Home De 8 grootste haarfabels
Haarpraat

De 8 grootste haarfabels

Haar is al belangrijk voor ons sinds de oudheid en wij hebben onlangs weer kunnen ervaren hoe vreselijk het is als we niet naar de kapper kunnen. Want als je haar goed zit, voel je je meteen een stuk beter!

Daarom leek het ons slim om de grootste fabels en mythes over haar eens te ontmaskeren. Want er wordt veel beweerd over haar, maar wat is nu wel of niet waar?

Fabel 1: Je haar groeit sneller als je het laat knippen

Dit is een van de meest gehoorde mythes over haar, maar het klopt niet. Je haar groeit namelijk vanuit de haarwortel en daar om is het belangrijker om je aandacht te richten op je hoofdhuid voor een betere haargroei. Wat wel kan gebeuren, is dat je last krijgt van gespleten haarpunten als je je haar niet regelmatig laat knippen. Maar met haargroei heeft het niets te maken!

Fabel 2: je haar wordt dunner als je vaak een muts draagt

Het tegenovergestelde is juist waar: een hoed of muts kan je haar beschermen tegen de zon. Wat betreft een muts in de winter, dat maakt je haar echt niet dunner. Je haar kan er (vooral op je achterhoofd) wel plat van uitzien, dus haal even goed je handen door je haar als je je (winter)muts afzet.

Fabel 3: hoe meer conditioner, hoe beter voor je haar

Niets van waar! Teveel conditioner kan je haar juist verzwaren. Een klein beetje (walnootje) conditioner is in de meeste gevallen voldoende. Twijfel je? Probeer dan eens een leave-in conditioner spray. Deze spray is een lichte, olie-vrije Leave in Conditioner die het stijlen van je haar nog makkelijker maakt. 

Fabel 4: haarverlies wordt doorgegeven via je moeder

Een absolute fabel is dat de vader van je moeder haaruitval zal doorgeven. Bij kale mannen wordt dit vaak gedacht, maar het klopt niet. Je haargroei wordt beïnvloed door je vader én je moeder. Je draagt beide genen.

Fabel 5: voor elke grijze haar die je eruit trekt, komen er 2 terug

Dit verhaal komt waarschijnlijk omdat er langzamerhand steeds meer grijze haren komen, dat is een natuurlijk proces. Maar dat heeft niets te maken met het verwijderen van een grijze haar. Ga dus gerust je gang, maar misschien kun je beter een afspraak maken met je kapper als je van je grijze haar afwil!

Fabel 6: keratine is altijd goed voor je haar

Vraag altijd je kapper om advies, want hoe goed keratine ook kan zijn voor je haar, het kan ook averechts werken. Keratine versterkt het haar en als je dat teveel gebruikt, kan je haar juist broos worden, waardoor het eerder afbreekt. Dus gebruik keratine producten alleen in overleg

Fabel 7: droog haar heeft vocht nodig

Vocht kan je haar ook pluizig maken, dus droog haar heeft vaker ingrediënten nodig die het haar glad maken. Wat je moet doen bij droog haar? Je kapper vragen! Hij of zij kan een haartest doen en je vertellen wat er bij jou ontbreekt.

Fabel 8: haarolie maakt je haar vet

Veel mensen durven geen olie te gebruiken omdat ze bang zijn dat dit vet maakt. Maar een beetje olie kan wonderen verrichten en maakt je haar juist glanzend en zorgt voor minder pluis. Gebruik het met mate en als het te weinig effect geeft, kun je altijd een druppeltje extra gebruiken. Een fijne haarolie is deze van SachaJuan met arganolie en duindoornolie.

Welke haarmythe geloofde jij nog tot je dit las?