Home Omdenken
BEWUSTWORDING

Omdenken

We leven in een spannende tijd, waarbij alles wat vertrouwd was lijkt te veranderen. Ineens is er een onzichtbare vijand - het virus - die we maar niet kunnen overwinnen. Met lockdowns en allerlei vervelende maatregelen tot gevolg. Salons moesten sluiten, mondkapjes moesten op en 1,5 meter afstand en veelvuldig handen wassen werd het nieuwe normaal. Momenteel zijn de salons nog maar open tot 5 uur en zelfs daar mogen we al heel blij mee zijn. Hoe ga je met al dit soort tegenslagen om? Want afgezien van corona zullen er altijd tegenvallers zijn in het leven. Tijd voor het omdenken!

Je hoort het vaak: als je de situatie niet kunt veranderen, is het enige dat je wel kunt veranderen je eigen houding t.o.v. die situatie. Omdenken kan je dan goed van pas komen. Je kunt een glad half leeg vinden, maar als je 'omdenkt' kun je ook tot de conclusie komen dat het eigenlijk halfvol is én dan is er altijd nog de kraan ...

Je bent wat je denkt en als dat waar is, zullen positieve gedachten je veel verder brengen dan negatieve.

Wat is omdenken eigenlijk?

Omdenken begint met een probleem en een probleem bestaat uit feiten en verwachtingen. Als je verwachting de feiten overstijgt, zul je iets als een probleem ervaren. Probeer de feiten en verwachtingen eens te onderzoeken. Zo kun je de stap maken van ja-maar (het is niet wat het zou móeten zijn en dat is een probleem) naar ja-en (het is, wat het is). Je zult zien dat er nieuwe mogelijkheden zullen ontstaan als je de feiten kunt accepteren. Daarmee zeg je 100% ‘ja’ tegen de realiteit. Dát is omdenken! (Bron: www.omdenken.nl)

We geven wat voorbeelden die staan op de speciale omdenken-website:

Founder van het omdenken is Berthold Gunster. Hij geeft trainingen, theatershows en heeft verschillende bestsellers geschreven over een positieve benadering van het leven. Een typische uitspraak van Berthold is: "Voor de pessimist is het glas half leeg. Voor de optimist is het half vol. Mijn boek gaat uit van een derde benadering: waar is de kraan?"

Omdenken bij een vacature advertentie

Motown Steaks ’n Sushi uit Venlo pakte het heel anders aan toen zij een vacature plaatsen. In plaats van de standaardtekst 'Ben jij een creatieve, enthousiaste en bovenal gedreven horecatijger?', lieten ze weten waar ze NIET naar op zoek zijn. Toch is de advertentie niet negatief van toon, eerder uitnodigend. Moraal van dit verhaal? Draai het eens om als je ergens tegenaan loopt. Dat kan helpen om hele nieuwe mogelijkheden te zien.

Omdenken tijdens corona

Juist in tijden van crisis kun je groeien. Want als je daar doorheen komt, zul je alleen maar sterker worden en de rest ook makkelijker aan kunnen. Eenzaamheid? Is het leven saai? Of kun je een stille periode omarmen en genieten van je rust? De salons eerder dicht een strop voor kappers? Of dwingt het je om nog efficiënter met je kostbare uren om te gaan en ben je 's avonds lekker thuis met je familie? En ... de salons zijn in ieder geval nog open! Misschien reden om je kapper extra te steunen door eens een uitgebreide behandeling te boeken of een extra product te kopen ...

Natuurlijk, deze periode is balen voor heel veel mensen. Maar toch ... als je probeert om te denken, zijn er ook lichtpuntjes. Altijd. We kunnen corona niet wegtoveren, dat blijkt nu wel. We kunnen er wel anders naar kijken. Dat geldt ook voor al die meningen die er over corona zijn. Waar we elkaar misschien kunnen vinden is in het besef dat niemand het echt weet. Het ie een nieuw fenomeen, dat zelfs de knapste koppen voor raadsels stelt. Dus probeer je minder druk te maken en van het leven te genieten, voor de meeste mensen is dat nog steeds heel erg de moeite waard hier in Nederland. Omdenken is een kunst, juist als het allemaal even tegen lijkt te zitten. Maar het biedt je veel dus verdiep je er eens in!

Thuis zitten of home spa?

Ons thema deze maand is @HOME en dat sluit heel erg aan bij de maatregelen die er nu zijn. Blijf zoveel mogelijk thuis en bezoek niet te vaak mensen. Saai? Ja, dat is een manier van denken. Een andere is: heerlijk om wat vaker thuis te zijn. Geef je zelf een home spa met deze fijne producten!