Home De reis naar de perfecte krul
Haarpraat

De reis naar de perfecte krul

Tayga Klarenaar is medeoprichtster van Curls & More Nederland BV. Als klein meisje wilde ze, net als zovele jonge meisjes, graag hairstylist/visagiste worden, het liefst achter de schermen voor tijdschriften en shows. Maar haar ouders wilden dat ze ging studeren en aldus geschiedde. Ze had diverse banen (buiten de kappersbranche) als salesmanager Duitsland, vestigingsmanager van een uitzendbureau etc., maar het bloed kroop uiteindelijk toch waar het niet gaan kon.

Toen zij 8 jaar geleden, na een mislukte hernia-operatie genoodzaakt was om een andere job te zoeken welke paste binnen haar beperkingen, ging ze zich verdiepen in krullend haar. Zelf heeft ze tegenwoordig een prachtige bos krullen, maar vroeger was ze er verre van blij mee en wilde – zoals zoveel ‘krullenbollen’ – liever steil haar.

Tayga vertelt ons haar bijzondere verhaal over een enorme drive, passie, de CC1 krulknip opleidingen en de productlijn voor krullend haar genaamd Curls Control. Dit alles vallend onder de naam van het bedrijf: Curls & More Nederland BV.

Krullen & perfectie

Tayga: “Mijn ouders waren in hart en nieren ondernemers en bij een middenstand gezin werd er naar je ‘gekeken’ en werd er ook zeker het een en ander van je verwacht. Van mij werd verwacht dat ik er altijd tiptop verzorgd en gestyled bijliep, goede cijfers op school behaalde en mij voorbeeldig gedroeg (niet altijd gelukt hoor). Dit heeft invloed op me gehad en heeft me natuurlijk ook gevormd tot de persoon die ik nu ben. Perfectie en niet ‘opgeven’ zijn dan ook key-words in mijn leven. Daarnaast zijn eerlijkheid, vertrouwen en een persoon waarop je kunt bouwen kenmerkend voor mij.

Krullen pasten dus niet bij mijn perfectie, ik had echt een hekel aan mijn ‘ontplofte’ pluizende bos, niet wetende dat ik überhaupt krullen had, wat een frustratie! Het allerergste was nog wel dat mijn opa dit ook vond en bedacht dat als hij mijn haren uitkamde (je weet wel, met zo’n kleine kam met hele fijne tanden) dat het er mooier uitzag! Je begrijpt dat ik alleen nog maar naar mijn opa en oma ging met mijn haren in een knot. Rond mijn 17e levensjaar ben ik mijn haren gaan mishandelen door het te stylen, je kunt je voorstellen hoe mijn pluizenbos daaronder leed en daardoor nog meer ging pluizen. Bovendien gebruikte ik haarproducten die niet geschikt waren voor mijn krullen, puur omdat ik niet wist dat sulfaten en andere ingrediënten het haar nog meer beschadigden."

Als je een doel hebt en een passie, dan ga je er gewoon voor!

Verdiepen in krullen

Door een mislukte chirurgische ingreep is mijn rug blijvend beschadigd geraakt. Ik moest op zoek naar een nieuwe invulling van mijn leven, want een plek achter de geraniums was er nog niet bij voor mij. Ik ben mij helemaal gaan specialiseren in het zetten van krul extensions van een top merk. Uiteraard heb ik hiervoor diverse opleidingen voor gevolgd, waarvoor ik naar Oostenrijk ben vertrokken.

Mijn doel was om mensen met krullend haar en hun problemen te analyseren en ook daadwerkelijk hun 'ontplofte' krullen onder controle te krijgen. Het beroerde was dat ik dit niet voor elkaar kreeg. De krul extensions bleven perfect (door de siliconen) en het eigen haar bleef pluizen. Er moest toch ‘iets’ zijn om deze pluizige bos krullen onder controle te krijgen? Per toeval en al zoekende op internet kwam ik bij een Amerikaans product terecht. Om het te ervaren heb ik een aantal tubes besteld en heb deze bij mezelf en enkele krulklanten getest. De resultaten waren goed maar er bevonden zich ook siliconen in deze producten en daar was ik eigenlijk niet zo blij mee. Maar goed, ik had iets gevonden wat pluis reduceerde. We hebben contact met het bedrijf gezocht en na een paar gesprekken hebben we een contract afgesloten. Zo werden we exclusief importeur voor de Benelux van dit krullenmerk. We begonnen met een website, vertelden ons verhaal en binnen no time was de site overbelast. Van zowel de consument als de professionele hairstylisten ontvingen wij aanvragen. En zo begon onze reis naar de perfecte krul …

Curls Control

We liepen uiteindelijk aan tegen bepaalde, niet gewenste ingrediënten. Literflessen voor in de salons, een aanvulling op het aanbod met een verstevigende gel et cetera. Hierdoor zijn wij ruim 2 jaar geleden een eigen lijn gaan ontwikkelen. Curls Control was een feit; een productlijn die vrij is van schadelijke ingrediënten. Onze lijn wordt geproduceerd in Nederland en België. We werken inmiddels met diverse vaste leveranciers, topbedrijven die ook vooruitstrevend zijn en meedenken over milieubewuste keuzes. Wij houden van korte lijnen, zowel met onze klanten en professionals als ook met onze leveranciers.

