Home We leven in een empathisch tijdperk
BEAUTIFUL PEOPLE

We leven in een empathisch tijdperk

Interview met Karin Edwards

Ze was ooit kapster met een eigen salon, maar raakte na haar scheiding alles kwijt en moest opnieuw beginnen. Maar ze zat niet bij de pakken neer, zelfs niet toen ze erachter kwam dat haar leven aan een zijden draad hing. Op haar 50ste werd ze stewardess bij Transavia en door haar eigen ervaringen wilde ze iets voor anderen betekenen. Dat was het begin van de BeautyBank, gratis beautybehandelingen voor mensen die dat het hardst nodig hebben, maar daar geen geld voor hebben. Karin Edwards vertelt over hoe iets voor anderen doen haar leven verrijkt. 

Karin zet zich in voor mensen die geen geld hebben voor de kapper 

Bewustwording

Ik heb het geluk dat ik een partner heb die heel erg geïnteresseerd is in het leven, daar gaan veel van onze gesprekken ook over. We hebben het dan over onderwerpen als innerlijke rust en loslaten. Hij stuurt dan ook wel eens rustgevende muziek, die ik weer afspeel wanneer ik daar behoefte aan heb en niet kan slapen. Vaak zijn dat natuurgeluiden, heel fijn. Als ik daarnaar luister, word ik niet zo afgeleid door het denken. Ook de natuur zelf maakt me rustig. Toen wij hier in Medemblik kwamen wonen had ik niet verwacht dat we zoveel vogels zouden horen. Maar ook de stilte vind ik heerlijk, vooral nadat ik gevlogen heb. Ik kan werkelijk genieten van het ‘geen geluid horen’.

Mijn grootste uitdaging is dat ik niet te veel moet willen.

De impact van een hersenoperatie

Wat gezondheid betreft, heb ik wel wat meegemaakt. Ik heb een aneurysma in mijn hersenen (een uitstulping van een bloedvat ) gehad en ben helaas blind geworden aan een oog. Gelukkig kan ik alles nog zien en daar ben ik ook heel dankbaar voor, maar het is wel vermoeiend om de hele dag met één oog te kijken. Ik merk dat ik ook extra open sta voor prikkels. Hierdoor gun ik mijzelf wat meer rust. Ik heb weleens gelezen dat een operatie aan je hersenen of aan je hart ook impact heeft op jou als persoon en dat is ook echt zo. Zo merk ik dat ik extra gevoelig ben voor negativiteit en ik ben emotioneler geworden. Daar houd ik ook rekening mee als ik mensen interview voor de BeautyBank. Ik ga alleen bellen als ik me sterk voel, anders stel ik het uit. Dat ‘niet te veel moeten willen’ is wel een uitdaging voor me, want als ik ergens voor ga ben ik meestal niet te stoppen. Maar kennelijk moesten deze gebeurtenissen plaatsvinden om me te dwingen wat meer rust in mijn leven te brengen. Ik vraag me nu vaker  af ‘kan ik er nu iets aan veranderen of kan het overmorgen ook’ en dat is totaal anders dan ik vroeger in het leven stond. Maar het voelt wel goed.

Het ontstaan van de beautybank

Jaren geleden werd ik als kapster gevraagd iets aan het haar te doen van een hele onzekere dame die voor een groep moest spreken. Op een of andere manier raakte zij me omdat ik echt voelde wat een verschil dit voor haar maakte. Ik geloof dat iedereen iets moois heeft en dat er veel te veel wordt geoordeeld, waardoor veel mensen onzeker worden. Toen ik dit meemaakte, bedacht ik hoe dat dan moest zijn voor mensen die geen geld hadden voor de kapper. Vanuit die gedachte is de BeautyBank ontstaan. Bij de BeautyBank helpen we de mensen aan beautybehandelingen die belangeloos gegeven worden door professionals die zich kunnen vinden in onze gedachtengang, Hierdoor krijgen deze mensen meer eigenwaarde en zelfvertrouwen waardoor zij weer stappen vooruit durven maken naar de toekomst.

Het mooie van ouder worden is dat je niet meer zo wilt voldoen aan een plaatje.

Voor mij betekent schoonheid je goed in je vel voelen. Als iemand echt straalt, dan zie je die ‘buitenkant-dingetjes’ veel minder. Ik merk ook dat als je wat ouder bent, je minder bezig bent met eruit moeten zien volgens een plaatje. Natuurlijk wil ik er wel verzorgd uitzien, maar het is niet meer zo belangrijk. Dat vind ik wel het mooie van ouder worden. Ik word soms verlegen van de complimenten die ik krijg over bijvoorbeeld mijn haar. Ik ben ervan overtuigd dat dit komt omdat ik niet meer zo met mijn uiterlijk bezig ben.

