Home Je kunt het leven pas sturen als je weet waar je heen wilt
BEAUTIFUL PEOPLE

Je kunt het leven pas sturen als je weet waar je heen wilt

Interview met Diane Melis

Ze komt uit een echte kappersfamilie en had als 5e generatie kapster een goedlopende salon. Maar toch besloot ze haar hart te volgen en gooide het roer om. Samen met haar man vertrekt Diane over een tijdje naar Spanje om daar een Bed & Breakfast te starten. Als echte onderneemster ging ze niet over één nacht ijs en momenteel worden de nodige voorbereidingen getroffen voor deze grote stap.

Diane verkocht haar kapsalon om in Spanje een B&B te starten

Diane: “Het was een enorm moeilijke beslissing en veel tranen, schuldgevoel en denkwerk zijn er aan vooraf gegaan. Maar er zijn altijd voldoende redenen om iets niet te doen, het verlangen naar een ander leven was toch groter en daarom hebben mijn man en ik besloten ervoor te gaan.”

Het verlangen naar een ander leven was groter dan te blijven doen wat ik deed.

Verschillende factoren

Ik had altijd last van mijn schouders, het was alsof er 4 generaties op mijn schouders rustten. Ik heb me altijd wel verdiept in hoe dingen energetisch in elkaar zitten en heb ook familieopstellingen gedaan. Daar komen dan dingen uit, ik vind dat wel heel boeiend. Want ik heb nooit de druk gevoeld om kapster te moeten worden, mijn ouders hebben mij daar heel vrij in gelaten. En ik vond het vak ook echt leuk, dat was het niet. Maar zo’n beslissing ontstaat door zoveel factoren. Je wordt ouder en denkt na over wat je nog wilt in dit leven. En ik heb een man die zo lang als ik hem ken al zei dat hij kok had willen worden. Maar hij studeerde rechten en werd Juridisch Aanbestedingsadviseur. Op gegeven moment zei ik tegen hem dat hij de koksopleiding zou moeten doen en vorig jaar heeft hij die afgerond.

Nieuwe uitdaging

Wat aanspreekt in het kappersvak, is het omgaan met mensen en de gastvrijheid naar mijn klanten. Bovendien houden wij erg van Spanje en komen daar vaak. Opgegeven moment begon een idee te ontstaan om iets met die kokswens van mijn man, mijn rol als gastvrouw én Spanje te gaan doen. Ons plan is nu om een kleinschalig hotel of B&B te starten.

Ik vroeg mezelf of ik nog iets anders wilde doen in mijn leven.

We hebben altijd hard gewerkt en hebben hier samen een goed leven opgebouwd. Maar we zijn toe aan een nieuwe uitdaging en ik ben dankbaar dat we de middelen hebben om dit te gaan doen. We hebben geen kinderen, dus daar hoeven we geen rekening mee te houden. Misschien komt het ook wel door het feit dat mijn vader veel te jong - op 60-jarige leeftijd - is overleden. Toen ik de 40 was gepasseerd heb ik mijzelf de vraag gesteld: "Wat als ik ook zo oud ga worden, wil ik dan nog iets anders doen?".

Misschien komt het ook door het overlijden van mijn vader dat ik dit ga doen.

Nieuwe uitdaging

We zijn al 2 jaar bezig met het maken van een plan hoe we onze droom werkelijkheid kunnen laten worden. Mijn man is nu ervaring aan het opdoen in de praktijk. Ik heb de salon onlangs verkocht en we moeten ons huis nog verkopen. Daarna willen we iets gaan huren in de buurt van Allicante/Murcia en dan van daaruit rustig op zoek gaan naar een mooie plek om te starten. En we zijn natuurlijk Spaans aan het leren. Er komt veel bij kijken en we willen het goed aanpakken. Maar het begint met een goed plan. In het begin schrokken familie en vrienden wel, maar ze gunnen het ons ook. Bovendien is Spanje niet het einde van de wereld.

De juiste richting

Ik geloof dat het leven tot op zekere hoogte maakbaar is en dat je het kunt sturen in de richting die jij wilt. Natuurlijk komen er ook dingen op je pad die je zeker niet in de hand hebt en waar je toch mee te dealen hebt. Maar ook dan kies je zelf hoe je daarmee omgaat.

