Home Mijn levensdoel is in liefde leven
BEAUTIFUL PEOPLE

Mijn levensdoel is in liefde leven

Interview met Ilham Mestour

Ze groeide op in het zonnige en kleurrijke Casablanca en wilde als klein meisje al het haar van tantes doen. Inmiddels heeft ze van haar passie haar beroep gemaakt en is ze al ruim 20 jaar werkzaam als haarstyliste. Topmodellen als Naomi Campbell, Doutzen Kroes en Imaan Hammam kregen van haar een ander kapsel en tijdens de fashion weeks is ze vaak achter de schermen te zien. Ze is de Global Artistic Director van Keune. Maar het is niet alleen glitter & glamour voor Ilham, want onlangs volgde ze haar hart en ging ze vluchtelingen trainen op Lesbos.

Ilham ging naar Lesbos om vluchtelingen te trainen

Voor vertrek sprak ik met haar.

  • Daarom ja gezegd - Anderen helpen is niet alleen een verantwoordelijkheid in het leven, het is ook wat zin geeft aan het leven. Dingen die wij voor lief nemen, daar zou iemand anders alles voor over hebben,
  • Dit hoop ik te brengen - Mijn doel is om de dames te verwennen en ze voorzien van mooi haar. Als Marokkaanse weet ik als geen ander hoe belangrijk haar is in onze Arabische cultuur. Ondanks een hoofddoek is haar een belangrijk aspect, haar heeft een behoorlijk impact op je gemoedstoestand.
  • Verwachtingen - Ik heb geen verwachtingen. Aan de ene kant ben ik blij dat ik een steentje kan bijdragen, maar aan de andere kant weet ik ook dat het een behoorlijk impact op mij als mens gaat hebben.
  • Hier hoop ik op - Ik zie het echt als een project waarin we met een geweldig team kappers ervoor gaan zorgen dat we ze iets geven waar ze verder mee kunnen. Aan het eind van de tunnel is er altijd licht.

Na terugkeer in Nederland spraken we uitgebreid over haar ervaring en over hoe ze in het leven staat.

Juiste moment

Ik geloof niet in toeval. Dit was voor mij als mens het juiste moment om dit te doen. Zonder te beseffen wat me te wachten stond, vond ik dat ik er klaar voor was. Ik ging en liet het gebeuren. Voor je ontwikkeling als mens is zo’n ervaring van onschatbare aarde. Het leert je om dingen in een ander perspectief te zien. Hier denk ik weleens: ‘wat leven wij toch in een zeik community’. We hebben het al zo goed en nog wordt er gezeurd, terwijl die mensen daar hun leven hebben gewaagd om de oversteek te maken en een moord zouden doen om maar een kwart te hebben van wat wij hebben. Waar zit het geluk dan? Ik ben een gezegend mens, heb een prachtgezin, met mijn werk gaat het goed, ik heb alles wat mijn hartje begeert dus waarom zou ik hier nee tegen zeggen. Ik zag dit ook als een moment van rust. Op het moment dat je alles in je leven onder controle hebt, dan ga je openstaan voor andere dingen en dan ben je niet alleen maar gefocust op jezelf.

Wat ben ik een gezegend mens om mijn vak met hun te mogen delen en mijn kennis te mogen overdragen!

Het was een prachtige ervaring, waarbij het niet alleen om het uiterlijk gaat.  Door dit project konden mensen die zoveel ellende hebben meegemaakt - dat kunnen wij ons niet eens voorstellen! - zich weer mens voelen. We hebben geprobeerd hun innerlijke schoonheid weer naar boven te laten komen en ze hun waardigheid terug te geven. Wat ben ik een gezegend mens om mijn vak met hun te mogen delen en mijn kennis te mogen overdragen! Dit was niet iets is dat we eenmalig zijn gaan doen. Want na enige tijd keren ze waar dan ook in Europa terug in de maatschappij en continuïteit is daarom echt van belang. Het was heel mooi om te zien hoe dedicated en leergierig die vrouwen waren. Ze willen echt onder aan de ladder beginnen om goed te worden. Dat is zo’n andere mentaliteit dan je hier soms ziet.

