Home Wij zijn echt doorgeslagen met onze koopziekte
BEAUTIFUL PEOPLE

Wij zijn echt doorgeslagen met onze koopziekte

Interview met Peter Wellen

Hij komt uit het Oosten van het land en is na vele omzwervingen – in o.a. Utrecht en Antwerpen – 12,5 jaar geleden een eigen salon in Epe gestart. Binnenkort komt daar een tweede salon in Deventer bij. In totaal zit Peter inmiddels ruim 18 jaar in het kappersvak. Hij heeft ook trainingen gegeven, maar wil zich nu helemaal richten op zijn salons, omdat hij daar de meeste voldoening uit haalt. 

Peter heeft in zijn salon zoveel mogelijk bestaande spullen gebruikt 

Hergebruiken

De nieuwe salon is bijzonder omdat zoveel mogelijk materialen en inrichting zijn hergebruikt. Ik heb bewust een pand gezocht waar ik elementen kon hergebruiken en niet alles hoefde te verbouwen. Want het idee om zomaar alles kapot te slaan om er weer iets nieuws in te zetten stond me tegen. Uiteindelijk vond ik een mooi pand in Deventer met een goede vloer en muren en met een creatief brein hebben we heel veel elementen kunnen (her)gebruiken. Zo hing er ergens verlichting die we hebben weggehaald om weer op een andere plek te kunnen gebruiken. Ook hebben we alle lampen zelf omgevormd tot ledlampen. De makkelijke weg is om alles maar nieuw te kopen, maar vaak is dat helemaal niet nodig als je creatief kunt denken.

Alles nieuw kopen is vaak helemaal niet nodig als je creatief kunt denken

Duurzame producten

Daarnaast wilde ik werken met producten waarvan de verpakking volledig afbreekbaar is. Daarom past de Source lijn van L’Oréal zo goed bij dit concept. Ook is er nu een plantaardige kleuring, de Botanea lijn en die hebben we natuurlijk ook. Ik juich het alleen maar toe dat de grote merken nu ook aandacht krijgen voor het milieu. Helaas lukt dit streven nog niet met alles en daarom hebben we ook nog traditionele kleuringen voor klanten die bijvoorbeeld hun haar willen oplichten. Maar we proberen wel zo veel mogelijk met duurzame producten te werken.

Mensen zouden zich bij een aankoop vaker moeten afvragen of ze dat nou echt nodig hebben.

Kwaliteit

Mijn partner en ik reizen veel, vooral naar Azië en Midden en Zuid-Amerika. We gaan dan niet in dure hotels zitten, maar we proberen echt zoveel mogelijk met locals te mixen. Door van de paden af te gaan zie je pas echt hoe mensen leven. Aan de ene kant zie je dan landen waar schrikbarend met het milieu wordt omgegaan, daar is nog veel winst te behalen. Maar je ziet ook hoe mensen met weinig kunnen leven en echt alles (her)gebruiken. Daar kunnen wij nog veel van leren. Ik kan helemaal niet tegen dat consumeren hier. Ik houd echt wel van mooie dingen, maar koop dan liever iets dat duurder is maar langer meegaat. Wij zijn echt doorgeslagen. Ik vind het bijvoorbeeld raar dat mensen elke 5 of 10 jaar hun interieur in huis vervangen. Ik ben dan ook helemaal geen fan van winkels als de Action of Primark. Mensen zouden zich bij een aankoop vaker moeten afvragen of ze dat nou echt nodig hebben. We moeten anders leren omgaan met onze portemonnee. Voorzichter uitgeven en als we het doen, voor kwaliteit kiezen. En dat geldt ook voor de kapper. Als je meer betaalt aan een goede haircut, heb je er vaak langer plezier van. Kwaliteit is duurzaam.

Niet gevoelig voor trends

Ook thuis koop ik veel tweedehands. Ik houd van gebruikte producten, daar zit vaak meer leven in. Oude pakken laat ik vermaken bij de kleermaker, ik gooi niet snel iets weg. Ik ben zelf niet trendgevoelig, ik ga liever af op wat ik mooi vind en laat me daarbij niets voorschrijven. Vanuit dat principe werk ik ook in de salon. Mijn klanten hebben zoveel verschillende persoonlijkheden en voorkeuren en ik vind het belangrijk dat je als kapper zoveel mogelijk de wens van je klanten kunt vervullen. Ik probeer iemands persoonlijkheid altijd te versterken door een kapsel te maken waar diegene zich blij en zichzelf mee voelt.

Ik kijk wat ikzelf mooi vind en laat me niets voorschrijven.

Social media kan me niet raken. Ik vind het vaak een fake wereld. Je ziet jongens en meisjes zo prachtig op Instagram staan en mensen willen zich daaraan gaan meten. Met gevolg dat ze daar heel ongelukkig van kunnen worden. Ik vind het zelf best een moeilijke afweging. Aan de ene kant heb ik het gevoel dat ik wel iets met social moet voor mijn werk, maar aan de andere kant heb ik soms de neiging er maar helemaal mee te stoppen omdat het zo onecht is en dat past niet bij mij.