Als je ergens op focust, kun je veel meer bereiken dan je denkt.

Veel mensen weten niet wat ze willen en welke richting ze opgaan. Iedereen zou een doel of meerdere doelen moeten hebben. Het hoeft heus niet meteen een groot levensdoel te zijn, maar je moet wel weten waar je heengaat. Want anders leef je volgens het ‘noodlot principe’ van ‘ik zie wel wat mij overkomt’. Maar als je op iets focust, kun je veel meer bereiken dan je denkt. Persoonlijk vind ik het fijn om ergens naar toe te werken en daar later op terug te kijken en dan blij zijn dat het gelukt is. Of balen dat het niet gelukt is, maar dan heb je het in ieder geval wel geprobeerd. Als je het leven echt naar je hand wilt zetten, moet je op gegeven moment wel het lef hebben om een keuze te maken. Doe je dat niet, dan gaat het leven met jou aan de haal.

Bewust leven

Vaak vinden mensen ook te veel dingen leuk, maar niets leuk genoeg. We hebben meestal ook enorm veel te kiezen en dat helpt niet altijd mee. Dit is echt een luxeprobleem dat je vaak alleen in het Westen ziet. Maar zonder focus kom je nergens en je moet dan voor jezelf zien uit te vinden wat je nou echt gaaf vindt. Ik heb dat zelf ook gedaan, me steeds afvragen wat ik nog wel en niet meer leuk vond aan mijn werk. Je gaat dan filteren en op gegeven moment kom je wel tot de kern wat je écht wilt. Ik denk ook zeker dat het goed is om minstens een keer per jaar te bekijken wat je hebt bereikt en met jezelf te evalueren of wat je doet nog steeds bij je past. Op die manier ben je echt bewust met je leven bezig.

Ga eens per jaar bij jezelf te rade of je nog wel doet wat bij je past.

Groei door tegenslag

Schoonheid is wat je uitstraalt. Vooral de laatste 10 jaar ben ik me meer gaan verdiepen in waarom iemand onzeker is. Ik zie het als de taak van de kapper om het mooiste in de mens naar buiten te laten komen en iemand anders naar zichzelf te laten kijken. De opleidingen zouden daar veel meer aandacht aan moeten besteden. Je kiest voor dit vak om je creativiteit met haar kwijt te kunnen, maar er komt zoveel meer bij kijken. Zoals klanten die met verlies en verdriet kampen. Jonge meiden kunnen dan dichtklappen. Ik denk dat ze beter voorbereid zouden moeten zijn hoe ze daarmee om kunnen gaan.

Want tegenslag hoort bij het leven en ik geloof dat het zelfs noodzakelijk is om te kunnen groeien. Volgens mij is het een wetmatigheid dat je plussen en minnen hebt, anders is er geen balans. Bovendien leer je ook van tegenslagen en fouten.

Volg je hart

Luisteren naar je hart is het beste dat je kunt doen. Mensen zitten vaak veel te veel in hun hoofd en maken zich druk om wat anderen vinden. Ikzelf doe aan yoga en mediteer regelmatig. Je bent dan met jezelf bezig, met je lijf en wat je voelt. Ik doe het ook niet altijd perfect, maar af en toe de stilte opzoeken helpt wel. Ik ga ook graag de natuur in, even helemaal alleen een stuk wandelen. Dan komen er vanzelf gedachten op, maar ook antwoorden. Zo word je meer bewust van hoe je zelf in elkaar zit.

Luisteren naar je hart is het beste dat je kunt doen.

Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Zodra je een deur sluit, gaat een andere weer open. Zo voel ik dat nu. Er zullen altijd wel obstakels zijn, maar die gaan ook weer weg. Als je bewuster leeft, dan weet je dat. Ik ga het avontuur vol vertrouwen tegemoet!

Favorieten van Diane: BOEK De Alchemist, Paulo Coelho MUZIEK Meditatiemuziek of klassiek BEAUTYTREATMENT Lichaamsmassage ONTSPANNING Zelf brood bakken REIS Spanje PLEK OM TE ZIJN In de natuur en aan zee