Deze trip heeft een behoorlijk impact op me gehad. Nog meer dan ooit besef ik hoe goed we het hebben en dat we gezegend zijn om alles om ons heen te hebben. Dingen die  wij allemaal heel vanzelfsprekend vinden zijn voor de mensen op de Campus een luxe. Zij zijn daar allen maar bezig om te overleven.

Je kunt veel liefde voelen, zonder dat daar luxe aan te pas hoeft te komen.

Klein geluk

Ik ben in Casablanca geboren, mijn moeder wilde daar graag bevallen. Maar snel daarna kwam ik als baby naar Nederland en toen ik 9 was zijn we weer naar Marokko gegaan. Daar heb ik tot mijn 15e gewoond. In Casablanca hadden we een prachtig groot huis met alles erop en eraan, de familie van mijn moeder woonde op platteland daar gingen we vaak op bezoek. Ik vond het als kind geweldig om te zien dat ze met weinig zo gelukkig waren. Er was geen tv dus na het eten konden we lekker de hele avond bij kaarslicht kletsen. Water uit de kraan was er niet, ze hadden een put  en daar haalden we water uit. Ik vond dat geweldig om te doen. Er was geen slager; er waren kippen en geiten en schapen en die werden geslacht als het nodig was. Ik merkte toen als klein kind al dat ik het fijn vond om erheen te gaan om ze te helpen maar ook om samen met mijn ouders spulletjes mee te nemen. Dat werd enorm gewaardeerd en ik kon zien hoe blij ze waren. Daardoor werd ik me er al vroeg van bewust dat geluk iets kleins is, iets dat heel simpel is en dat je maar weinig nodig hebt om gelukkig te zijn. Het geluk zat al in deze mensen en het was zo mooi om dat al zo jong te beseffen. Ik heb geleerd dat je veel liefde kunt voelen, zonder dat daar enige luxe aan te pas hoeft te komen. Het zit nu eenmaal in mij om mensen te helpen. Ik kan ook nooit een bedelaar voorbijlopen, ik vraag me dan altijd af: wat moeten ze hebben meegemaakt om zover te komen en wat voor ellende hebben ze allemaal meegemaakt. Ik hou van mensen en wil dat iedereen ook gelijk behandeld wordt.

Mensen hebben zoveel in Nederland, maar klagen nog steeds.

Terug in Nederland

Mijn tijd in Marokko heeft me wel gevormd als mens, ik voelde me daar thuis. Deze periode beschouw ik ook als mijn basis. Toen we na mijn 15e weer naar Nederland gingen, vond ik het in het begin moeilijk om mijn draai te vinden. De cultuur, normen en waarden waren heel anders. Mensen hebben zoveel in Nederland, maar klagen nog steeds. Ik vind het persoonlijk heel knap dat je in Nederland nog iets te klagen kunt hebben. Dat komt ook omdat ik de andere kant heb gezien. Niet alleen in Marokko, maar ook tijdens mijn reizen - ik ben in meer dan 40 landen geweest voor mijn werk. We hebben het hier zo goed, maar helaas leven we wel in een maatschappij waarin iedereen zich teveel op zichzelf focust. Daardoor blijft er uiteindelijk weinig ruimte over voor de ander. Veel mensen zijn hier doodongelukkig en daaruit blijkt dat puur geluk niet in het materiele zit. Een mooi, groot huis of een nieuwe auto gaat je niet gelukkig maken. Dure vakanties ook niet, want je kunt in een prachtig oord zitten en je heel ongelukkig voelen. Geluk is iets heel kleins, dat kun je in kleine dingen zien. Het hoeft allemaal niet zo groot.