Kleine grote dingen

Geluk zit voor mij in de kleine dingen zien. Het is niet zo groot. Ik heb bijvoorbeeld ooit eens op het strand gezeten, toen een musje tegen een ruit vloog en ‘dood’ bleef liggen. Ik ben dat musje gaan reanimeren door wat water over hem te druppelen. Toe het vogeltje uiteindelijk wegvloog, schoot een enorm geluksgevoel door me heen. Ik kan me dat nu nog levendig herinneren. Dit is een voorbeeld van bewust iets kleins respecteren en beloond worden met groot geluk.

We zouden ons vaker kwetsbaar op moeten stellen, want dat zijn we allemaal.

Ik vind het wel jammer dat social media soms een vertekend beeld schetst. Want stiekem weten we allemaal wel dat het niet altijd mooi weer is. Ik geloof echt dat we in een tijdperk van empathie zitten. Een tijd waarin we dichter bij onszelf moeten komen zodat we vanuit gevoel ons beter kunnen inleven. Daarbij hoort je gevoel tonen. Spreken vanuit je hart maakt mooi. Het is helemaal niet erg als je jezelf kwetsbaar durft op te stellen. Daarmee toon je juist je innerlijke kracht. Daarom ben ik ook zo open geweest in dat filmpje dat Transavia over mij gemaakt heeft. Wat heeft het voor zin om alleen maar mooi weer te delen als het af en toe ook wat minder gaat. Toch is dit waardoor mensen zich soms niet durven aan te melden bij de BeautyBank, er is dan altijd de schaamte van ‘wat zullen ze van me denken’. Maar ik merk zelf dat ik me soms ook schuldig maak aan dat vertekende beeld. Ik zet ook niet iets op Facebook als ik me niet goed voel, daar heb ik dan geen zin in. Misschien willen mensen van nature alleen dingen delen als ze blij en gelukkig zijn.

Hoofd leegmaken

Als ik even mijn draai niet kan vinden, als het even niet lukt met werk bijvoorbeeld, dan ga ik de natuur in. Het liefste naar het strand, dat helpt mij altijd. Ik ben geen grote liefhebben van sport, maar ik dwing mezelf wel minstens 1x per week naar de sportschool te gaan. Daarnaast zorg ik dat ik voldoende slaap krijg. Mijn grootste uitdaging is om mijn koppie uit te schakelen, dat blijft een lastige. Soms ga ik dan een film kijken, zodat ik in een ander verhaal word meegetrokken.

Levensdoel

Ieder mens wil gelukkig zijn, maar voor iedereen is geluk anders. Ik wil kunnen blijven genieten, maar ook dat is voor iedereen verschillend. Ik wil blijven leren van de mens en de maatschappij en inspringen wanneer ik denk dat dat leuk en nodig is. De BeautyBank is daar natuurlijk inherent aan, dat is één groot leerproces. Graag wil ik andere mensen blijven  inspireren zonder te moeten want dan komt het meer uit je hart. Ik heb een bloedhekel aan het woordje moeten. Het is een woord dat heel makkelijk gebruikt wordt, let maar eens op hoe moeilijk het is om dat woord uit je spreektaal te bannen.

Ik heb een bloedhekel aan het woord moeten.

Mijn dochter zegt weleens: ‘mam waarom lach je toch tegen iedereen’. Maar dat gaat gewoon vanzelf, ik ben niet meer zo onzeker. Vroeger was ik dat wel en veel meer gesloten. Maar ik denk dat dit ook een leeftijdsding is. Ik denk dat je levensdoel wel verandert naarmate je ouder wordt. Ik heb weinig met negatieve mensen die altijd lopen te klagen, ik word daar zo moe van. Er zijn heel veel mensen die behoorlijk wat voor hun kiezen krijgen. Alles is zo relatief. Je kunt een oog verliezen, maar je hebt nog een oog. Zo kijk ik tegen de dingen aan. Ik vraag me altijd af wat de bedoeling van iets is, hoe vreselijk ook. En dat weet je nooit op het moment zelf, op zo een moment weet je door je verdriet niet waar je het zoeken moet.
Maar het kan zomaar zijn dat jaren later iets op je pad komt en je dan denkt ‘is dit dan de bedoeling geweest’. Ik besef nu bijvoorbeeld dat ik meer rust in mijn leven moest krijgen, was de  aneurysma en de operatie die daarop volgde dan de reden? Niet leuk, maar het heeft me wel veel nieuwe inzichten gegeven die mijn leven hebben verrijkt.

www.beautybank.nl

Favorieten van Karin: BOEK Toen ik je zag, Isa Hoes MUZIEK Bob Marley, ik ben gek op reggae BEAUTYTREATMENTik heb ook een lavendelpakking gehad, heerlijk! ONTSPANNING een lekker warm bad met kaarsjes REIS Malediven, dat was onze huwelijksreis vóór het trouwen PLEK OM TE ZIJN ik ben heel graag thuis