Home Perfectly you, 3 tips voor zelfacceptatie
BEWUSTWORDING

Perfectly you, 3 tips voor zelfacceptatie

Jezelf accepteren zoals je bent, dat klinkt eenvoudiger dan het is. Want we zijn vaak de grootste criticus van onszelf. Het is alsof er continue een stemmetje je influistert hoe je dingen anders had moeten doen, te dik of te dun bent, misschien toch niet zo leuk gekleed als je 's ochtends dacht ...

Gekmakend en meestal heel onterecht. Bedenk eens: zou jij vrienden zijn met iemand die zo kritisch is als jij naar jezelf? Iemand die je steeds aan het twijfelen brengt en zichzelf steeds vergelijkt met anderen? Wat maakt het uit wat anderen zeggen? Bovendien zijn die 'anderen' vaak veel meer bezig met zichzelf dan met jou!

Bevrijdend

Jezelf accepteren zoals je bent, met al je tekortkomingen, pluspunten, met alles dat jou juist zo uniek maakt. Als je dat kunt, zul je merken hoe bevrijdend dat is. Want iedereen is anders en we laten ons te vaak sturen door beelden uit de media, die vaak vertekend zijn. Gelukkig is dit aan het veranderen, maar zo'n proces gaat langzaam en bovendien is dat stemmetje in jou vaak nog niet overtuigd.

Hoe pak je het aan?

Jezelf accepteren en van jezelf houden is iets anders dan naast je schoenen lopen van verwaandheid. Vaak zijn dat soort mensen juist heel onzeker. Iemand die zichzelf accepteert, weet wie hij of zij is en straalt dat ook uit. Die houding trekt juist mensen aan. Mensen die zichzelf accepteren, hoeven de goedkeuring niet te krijgen van anderen, want ze hebben dat al van zichzelf. Maar hoe pak je die zelfacceptatie dan aan?

1. Maak fouten!

Geef jezelf eerst eens toestemming om fouten te mogen maken. Daar leer je van en bovendien: iedereen maakt fouten. Zit er niet zo over in als je een fout maakt en vergeef jezelf meteen.

2. Omarm wat is geweest

Accepteer je jeugd, de familie die je hebt en accepteer de keren dat je 'pech' had. Zie jezelf niet als slachtoffer, maar als iemand die geleerd heeft van het verleden en kijkt naar de toekomst. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen aandeel in het verleden en blijf er niet in hangen. Met je nieuwe houding ga je dingen in de toekomst vast anders doen!

3. Your business, of niet?

Schrijfster Byron Katie werd bekend door 'The Works', een methode waarbij ze 4 vragen stelt bij elk denkbaar probleem. Het komt erop neer dat problemen vaak veroorzaakt worden in je hoofd en dat je - door relativeren - dingen minder erg kunt maken. Ze adviseert om bij alles je af te vragen of het jouw zaak is of die van de ander. Jouw zaak is bijvoorbeeld je eigen gezondheid, hoe fit je bent, hoe hard je wilt werken. Maar hoe vaak maken we ons druk om de zaken van anderen? Houd je leven simpel en focus je alleen op je eigen zaken. Dat betekent niet dat je nooit meer moet luisteren naar verhalen van vrienden, trek het je alleen niet aan alsof het iets is waar jij wat aan kunt doen. Dat leeft een stuk rustiger en zorgt ervoor dat je minder zult oordelen over dingen die je eigenlijk niet aangaan.

Bekijk meer op Pinterest

Tevreden mensen zijn rustig en in balans en hebben zichzelf helemaal geaccepteerd. Dat wil niet zeggen dat je niks mag verbeteren aan jezelf. Integendeel! Als je van jezelf houdt zoals je bent, wil je jezelf juist 'voeden' met nieuwe informatie, cursussen, mooie muziek en goed eten. Dan beslis je voor jezelf of je make-up op wilt of juist niet, maar doe je het niet voor anderen. Dus geef jezelf wat extra liefde, deze maand en alle opvolgende maanden. Dat ben je waard!