Home Mensen zouden meer aan zichzelf moeten denken
BEAUTIFUL PEOPLE

Mensen zouden meer aan zichzelf moeten denken

Interview met Kim Trouerbach

Ze heeft jarenlang als ambulant kapster gewerkt, maar sinds kort heeft ze een eigen salon omdat ze zwanger is en straks met een kind niet meer zo lang weg van huis kan zijn. Daarnaast is ze ambassadeur bij de ANKO en werkt ze alleen met producten die zo natuurlijk mogelijk zijn. 

Kim heeft een milieuvriendelijke salon 

Zoveel mogelijk natuurlijk

Ik ben zelf iemand die veel last had van allergieën, mijn eerste jaar als kapster zat ik helemaal onder het eczeem. Daarom geloof ik dat hoe minder chemicaliën er in een product zitten, hoe beter dat voor je is. En niet alleen voor mensen, maar ook voor het milieu. Ik heb nu nergens last meer van, dus mij heeft dat echt geholpen. Er zijn altijd ingrediënten waar je ook in natuurlijke producten allergisch voor kunt zijn. Maar ik werk nu een jaar met plantkleuringen en ik heb nog nergens last van gehad. Het ruikt alleen anders, maar dat komt omdat er geen parfumstoffen in zitten. Ook voor vrouwen na een chemokuur zijn deze kleuringen veel milder. Ik heb ook chemische kleuringen die zo natuurlijk mogelijk zijn. Zodra je een kleuring moet mengen, zitten er chemische stoffen in, maar daar kun je dan wel weer het haar mee oplichten. Dat kan bij plantenkleuringen niet. Ik vraag de klant altijd of ze willen dat een kleur in in het haar hecht, of aan het haar. Daarom is goede voorlichting en kennis van zaken zo belangrijk. Dan pas kan de klant kiezen. Want het gaat mij uiteindelijk om die blije klant, daar doe ik het voor. Wat dat betreft heb ik de mooiste baan die er is; ik mag koffie leuten, ouwehoeren en tussendoor mooi haar maken.

Het lijken kleine dingen. Maar als we allemaal duurzamer zouden leven, maakt dat wel verschil

Kleine voetafdruk

Verder probeer ik mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zowel in de salon als privé. Zo heb ik het meeste meubilair voor de salon via marktplaats gevonden en koop ik alleen afbreekbare koffiecups. Het lijken kleine dingen, maar als we dat allemaal zouden doen, maakt het wel verschil. Deze manier van ondernemen past ook echt bij me. Ik heb in genoeg salons gewerkt, waar dat anders was. Ik was echt een job hopper. Maar dit past goed bij mijn gezonde levensstijl. Ik heb als ambulant kapster altijd een auto gehad natuurlijk, maar nu ik de salon heb kan de auto straks ook de deur uit. Thuis hergebruiken we ook alles wat we kunnen. Zowel mijn partner als ik houden van de natuur en we leven zo gezond mogelijk. We hebben een moestuin en eten dus regelmatig groente uit eigen tuin en ander eten we zoveel mogelijk biologisch. Ik denk dat mensen ook bewuster gaan leven omdat er steeds meer ziektes zijn.

Bewust zwanger

Het duurde 5 jaar voordat ik zwanger werd. Uiteindelijk zijn we een ziekenhuistraject met alle bijbehorende chemicaliën ingegaan. Hierdoor ben ik heel kritisch geworden wat ik in mijn lijf stop. Aan de ene kant is het onze pech dat ik niet snel zwanger werd, aan de andere kant zie ik om me heen dat veel mensen ongezond leven. Deze periode heeft mij erg bewust gemaakt. Vorige week had ik nog een discussie met iemand over wel of geen biertje kunnen drinken als je zwanger bent. Als je bedenkt wat ik allemaal heb gedaan om zwanger te worden, dan vind ik die 0,1% alcohol nog steeds te veel. Een ander moet het zelf weten, maar ik denk dat het goed is om je bewust te zijn waarom je iets wel of niet doet.

Soms is het leven oneerlijk

Opgeven is dé stap om door te kunnen gaan.

Je kunt pas gelukkig zijn, als je onbezorgd kunt zijn.  Als ik naar mezelf kijk, dan denk ik ‘ik heb een perfecte man, een huis waar ik me happy voel, een hond en een kat waar ik dol op ben’, ik kan daar echt heel dankbaar voor zijn. We hadden samen een kinderwens en toen dat niet lukte, heb ik tegen mijn man gezegd dat als hij bij mij weg zou willen om met een ander wel een kind te krijgen, hij dat zou moeten doen. Ik wilde zijn geluk niet in de weg staan. Het was heel moeilijk om dit te zeggen, maar het is wel hoe ik over dingen denk.

