Home Pas na een jaar alleen-zijn wist ik wie ik écht was
BEAUTIFUL PEOPLE

Pas na een jaar alleen-zijn wist ik wie ik écht was

Interview met Wolfgang Peppmeier

Ooit begon hij als kapper in Duitsland, zijn geboorteland. Nadat hij daar een aantal kapperszaken had opgezet en daarnaast lesgaf aan de kappersacademie, bracht de liefde hem naar Nederland. Daar heeft hij het vakblad Top Hair Benelux vanaf de grond opgezet. Wolfgang merkte dat het ondernemen en schrijven hem meer aansprak en verkocht zijn salons. Inmiddels is ook Top Hair verkocht en richt hij zich voornamelijk op het trainen van kappers en het schrijven van boeken. Sinds kort geeft hij ook cursussen in Geluk en streeft hij naar meer bewustwording in deze wereld. 

Wolfgang geeft cursussen in geluk

Bewustwording

Ik was een jaar of 12 toen ik begreep dat mensen gelukkig of ongelukkig waren door hun manier van leven en dat daar kennis voor nodig was. Ik begreep ook dat ik uit ervaringen zou moeten putten, die ik op die leeftijd nog niet kon hebben. Daarna kwam een periode dat ik net als elke andere puber meer bezig was met het uiterlijk en niet meer met het innerlijk. Daar kwam bij dat ik niet werd ondersteund door mijn ouders. Ik had filosofie en psychologie willen studeren, maar mijn ouders vonden het beter dat ik een van hun bedrijven zou overnemen.

Kijk eens naar je netwerk; wie kan je helpen en wie breekt je af

Een jaar zonder vrienden

Toen ik 32 was heb ik een plan gemaakt, waarbij ik al mijn vrienden een brief heb geschreven dat ik een jaar lang geen contact met ze zou hebben. Ik wilde die tijd voor mezelf nemen om er zo achter te komen wie ik nu echt was. Ik begreep namelijk dat het netwerk dat je hebt je kan maken en breken. Daar hamer ik nu ook in mijn cursussen op; kijk eens naar je netwerk. Wie kan je helpen en wie breekt je af. De zwaartekracht ligt bij een netwerk altijd namelijk onderin, bij het laagste potentieel. Natuurlijk werd daar met ongeloof op gereageerd en sommige mensen vonden me zielig dat ik alleen was. Maar ik wist dat ik nooit mijn eigen potentieel kon ontdekken, als ik me bleef verschuilen achter mijn netwerk. Als je naar Maslow kijkt, zie je dat ook. Als je zit op het niveau van sociale acceptatie en je wilt een niveau hoger, moet je je netwerk veranderen of loslaten. Die laatste methode is krachtiger omdat je dan echt eerst tot de kern van jezelf kan komen. Daarna liet ik alleen mensen toe tot mijn netwerk die ik bewust had gekozen.

De pyramide van Maslow

Ik wilde weten wie ik was

Door een jaar alleen te zijn, ben ik me bewust geworden van de dingen die in mijn eigen hoofd omgaan. Mensen vinden je dan eenzaam, maar ik zie dat anders. Ik was met mezelf en daar had ik genoeg aan. Ik wilde 100% van mijn vrije tijd voor mezelf vrijmaken. Mijn enige contacten waren, naast die met mijn ouders, mijn klanten en medewerkers van de kapsalons die ik had. Na dat jaar ben ik mijn huidige vrouw Ans tegengekomen en van Duitsland naar Nederland verhuisd. Ik heb toen alles verkocht en ben hier opnieuw begonnen.

Door een jaar alleen te zijn, ben ik me bewust geworden van wie ik echt was.

Dat jaar heeft me heel veel rust gebracht. Ik wist wie ik was en wat ik wilde. Maar dat weten komt niet vanzelf, ik heb echt tijd vrij moeten maken om dat uit mijn onderbewustzijn te moeten halen. Ik mediteerde veel en ik deed autogene trainingen, dat zijn ontspanningsoefeningen van een Duitse psychiater (Schultz). Ook de tv ging de deur uit en internet had je toen nog niet, dus er waren weinig prikkels van buitenaf.

Je gedachten stilzetten

Hoeveel ik ook mediteer, ik kan mijn gedachten niet echt stilzetten. Het werk voor mij meer als ontspanning. Je denkt altijd aan iets. Ik heb enkele keren meegemaakt dat het wel lukte. Dat is jaren geleden. Ik ging te voet met een rugzak van Amsterdam naar mijn ouders in Duitsland lopen. Tijdens die wandeltocht heb ik meegemaakt dat ik een aantal minuten aan niets dacht. Dus dat wat ik met meditaties nooit kon bereiken, kreeg ik daar ineens cadeau. Toen ik terugkwam heb ik mijn boek ‘Uitstraling, laat vanbuiten zien hoe je vanbinnen bent’ geschreven.

In de natuur kun je mentaal je horizon verbreden.

Over schoonheid

Als ik buiten ben, zie ik pas de echte schoonheid. Dat is pure schoonheid met een oneindige horizon. Ik ervaar dat ook echt. Mensen creëren schoonheid in hun huis, maar alle inspiratie haal je vaak vanbuiten, uit de natuur. Iedereen zou regelmatig in de natuur moeten zijn, dat is een van de basisbehoeften van de mens. Ook om je horizon te verbreden, want mensen die altijd binnen zitten hebben altijd een beperkt blikveld. De ruimte waarin je bent, wordt altijd begrensd door muren. Buiten, in de natuur zijn er geen grenzen. Je gaat daardoor mentaal je horizon verbreden en dat werkt door op je creativiteit.