Koopverslaafd

We leven heel gezond, ik maak nooit iets uit pakjes en koop liever verse ingrediënten. Ik koop liever goede producten bij de groenteboer in plaats van die voorgesneden spullen bij de supermarkt. En al die gekke toetjes en dingen eten we sowieso niet. Ik probeer ook met eten precies te kopen wat ik nodig heb, zodat ik niets hoef weg te gooien. Dat is gewoon een levenshouding. Soms verwarren mensen duurzaamheid met geitenwollensokken, maar daar ben ik het absoluut niet mee eens. Ik ben zelf helemaal niet zo’n type, maar sta wel bewust in het leven. Ik denk dat sommige mensen zich ook te goed voelen om iets te hergebruiken. Of te lui, want het is wel veel werk. Je moet vaak lang zoeken voordat je vindt wat je nodig hebt. Naar de winkel lopen is dan makkelijker.

Veel mensen halen het geluk uit iets dat ze gekocht hebben, wat dat dan ook is.

In die zin ben ik wel geduldig en kan ik wachten op iets, ik hoef het dan niet meteen te hebben. Zoals nu ben ik kerstballen aan het verzamelen in bepaalde kleuren. Ik struin dan Marktplaats af om die bij elkaar te zoeken en dan zie je zoveel mensen die hun kerstversiering van vorig jaar verkopen omdat ze weer iets nieuws willen. Veel mensen zijn tegenwoordig koopverslaafd en halen het geluk uit iets dat ze gekocht hebben, wat dat dan ook is.

Energie

Een klant vertelde me pas: ‘Ik kom zo graag bij jou want je geeft me een bepaalde energie’. Dat vond ik mooi om te horen. Schoonheid komt voor mij ook van binnenuit, het gaat om het karakter van iemand. Als dat goed is, vind ik die persoon al mooi. Je ziet dat ook bij modellen. Als je die zonder make-up ziet, hebben ze vaak hele bijzondere, karakteristieke gezichten.

Ontspannen met muziek

Met spiritualiteit doe ik niet veel. Ik heb weleens gemediteerd, maar nu doe ik dat niet meer. Ik weet eigenlijk niet waarom. Ontspannen doe ik altijd het beste met muziek. Ik heb een tijdje yoga gedaan en daar werd fijne muziek gedraaid waardoor ik dat heel prettig vond. Maar opgegeven moment stopten ze daarmee en toen vond ik het niet meer fijn. Muziek is belangrijk voor me. Mijn smaak is heel breed, dat hangt erg van het moment af.

Ik zal niet snel een ander vragen iets voor mij te doen, ik doe liever iets voor de ander.

Iets voor een ander doen

Geluk is voor mij dat de ander het naar de zin heeft. Ik kan heel goed alleen zijn, maar om echt geluk te ervaren heb ik wel mensen om me heen nodig. Ik maak graag andere mensen blij, dat is echt mijn missie. Anderen iets leren geeft me ook veel voldoening. Ik heb zelf ook veel geleerd en nu geef ik dat graag door aan mijn medewerkers. Ik geef graag. Ik zal niet snel een ander vragen iets voor mij te doen, ik doe liever iets voor de ander. Dat is ook een valkuil, ik moet er wel voor waken dat mijn lichaam dat altijd aankan. Ik vind het lastig om nee te zeggen, uit enthousiasme zeg ik soms te snel ja omdat ik dat dan ook echt iets voor die ander wil doen. Natuurlijk ben ik weleens in iemand teleurgesteld, maar dat zijn incidenten, ik word daar niet cynisch of achterdochtig door. Ik ga gewoon door met hoe ik het liefste wil zijn en als je de juiste mensen om je heen verzameld, is het ook wederkerig. Omdat ik goed luister naar mijn gevoel, vergis ik me niet zo vaak in mensen. Als ik een raar onderbuik gevoel heb, dan weet ik meteen dat iets niet klopt.

Eigen koers

Wat andere mensen van mij denken, raakt me wel. Dat is soms in strijd met het feit dat ik wel altijd mijn eigen koers wil varen en probeer dichtbij mezelf te blijven. Gelukkig merk ik dat ik die goedkeuring van anderen steeds minder nodig heb naarmate ik ouder word. Ook als ondernemer merk ik dat, ik sta steeds steviger in mijn schoenen.

Ik leef in het moment. Als ik iets wil dan ga ik er gewoon voor!

Bucket list? Die heb ik helemaal niet. Ik ben echt iemand die leeft in het moment. Als ik iets graag wil, probeer ik dat te realiseren. Dan ga ik er gewoon voor!

www.modifythehairfactory.nl

Favorieten van Peter: BOEK Een klein leven, Hanya Yanagihara MUZIEK klassiek, jazz, pop, dat hangt heel erg van het moment af BEAUTYTREATMENT massage ONTSPANNING in de auto met muziek aan REIS Patagonia, in Chili en Argentinië PLEK OM TE ZIJN in de salon, op de werkvloer