Home 4 x Grensoverschrijdend gedrag in de salon
Ondernemend

4 x Grensoverschrijdend gedrag in de salon

Het kappersvak is een van de weinige beroepsgroepen, waarbij je de klant elke keer weer moet aanraken en bovendien ook nog eens op het hoofd. Ga eens na bij jezelf: wie (behalve jouw kapper dan!) mag jou op je hoofd aanraken? Dat zijn er niet veel. Het is daarom niet uitzonderlijk dat kappers tijdens hun werk vaker te maken hebben met ongepaste opmerkingen van klanten. Niet goed te praten, maar wel realiteit (helaas).

Een tijdje geleden schreven we een artikel over flirten met je kapper en daar kwamen veel reacties op. Bizarre, maar ook mooie. Want wat blijkt? Heel wat kappers hebben hun wederhelft tijdens hun werk - in hun kappersstoel - gevonden en velen zijn al jaren gelukkig samen!

Maar hoe zit het nou met ongewenste seksuele intimidatie? En welke vormen komen het meest voor? Wij verzamelden de 4 meest voorkomende gevallen, welk ongemak heb jij weleens meegemaakt tijdens het werk?

1. Van top tot teen ...

Klanten die je van top tot teen opnemen en je schaamteloos met hun ogen uitkleden. Heel ongemakkelijk als je dan nog een heel kapsel bij iemand moet knippen en in model brengen ...

2. Praten over seks

Nog zoiets ongemakkelijks: klanten die een grens overgaan en met je willen praten over seks of je intieme vragen stellen over je ervaringen en je relatie. Of nog erger: klanten, die je graag willen vertellen wat zij lekker vinden in bed en daar zoal uitspoken ... Hoe ga je daarmee om?

3. Zin in een date?

Een klant die je uit vraagt, lijkt misschien een hele milde vorm van een grens passeren, maar toch gaan ze over een grens. Vooral als je die klant niet goed kent en hij of zij meteen zit te hinten over een mogelijke date. Het maakt de werkrelatie meteen niet meer zo professioneel en het is lastig om dan vervolgens zo'n klant nog een shampoo te adviseren.

4. Je 'per ongeluk' aanraken

Dit is een van de ergste vormen; een klant, die je steeds aanraakt, terwijl je werkt. Het is ook een van de meest duidelijke vormen van grensoverschrijdend gedrag en je zou dit meteen halt moeten roepen.

Eigenlijk zouden leerlingen op school al moeten leren hoe ze om kunnen gaan met dit gedrag. Als je bedenkt dat veel kappers al hun opleiding/werk starten als ze nog maar 16 zijn, dan is dat niet zo gek. Heb jij dit weleens meegemaakt en hoe reageerde je daarop? Laat het ons weten, wie weet help je een collega om het de volgende keer ook zo aan te pakken!