Home Ik zie mijzelf absoluut als een idealist
BEAUTIFUL PEOPLE

Ik zie mijzelf absoluut als een idealist

Interview met Eelco Keune

17 jaar had hij een eigen reclamebureau en tv-bedrijf. Maar als telg uit de grootste Nederlandse haarproductenfabrikant, maakte  hij 5 jaar gelede de stap naar het familiebedrijf Keune Haircosmetics om de marketingafdeling te gaan leiden. Ondernemen vanuit het hart is iets dat voor Eelco vanzelfsprekend is. Vandaar dat hij geen moment heeft geaarzeld om het initiatief voor een beautysalon en barbershop voor vluchtelingen op Lesbos te ondersteunen.

Eelco sponsorde het project om in Lesbos vluchtelingen te trainen als kapper of barbier

Waarden

Dingen doen waar je zelf blij van wordt is een soort rode draad door mijn leven. Dat deed ik al toen ik nog reclame maakte en dat doe ik nu ook. Ik bedenk graag iets vanuit het niets, dat geeft mij een enorme kick. Media vind ik niet de allerleukste wereld, maar het is wel de wereld die je kan helpen om snel je verhaal te vertellen. Toen ik 5 jaar geleden de overstap naar Keune maakte, merkte ik meteen hoe goed dat voor me voelde. Ik koester onze roots en probeer daar zo dicht mogelijk bij te blijven. Ik probeer steeds meer gevoel aan onze producten mee te geven en daarbij dichtbij mijn eigen waarden te blijven. Zo verkopen we niet in China en lopen we daardoor veel omzet mis.

Maar de wetten met dierproeven in dat land passen niet bij onze waarden. Ik heb altijd al een behoefte gehad om te vechten tegen iets waarvan ik vind dat het niet klopt. Het voordeel van werken in een zelfstandig familiebedrijf is dat je zulke beslissingen ook gewoon kunt nemen, we zijn niet afhankelijk van aandeelhouders. Ik ben in die zin ook absoluut een idealist. Als klein kind wilde ik al bij Greenpeace werken. Nu zie ik mezelf niet meer in zo’n rubberen bootje stappen, maar ik heb wel bewondering voor mensen die misstanden aan de kaak stellen.

Waar je wieg staat

Ik ben me er heel erg van bewust dat niets anders dan geluk bepaalt waar je wieg staat. Omdat mijn wieg op een goede plek heeft gestaan, voel ik de verantwoordelijkheid om daar iets mee te doen. Als bedrijf hoeven we ook niet de grootste te worden, maar wel de beste. En bij de ‘beste’ hoort een heleboel. Daarbij hoort ook je verantwoordelijkheid nemen. Ik wil alles wat wij aanbieden tegen het licht houden of het beter kan. Ik zie het ook bij kappers uit verschillende landen. Doordat ze allemaal tot de ‘Keune familie’ behoren, vallen andere onenigheden snel weg. Het is mooi om te zien hoe je als merk landen kunt verenigen. Mijn vader zegt het zo mooi: ‘Religions and politics divide and Keune unites’.

Omdat ik het geluk heb dat mijn wieg op een goede plek stond, vind ik dat ik iets voor anderen moet doen.

Verspreiding

De reden waarom ik dit project op Lesbos steun, is juist omdat ik zo goed besef hoeveel geluk ik heb gehad. Ik wil daarom iets terugdoen. Ik denk dat de oplossing van het vluchtelingenprobleem juist in het verspreiden zit. Zodra je grote groepen bij elkaar hebt, ontstaan er problemen, dat geldt voor elke groep en heeft niets met vluchtelingen te maken. Ik ben ervan overtuigd dat die problemen als sneeuw voor de zon oplossen als we 1 op 1 met elkaar te maken krijgen. Ik wil graag mensen helpen en zie dat eigenlijk als mijn plicht. Ik vind het heel gewoon, ik denk eerder ‘waarom zou ik niet helpen’. Al moet je af en toe goed beseffen waar je het over hebt. Ik kan mij bijvoorbeeld goed voorstellen dat de Grieken geen raad weten wat zij met al die mensen moeten. Zeker omdat hun eigen situatie niet al te best is. Maar vaker komt het voort uit angst. Angst voor het onbekende, en dan is hard schreeuwen heel makkelijk. Maar als je het probleem klein genoeg maakt, dan vallen die verschillen snel weg en zijn mensen echt wel bereid om te helpen. En dan is wat je eerst als bedreiging ziet een verrijking van onze samenleving.

Een vriend van mij heeft een mooi project gedaan; een video van 2 mensen die op een bankje zitten, elkaar een hand geven en een gesprek aangaan. Daardoor zie je ook dat er niet iemand is als ‘de vluchteling’, dat is ook gewoon een mens in een nare situatie. Ik kan me dan ook echt kwaad maken als iemand hen ‘gelukszoekers’ noemt. Hoe durf je dat te zeggen! De ene situatie is misschien schrijnender dan de ander, maar iemand vlucht echt niet omdat hij of zij het zo leuk heeft.

Duurzaamheid

Beslissingen neem ik dus niet alleen om geld mee te verdienen. Ik kijk ook naar het ethische aspect. Duurzaamheid heeft mijn aandacht, maar als ik iets doe, wil ik het ook goed doen. Zo heeft onze palmolie een keurmerk, maar als ik in Indonesië ben, bezoek ik zo’n plantage ook zelf. Ik wil het echt met eigen ogen zien, er wordt zoveel gerommeld met die certificaten. Momenteel hebben we een ‘groene’ lijn So Pure, die gaan we uitbreiden en nog duurzamer maken. Maar zoiets kost tijd. Dus wij nemen onze verantwoordelijkheid ten opzichte van het milieu en dan dan hoop ik dat kappers dat ook gaan doen in hun salon. Samen kunnen we dan enorm veel impact hebben.