Ik zou ook niet willen dat iemand mij tegenhoudt in mijn geluk. Ik wilde heel graag kinderen, maar kon tegelijkertijd ook blij zijn met wat ik wel had. Ik heb veel verdriet gehad van die periode. Nadat ik 4 weken zwanger was, kon ik er pas echt blij mee zijn. Ik zie om me heen veel stellen, waarbij het zwanger worden niet zomaar lukt en als je dan andere mensen ziet die per ongeluk zwanger zijn, kan dat pijn doen. Ik zeg niet dat mensen dat met opzet doen, maar ik vraag me dan wel af waarom het leven soms zo oneerlijk kan zijn. Maar aan de andere kant denk ik ook dat wij samen heel gelukkig zijn en we het met z’n tweeën ook redden. We hebben de wereld om ons heen wat dat betreft niet nodig.

De lat te hoog leggen

Of je hebt mensen die zeggen dat ze kinderen nemen omdat ze bang zijn later alleen achter te blijven. Ik vind dat een verkeerde reden om een kind te willen. Want het is niet gezegd dat jouw kind nog bij je komt als jij straks ouder bent. Natuurlijk hoop ik mijn kind later ook nog te zien, maar je kunt er nooit zomaar vanuit gaan. Ik heb zelf het contact met mijn oma verbroken toen ik 14 was, omdat ze nooit haar afspraken nakwam. Hoeveel ik ook van mijn oma hield, ik kon niet meer met haar omgaan omdat de teleurstelling iedere keer zo groot was.

Je ‘neemt’ geen kinderen, je krijgt ze als het je gegund is.

Je kunt ook niet zeggen ‘ik neem kinderen’, want je ‘neemt’ geen kinderen. Je krijgt ze als het je gegund is. Mensen leggen de lat zo hoog voor zichzelf. Want je moet een perfecte carrière hebben, je moet sporten, je moet er knap uitzien … Maar word je gelukkig van alles wat je moet? Ik ben pas gelukkig als ik kan zijn wie ik ben. Want was is nou het meest belangrijke? Uiteindelijk dat je niet continue op je tenen hoeft te lopen. Mensen zijn veel te veel met de buitenwereld bezig. Ik heb op gegeven moment aan mezelf gevraagd ‘vind ik iedereen aardig?’ en toen dacht ik ‘nee, ik vind niet iedereen aardig’. Waarom moet iedereen mij dan aardig vinden? Die gedachte gaf me veel rust, want ik liep ook vroeger op mijn tenen omdat ik wilde dat iedereen mij leuk zou vinden. Hierdoor ben ik absoluut dichter bij mezelf gekomen. Ik ben er nu heel makkelijk in en denk ‘dan vind je me maar niet aardig’.

Waarom moet iedereen mij aardig vinden als ik zelf ook niet iedereen aardig vind?

Egoïsme kan ook goed zijn

Je ziet steeds meer overspannen mensen of met burn-out klachten en dan denk ik dat we elkaar veel aanpraten doordat die druk zo hoog is om het perfecte leventje te leiden. Eigenlijk moet je eerst weten wie je zelf ben en dan pas kun je gaan kijken wie daarbij hoort. Dat geldt zowel in je werk met je klanten als thuis, bij bijvoorbeeld je vrienden- of partnerkeuze.

Mensen die bij je passen, begrijpen dat je voor jezelf kiest.

Ik kan tegen een klant zeggen dat ze een kapper moeten vinden die bij hen past en dat ik dat niet ben. Ik zou ze alleen maar ongelukkig maken. Dat is in die ruim 5 jaar een paar keer gebeurd, maar wat heb je eraan als de klant straks toch niet tevreden is en slechte reclame voor je gaat maken? Luister naar je gevoel en laat je niet ondersneeuwen door anderen. Als je echt goed naar je onderbuik gevoel luistert, dan weet je wel of iets wel of niet goed is. Mensen zijn te bang om egoïstisch gevonden te worden, maar een beetje egoïsme is juist goed en maakt je heel krachtig. De mensen die bij je passen begrijpen dat je voor jezelf kiest. Ik zie dat ook bij veel collega’s die bang zijn om zichzelf goed te vinden. Ik denk dan juist dat ze trotse ondernemers zijn. Dit is Nederlanders ook wel eigen, die zijn vaak veel te bescheiden en bang om boven het maaiveld uit te steken. Mensen zouden meer aan zichzelf moeten denken.

In het nu leven

Ik probeer erg in het moment te leven. Dat heeft de periode toen ik niet zwanger werd me wel geleerd. Door die tegenslagen werd ik met beide benen op de grond getrokken en dan dacht ik altijd ‘kan ik er nu iets aan veranderen?’ en als dat niet zo was, dan probeerde ik me te focussen op iets waar ik op dat moment blij van werd. Deze manier van denken maakt je leven zoveel gemakkelijker.

www.nwlooks.nl

Favorieten van Kim: BOEK Master your mindset, Michael Pilarczyk MUZIEK Postmodern Jukebox BEAUTYTREATMENTsportmassage ONTSPANNING de hond uitlaten REIS Indonesië, op Java, toen ik het huis van mijn oma opzocht PLEK OM TE ZIJN thuis