Om een product te ontwikkelen heb je een brede kennis van krullend haar nodig. Door alle kennis die wij met ons team vergaard hebben de afgelopen jaren hebben wij samen met onze producenten Curls Control ontwikkeld.

Om aan de hedendaagse EU-richtlijnen te voldoen, zijn kwalitatief goede en professionele producten uiteraard essentieel. Daarnaast wilde ik ook alles over krullend haar en krultypen te weten komen. Ik heb vele boeken gelezen over de filosofie van het haar en vele krulknip opleidingen in binnen- en buitenland gevolgd. Helaas voldeed geen enkele techniek aan onze eisen. Over het algemeen willen hairstylisten weten wat ze aan het doen zijn, om zo het perfecte krulkapsel te kunnen creëren. Ook krullies willen hun krullen wel eens niet gekruld dragen, dus moest het een techniek worden die door middel van afdelingen een aansluiting vormt. Daarnaast wilden wij lucht en volume in krullend haar realiseren zonder dat er een dunne onderkant ontstaat.

Onze CC1 krulkniptechniek

Zo ontstond na ontzettend veel trainen, fouten maken, opnieuw de techniek aanpassen en opnieuw fouten maken de CC1 level I techniek.

Dit werd een groot succes en vele professionele haarsalons volgden bij ons de opleidingen. Maar ook in krullend haar moet je je blijven ontwikkelen. Wij liepen tegen het feit aan dat als je een sterkere krul knipt je een opstapeling van de krul creëert, dit vonden wij niet mooi. Het hele proces werd opnieuw doorlopen en zo ontwikkelden wij de CC1 level II techniek. Wederom een prachtige en technische droog kniptechniek voor krullend haar zoals je van Curls & More mag verwachten. Belangrijk onderdeel tijdens de opleidingsdagen zijn de theorie en filosofie achter krullend haar, de CG-methode wordt besproken en uiteraard de verzorging.

Wij vinden dat als jij krullend haar niet begrijpt, je het niet kunt analyseren, knippen en verzorgen.

100% ergens voor gaan

Ik geloof echt dat als je ergens een passie voor hebt je dat ook uitstraalt.

Diezelfde drive hadden wij ook toen we onze krullenlijn ontwikkelden samen met onze producent. Wij streven daar waar mogelijk naar natuurlijke en niet schadelijke ingrediënten. Dat is beter voor je haar én voor het milieu. Wij hebben een duurzame opleiding en recyclen alles, dus ook het haar. Met Greenscissors hebben wij hierin een partner gevonden. Onze verpakkingen zijn gemaakt van het afval van suikerriet en worden in Nederland geproduceerd, wat ook weer scheelt in de CO2-uitstoot.

InnerBeauty

Als je er goed uitziet, voel je je ook meteen beter. Het innerlijk versterkt je uiterlijk en omgekeerd. Het is geweldig als deze twee in balans zijn. Als mijn krullen niet lekker zitten, voel ik me ook niet lekker. Maar omgekeerd is dat ook: als ik vind dat ik er goed uitzie, kan ik het fysiek ook beter ‘handelen’.

Visie

Kappers hebben te maken met een enorm productaanbod en ik merk dat ze daarmee worstelen. Wij willen daarom juist eenvoud en volledige focus op krullen. Tevens willen we oprechtheid en no nonsense uitdragen. Mijn wens is om mensen te weer blij te maken met hun krullen en dat uit kunnen stralen. Onze slogan is dan ook “ your curls – our care”.

Een bedrijf run je niet alleen. Samen met onze medewerkers staan wij waar we nu staan. Een florerend bedrijf gericht en voorbereid op een prachtige toekomst waarbij samen hopen nog vele hairstylisten mee te nemen in de wereld van de krul. Dankwoordje naar onze medewerkers, dank dames!

Mijn droom …

Als de tijd rijp is zouden wij graag een huisje in Spanje willen kopen, het is een droom en hopelijk kunnen wij deze waarmaken. Ik weet inmiddels dat daar ook mega veel prachtige krullenbollen rondhuppelen dus wie weet kan ik daar nog iets leuks opzetten.