Home 5 VRAGEN AAN Kimberley Mönch
Stylist

5 VRAGEN AAN Kimberley Mönch

Kimberley is 9 jaar kapster en werkt nu ruim 8 maanden bij PureLou in Tilburg, een kapsalon die alleen met natuurlijke producten werkt. Deze manier van werken was nieuw voor Kimberley en ze vertelt ons over haar ervaring met deze producten.

Veel hoofdhuidproblemen hebben te maken met verkeerd productgebruik.

Waarom ben je kapster geworden?

Op mijn 16e ben ik de kappersopleiding gaan doen. Dat was voor mij een logische keuze. Als kind was ik altijd al het haar van mijn zusje of mijn moeder aan het vlechten. Toen ik aan de opleiding begon, was mijn doel om mensen blij te maken met mooi haar. Dat wil ik 10 jaar later nog steeds, maar ik vind het nu ook heel belangrijk dat de hoofdhuid en het haar gezond zijn.

Het leuke aan dit vak is dat je bij elke klant weer iets anders doet, het is nooit saai. Ook de persoonlijke gesprekken met klanten vind ik fijn. Elke dag is anders, je bent nooit met hetzelfde bezig.

Is duurzaamheid belangrijk voor je?

Hiervoor werkte ik bij een salon waar ze met chemische producten werkten, maar op een gegeven moment wilde ik dat niet meer. Ook thuis was ik al bezig met dit onderwerp. Natuurlijk kun je altijd meer doen, maar ik houd zeker rekening met het milieu. Duurzaamheid is belangrijk voor me, want als we zo door blijven gaan raakt de aarde snel uitgeput.

Voordat ik bij PureLou werkte, gebruikte ik ook wel groene producten. Dat dacht ik tenminste. Nu ik er meer over weet, besef ik dat de consument heel vaak voor de gek gehouden wordt. Er zijn heel veel merken die aan greenwashing doen. Veel producten die wel groen worden genoemd zijn dat soms helemaal niet. Hierdoor let ik nu veel beter op. Als een product beweert dat het groen is, ga ik eerst heel goed uitzoeken of dat echt zo is. Vroeger geloofde ik dat gewoon.

Hoe geef je advies in de salon?

Veel van onze klanten gebruiken al natuurlijke haarproducten, maar we hebben ook klanten voor wie dit nieuw is. Ik vertel dan over de ingrediënten en dat veel producten synthetische stoffen bevatten die niet alleen slecht zijn voor je hoofhuid en haar, maar ook voor je gezondheid. Van deze klanten hoor ik dan vaak: ‘dit had ik eerder moeten weten’. Ze merken het verschil meestal het eerst aan hun hoofdhuid.

Klanten die bij ons komen, zaten daarvoor soms jaren in de vicieuze cirkel van droog haar, siliconen gebruiken om het glad te krijgen, met als gevolg nog droger haar, en ga zo maar door. Het kost dan wel even tijd om te veranderen, want de hoofdhuid kan dan aardig verstopt zijn geraakt. Ik raad dan altijd een op maat geadviseerde detox treatment van Terre de Couleur aan.

Wat is bijzonder aan Terre de Couleur?

Veel mensen hebben regelmatig last van hun hoofdhuid en dat heeft veel te maken met verkeerd productgebruik. De producten van Terre de Couleur bevatten speciale oliën en klei om de hoofdhuid te ontgiften. De ingrediënten zijn allemaal natuurlijk.

De treatment bestaat uit een klei en een shampoo. Er zijn 7 verschillende treatments (kleuren) voor diverse haartypes. Sommige treatments bevatten een detox. Deze gaan net iets dieper dan alleen de klei. De detox reinigt namelijk tot in het haarzakje. Je brengt de klei iets verdund op droog haar aan. Dit laat je intrekken en daarna was je het uit met de bijbehorende shampoo, die ook klei bevat en je daarom voor gebruik eerst goed moet schudden. Het fijne is dat de kleuren allemaal met elkaar kunnen worden gemixt en hierdoor kun je voor iedere haarbehoefte een geschikte treatment adviseren.

Waarom is detox belangrijk voor je haar?

Als je jarenlang producten gebruikt waar chemische stoffen in zitten, dan blijven er zelfs na het wassen productresten achter op de hoofdhuid. Hierdoor raken de haarzakjes verstopt en op gegeven moment kan dat irritaties, futloos en dof haar veroorzaken en uiteindelijk zelfs haaruitval. Daarom is het belangrijk om je hoofdhuid van tijd tot tijd te ontdoen van die productresten.

Wij raden in het begin aan om de kuur 2x per week te doen (met uitzondering van de extra diepwerkende Indigo detox, deze gebruik je 1x per week). Als je veel last hebt van productresten (build-up) – dat merk je vaak aan schilfertjes op de hoofdhuid in combinatie met een vettig laagje om je haar – is het advies om een dergelijke kuur 6 weken te gebruiken. Zo zorg je voor een schone hoofdhuid, zodat deze kan blijven ademen. Hierdoor wordt het haar sterker en weer gezond.