Over geluk

Geluk heb ik vooral de laatste 15 jaar ervaren. Geluk is om te beginnen dat je geen financiële zorgen hebt. Want je kunt hoog of laag springen, als je echt niet rond kunt komen, kun je dat geluksgevoel niet opbouwen. In ieder geval niet in onze maatschappij. Verder is belangrijk dat je regelmatig reflecteert met jezelf. Want hoe kun je gelukkig zijn als je zelf niet weet wat voor jou geluk betekent? Dus bewustwording is echt essentieel voor geluk. Om deze reden geef ik nu ook cursussen over geluk. Ik zie helaas dat veel mensen in deze tijd niet echt gelukkig zijn.

Bewustwording en financiële rust zijn voorwaarden voor geluk.

Geld & geluk

Vroeger hadden we religies die ons vertelden wat we moesten doen. Je moest leven volgens bepaalde regels. Het gaf niet als je tijdens je leven moest lijden, want na je dood zou je gelukkig worden. Je hoefde daar zelf niet veel voor te doen. Maar nu bijna niemand meer religieus is, willen de mensen het paradijs op aarde. En omdat we in een prestatiemaatschappij leven, betekent geluk voor de meeste mensen geld verdienen. Status, spullen kopen maakt gelukkig – denken we. Veel mensen beginnen dan aan een race om dat te bereiken, waardoor ze hun eigen bewustwording verliezen. Heel soms wordt je dan door jezelf ingehaald, zodat je denkt: ik ren dus ik ben. En als mensen zich daar bewust van worden, gaan ze vaak een andere weg op.

Tegenwoordig willen mensen het paradijs op aarde.

Nieuwe tijd

Toen de financiële crisis kwam, had ik eigenlijk gehoopt dat er meer verbondenheid zou komen. Daarvoor was het de ‘jij of ik’ mentaliteit, maar ik hoopte op een ‘wat kunnen we voor elkaar doen’ mentaliteit. Helaas werd mijn wens niet vervuld. Er kwamen mensen zoals Trump die de filosofie hebben ‘of jij valt om, of ik val om’. Je ziet nu ook veel mensen die het anders proberen te doen, dat doet me wel denken aan de Flower Power tijd. Wij wilden toen ook de wereld redden, het ging om liefde en geluk. Maar het zette niet door, het was een fase.

Neanderthaler

Ik denk dat de mens kan overleven door 2 dingen; hij had ellebogen en hij had hoop. De mens heeft dat gen dat hij blijft hopen. Daardoor heeft de mensheid zich zover kunnen ontwikkelen. Maar het recht van de sterkste is een wet van het universum, dat zie je ook in de natuur. Ik denk dat we nog helemaal niet zo ontwikkeld zijn als mensheid. We denken maar dat wij klaar zijn, maar we hebben net het stadium van de Neanderthaler achter de rug! We zijn een combinatie van het reptielenbrein dat maar wil schieten, het recht van de sterkste en het deel dat beredeneert. Maar daar is nog lang geen balans in. We zijn nog helemaal niet zover! Wel staan we aan het begin van een nieuwe fase.

Inspiratie & schrijven

Ik zie schrijven als het grootste mindfullness event dat in je lichaam plaatsvindt. Want door je gedachten op papier te zetten, leeg je je harde schijf, waardoor er weer ruimte ontstaat voor nieuwe gedachten en ideeën. Als je je hoofd niet af en toe leegmaakt, kun je klachten zoals een burn out krijgen. Natuurlijk kun je je gedachten ook kwijt in schilderen of andere creatieve uitingen. Het gaat erom dat je je hoofd leegmaakt. Maar ik denk wel dat schrijven de meest effectieve methode is om je hersenen te legen. Ik heb 2 jaar burn out begeleiding gedaan en heb gezien welk verschil schrijven kan maken. Daarom wil ik ook schrijfgroepen door heel Nederland gaan opzetten. Ik denk namelijk dat we bewustwording bij mensen nu moeten forceren. Want als we dat niet doen, zal de volgende crisis ervoor zorgen dat alles in elkaar stort.

Het kapitalisme werkt niet meer voor de verdere ontwikkeling van de mens.

Kapitalisme

Ik denk dat het materiele tijdperk niet zomaar wordt afgebroken, maar dat daar eerst een climax aan vooraf zal gaan. Het kapitalistische systeem dat wij hebben functioneert niet meer voor dat wat wij willen. Het heeft wel ooit gefunctioneerd en ik ben blij dat we het hadden. Maar nu is iets anders nodig voor de verdere ontwikkeling van de mensheid. Daarom is het zo belangrijk dat er voldoende ‘bewust denkende’ mensen zijn op het moment dat het systeem klapt. En ik wil daar graag op kleine schaal mijn bijdrage aan leveren.

www.pepptalk.nl

Favorieten van Wolfgang: BOEK De zeven eigenschappen voor succes in je leven, Stephen Covey MUZIEK de opera’s van Mozart, hoewel ik meestal liever voor stilte kies BEAUTYTREATMENT hoofdhuidmassage ONTSPANNING vroeger was dat mediteren, maar tegenwoordig ben ik altijd ontspannen REIS de wandeltocht van Nederland naar Duitsland PLEK OM TE ZIJN mijn camper, de ‘Peppmobiel’