Twee culturen

Nederland is een heerlijk land waarbij je nergens over hoeft na te denken. Alles is geregeld en eigenlijk zijn we met z'n allen best een beetje verwend. Als je iets wilt dan kan het hier in Nederland; democratie, rechten, vrijheid, zoals hier heb je dat nergens. Nederlanders zijn ook heel direct en dat is denk ik ook heel 'Nederlands' aan mij, want ik ben ook erg recht voor zijn raap. En Marokko? Tja, het moment dat ik uit het vliegtuig stap, voel ik me al thuis, de cultuur, het eten, het landschap en de chaos in de grote steden ... Maar dan ook weer de rust in het Atlas gebergte. Maar als ik dan weer terug ben in Nederland en ik rij de snelweg op, dan denk ik: 'wat heerlijk om weer thuis te zijn en fijn  dat alles hier zo goed is geregeld'. Ik blijft toch dat dubbele gevoel houden, ik ben echt een kind van twee culturen.

De positieve kant

Spiritualiteit heeft voor mij niets te maken met religie of cultuur. Het is iets waarin ik me heb verdiept door de jaren heen. Ik sta stil bij de momenten dat ik mij gelukkig voel maar ben me ook bewust van de momenten dat ik dierbaren heb verloren. Al die momenten hebben mijn ogen geopend voor de wereld om me heen. Ik heb veel mooie en bijzondere mensen ontmoet tijdens mijn reizen, deze herinneringen koester ik allemaal. Ik wil mensen graag begrijpen zodat ik hun keuzes kan accepteren en respecteren. Ik probeer altijd de positieve kant van dingen te zien. Je zult me daarom nooit echt boos zien, ik probeer altijd in oplossingen te denken. Het heeft me wel geholpen hier boeken over te lezen.

Als je jezelf accepteert, kun je van elke fase in je leven genieten.

Zelfacceptatie

In ieder mens kan ik een bepaalde schoonheid zien, dat zit hem niet in knap zijn. Het gaat om de uitstraling en charisma en deze komt vanuit een innerlijke schoonheid, waarbij je jezelf kunt accepteren zoals je echt bent. Dát is voor mij true beauty. Natuurlijk werk ik in een branche waar het allemaal draait om het uiterlijk, maar ik ben altijd op zoek naar die 'inner beauty' en probeer die te versterken. Het begint allemaal bij zelfacceptatie. Dan kun je van elke fase in je leven genieten en zien hoe gezegend je bent om oud te mógen worden. En ja, daar horen ook rimpels en een minder elastische huid bij!

Mensen die me energie kosten probeer ik snel uit mijn systeem te weren.

Toegevoegde waarde

Bij alles wat ik doe, vraag ik me eerst af of ik daar gelukkig van word of dat ik iets aan het najagen ben dat uiteindelijk niets aan mijn leven toevoegt. Echt geluk geeft me rust en balans. Dit is wel iets dat ik ook heb moeten leren. Geluk betekent voor mij gezond blijven, van mijn dierbaren genieten en van ze houden. Ik probeer echt alleen maar mensen om mij heen te hebben die er voor mij toedoen. Dat zijn er niet zoveel, maar dan kan ik me daar wel helemaal op focussen. Ik vind het weinig toegevoegde waarde hebben om teveel mensen in mijn leven te hebben. Ook heb ik geleerd om mensen die me energie kosten snel uit mijn systeem te weren. Ik hou absoluut niet van ruzies of verbitterde mensen. Noem me naïef, maar ik wil gewoon in een wereld leven zonder oorlog of ellende. Ik vraag me vaak af: waarom doen we onszelf dit allemaal aan, het is helemaal niet nodig!

Ik geloof echt in de universele waarde van de mens en dat elk mens gelijk is. Mijn levensdoel is in liefde leven.

www.ilhammestour.com

Favorieten van Ilham: BOEK Logica van geluk, Mo Gawdat MUZIEK Arabische muziek en Flamenco BEAUTYTREATMENT Schoonheidsbehandeling van Hannah ONTSPANNING slapen, juist omdat ik daar vaak weinig tijd voor heb  REIS het gaat niet om waar ik ben, maar met wie ik ben PLEK OM TE ZIJN home sweet home, open haard aan, kaarsjes, wierook ...