Ik heb veel moeite met mensen die hun mening willen opleggen aan een ander.

Ik wil niet zeggen wat anderen moeten doen, omdat ik altijd veel moeite heb met mensen die hun mening willen opleggen aan een ander. Als iemand dat bij mij probeert gaan meteen mijn oren dicht. Ik denk eigenlijk dat deze ontwikkeling toch wel unstoppable is. De consument is inmiddels zo slim, die dwingt sowieso al bepaalde keuzes af. Ik hoorde het laatst nog: The customer is dictator en dat is ook zo. De zelfregulering van de massa zorgt ervoor dat bedrijven soms wel moeten veranderen. Je moet daar wel bij uitkijken, want de consument kan ook doorslaan. Je ziet soms dat iedereen elkaar na gaat praten en onwaarheden een eigen leven gaan leiden. Zo kletsen sommige foodies echt uit hun nek, maar hebben desondanks duizenden volgers.

Het is aan de kapper om de schoonheid van iemand te onthullen.

Oprechte schoonheid

Schoonheid komt voor mij van binnenuit. Ik geloof niet in gepolijste schoonheid, maar in oprechte schoonheid. Het klinkt misschien wat gezapig, maar voor mij is ieder mens mooi en het is aan de kapper om dat bloot te leggen door een kapsel te maken dat perfect bij die persoon past. Iedereen heeft de potentie om schoonheid uit te stralen.

Wolken die voorbijgaan

Ik zie mezelf niet meteen als een heel spiritueel persoon, maar ik voel me wel aangetrokken door mindfulness. Ik heb zo’n cursus ook zelf gedaan en er boeken over gelezen. Hier op het werk heb ik mindfulness geïntroduceerd met een laagdrempelige training. Met gevolg dat er zo’n 100 man op kussentjes hebben gezeten. Ik vind het mooi dat ik mensen hiermee in aanraking heb gebracht, zonder dat zij dit misschien uit zichzelf hadden overwogen. Mediteren doe ik af en toe, meestal als het echt een beetje pittig wordt. Mijn lichaam reageert daar dan meteen ook heel goed op. Ik heb ooit gelezen dat je je gedachten met wolken moet vergelijken, die weer voorbijgaan. Als ik er zo naar kan kijken, gaan die gedachten ook weer snel weg en kan ik echte rust ervaren.

Eelco in z'n vrije tijd: kitesurfing & uitzicht vanuit de camper in Zweden

Ik zeg elke ochtend tegen mijn kinderen: Maak er tot nu toe de mooiste dag van je leven van.

Ik ben heel erg van de structuur. Mijn ochtend ziet er altijd hetzelfde uit; even sporten, altijd een koude douche en dan een simpele ademhalingsoefening. Ik zeg elke ochtend tegen mijn kinderen als ik ze op school afzet: ‘Maak er tot nu toe de mooiste dag van je leven van’. En als ik ze ’s avonds naar bed breng vraag ik ze naar het leukste wat ze die dag hebben meegemaakt. Hierdoor maak ik ze al jong bewust van de dingen om dankbaar voor te zijn. Spiritualiteit is dus wel onderdeel van mijn leven, maar op kleine schaal.

Vrijheid om te kiezen

Geluk is vrijheid. Dat je zelf keuzes kunt maken, waarvan je vindt dat die op dat moment belangrijk zijn. Zowel op gebied van werk, vrienden of familie. Dat betekent wel dat je genoeg geld moet hebben om je daar niet druk over te hoeven maken. Ik vind het namelijk niet eerlijk om te zeggen dat geld totaal onbelangrijk is. Als geld je zorg is, heb je niet die vrijheid om te kunnen kiezen.

Geluk is vrijheid om te kunnen kiezen voor wat je belangrijk vindt.

Robin Hood

Ik vind Elon Musk (founder van Tesla) enorm inspirerend al is hij af een toe een beetje weird. Vooral toen ik las dat hij de rijkdom van de wereld wil herverdelen, als een soort Robin Hood van de 21tse eeuw. Ik weet niet precies hoe hij dat wil doen, maar het komt erop neer dat hij de stock market te slim af wil zijn doordat hij met een soort spyware al eerder informatie heeft dan de beurs over hoe koersen zich gaan ontwikkelen. De winst die hij daarmee maakt moet ten goede komen aan minderbedeelden. Fantastisch toch? Als hem dat zou lukken vind ik hem echt een koning! Ik zou daar graag deel van uitmaken. En als ik met andere fabrikanten iets goeds zou kunnen doen, graag!  Daar sta ik echt voor open. Want zoiets geeft voldoening, die je nooit kunt krijgen door alleen voor het geld te werken.

Die andere passie: kitesurfen

www.keune.com

Favorieten van Eelco: BOEK De 7 spirituele wetten, Deepak Chopra MUZIEK de ‘deep focus’ playlist van Spotify BEAUTYTREATMENTeen harde sportmassage ONTSPANNING familie, vrienden en sporten (kitesurfen) REIS Zweden, we zijn daar afgelopen zomer met een camper doorheen getrokken PLEK OM TE ZIJN thuis, vooral als ik de kinderen naar bed breng