ...

Kleur is perceptie en emotie. Net als muziek. Iedereen ervaart een kleur anders en heeft er een andere stemming bij. Heb jij wel eens nagedacht wat een kleur met jou persoonlijk doet? Wanneer je vrolijk bent zal je meer kleur durven dragen dan wanneer je niet lekker in je vel zit en meer naar donkere kleuren zal neigen. Het kan je karakter ook versterken wanneer je de juiste kleuren draagt. Zo kan het je meer zelfvertrouwen geven. 

We gebruiken kleur onder andere om ons te onderscheiden van anderen, maar ook om onze gevoelens te uiten. Dit doen we dus niet alleen met onze haarkleur of kledingkeuze, zelfs in ons interieur zie je het terug.  Een kleur moet bij je passen, je versterken en binnen het kleurenpalet wat bij jou past heb je zo je persoonlijke voorkeuren. De kleur bruin geeft warmte en stabiliteit wanneer jij als persoon dit nodig hebt in je uitstraling of wanneer je in dit kleurenspectrum binnen je interieur veilig voelt. 

De kleur bruin kan ook als saai ervaren worden, maar kan kleuren die je combineert met bruin juist weer spannend maken en meer naar voren laten komen. 

Bruin heeft ook iets natuurlijks, aards. Het geeft een neutraal en veilig gevoel. Bruin creëert rust. 

Hoe kan een bepaalde kleur jou versterken net zoals je haarkleur? Eigenlijk gebruiken wij hiervoor dezelfde analyse als voor het bepalen van de haarkleur die het beste bij jou past. Ook in kleding heb je warme en koele kleuren. Helder of gedempt. En het soort stof met eventueel print kan jou versterken. 

Bruintinten in een stukje geschiedenis 

In de roaring 20’s zag je ook veel bruintinten, maar dan wel de rustige combinaties en neutrale kleuren zoals beige, camel en zwart, donkerblauw, mat groen, mat rood en bordeaux.

De jaren 1940-1950 waren sober en eenvoudig en dus zagen we veel grijs zwart en bruin. In de jaren zestig werd bruin vaak gebruikt in combinatie met rood, oranje, geel, paars, fuchsia en wit. Veelal gecombineerd met felle vrolijke kleuren. In de jaren zeventig was niets te gek. Veel aardetinten werden gecombineerd met opvallende kleuren. 

Zoals ik al eerder schreef in mijn vorige blog zal bruin de komende 30 jaar overheersen. Dan kunnen weer er maar beter goed mee omgaan! Bruin brengt andere kleuren in harmonie, dit geldt zowel voor warme als koel bruine keuren. Het kan een steunkleur zijn voor je outfit. 

Zo is grijsbruin bijvoorbeeld een hele mooie keur voor types die een lichte koele huid hebben. Vaak is het haar wat blonder. De kleuren die dit type versterken zijn parelachtig, dus wat gedempter van toon. Mooi met pastel tinten als sorbet geel, lavendel, lila en oudroze. Dus geen harde felle en donkere kleuren (zoals we zien bijvoorbeeld bij Sharon Stone)

Warme ondertoon

Voor types met een warme huidtoon zijn warme aardetinten erg mooi, en de warm bruine kleuren die we terugvinden in de herfst. De geelbruine kleuren zullen dit type versterken en krachtiger naar voren laten komen. De kleuren zijn gedempt (alsof er een grijze waas overheen zit) en komen niet fel over. Mooi in combinatie met okergeel, kerriegeel, petrol, steenrood of groen en goud (zoals we zien bijvoorbeeld bij Jennifer Lopez). Het haar heeft echt duidelijk een gouden, rode of koperen ondertoon.

Voor types met een warme ondertoon in hun lichte heldere huid zijn de warmere kleuren bruin en de goudbruine kleuren erg mooi. Dus wel de lichte variant en helder. Mooi gecombineerd met koraal, zalm, turkoois, blauw en bijvoorbeeld grasgroen (zoals we bijvoorbeeld zien bij Gwyneth Paltrow). De haarkleur van dit type is vaak kastanje, goudblond of donkerbruin.

Het gaat hier natuurlijk over hoe je de kleur bruin in het dagelijks leven kunt gebruiken. Maar er zullen zeker meer kleuren zijn die jou kunnen versterken! Het is leuk en interessant om je hierin te verdiepen. Of dat nu je haarkleur, of de kleur in je kleding is. Laat je adviseren door een expert en je bent weer een mooie ervaring rijker. Zeker in deze gekke tijden waarbij kleur ons kan helpen ons weer vrolijker te voelen!