Home Ik wil mijn talent inzetten voor meer bewustwording
BEAUTIFUL PEOPLE

Ik wil mijn talent inzetten voor meer bewustwording

Interview met Daan Kneppers

Ooit vertrok Daan voor een jaar naar Australië om daar als kapper te werken. Toen hij terugkwam, deed hij in 2011 mee aan het tv-programma The Next Hairguru en dat won hij. Daarna werkte hij een tijdje als freelancer voor diverse haarmerken en magazines. Inmiddels heeft Daan een eigen conceptuele salon in Amsterdam en is hij ambassadeur voor de natuurlijke haarlijnen van L’Oréal.

Daan werkt alleen met duurzame producten en wil mensen inspireren om bewuster te leven 

Ik denk dat het een ding van mijn generatie is om belangstelling te hebben voor het milieu. Iedereen die met beide benen in deze tijd staat, heeft wel iets met duurzaamheid en bewustwording. Ik zie dat ook om me heen. Daarom is het voor mij heel vanzelfsprekend dat ik alleen nog maar met duurzame producten wil werken.

Als je vrij bent van negatieve emoties, dan komt er ruimte voor mooie dingen.

Ruimte voor mooie dingen

Af en toe mediteer ik, dat voelt voor mij heel normaal. Ik zie dat ook bij mijn vrienden, wij praten heel makkelijk over ons gevoel en over dingen die ons dwarszitten. Als je vrij bent van negatieve emoties zoals angst en jaloezie, dan komt er ruimte voor mooie dingen die kunnen ontstaan. Meditatie helpt om die emoties onder controle te krijgen. Daardoor kan ik creëren terwijl ik vervuld ben van positieve gevoelens. Ik verdiep me wel in dit onderwerp en hoe dat werkt met je ego, maar ik lees er bijna geen boeken over. Ik zoek mijn informatie liever op internet.

Trouw aan je creativiteit

Ik geloof namelijk dat als je iets nieuws wilt creëren, dat alle energie naar die creatie gaat. Terwijl als je gaat kijken naar wat anderen doen, je eigenlijk je eigen potentie en daarmee het eindresultaat saboteert. Dat vind ik ook het lastige van wedstrijden. Want hoe kun je oordelen over creativiteit en het haar als kunstvorm? Dat is altijd subjectief. Bovendien ga je dan iets maken voor de jury en maak je niet meer wat je zelf wilt maken. En in mijn ogen is het wel of niet winnen altijd ondergeschikt aan het trouw blijven aan je eigen creativiteit.

Bewust leven

Als ik iets nieuws wil maken, zonder ik me het liefste af. Alleen in mijn atelier kan ik het beste nadenken. Ik vind het ook wel fijn om in een team te werken, maar dan heb ik het idee al bedacht. Als ik bezig ben, zijn mijn gedachten meestal stil. Ontspanning door inspanning werkt bij mij het beste. Dat heb ik ook als ik sport, dan zit ik met mijn gedachten in mijn lichaam. Tijdens het mediteren vind ik het juist lastiger om mijn gedachten stil te zetten. Mijn hele levensstijl is er eigenlijk op gericht dat ik iets nieuws kan creëren. Meditatie, sport, maar ook gezond eten helpen daaraan mee. Maar ook door mezelf te blijven. Eigenlijk ben ik de hele dag bezig met het bewust zijn van mijn gedachten. Ik onderzoek dan of die gedachte op dat moment bij me past en een doel dient. Soms betrap ik mezelf op rare gedachten als jaloezie of afgunst, maar dan maan ik me meteen weer om bij mezelf te blijven. Zo zuiver in het moment leven gaat me steeds beter af. Ik probeer bijvoorbeeld om in plaats van ergens naar te kijken ook écht iets te zien. Dat is een wezenlijk verschil. Ik merk dat ik deze manier van leven veel fijner vind.

Ik probeer om in plaats van ergens naar te kijken ook écht iets te zien.

Natuurlijk blijven er ook uitdagingen. Het is echt niet zo dat alles perfect gaat bij mij. Maar een tijdje geleden heb ik wel besloten dat het me niet uitmaakt op welk niveau ik uiteindelijk kom te werken, zolang het gebeurt met mensen waar ik me prettig bij voel. Dat zijn mensen waar ik goed mee kan samenwerken, die intelligent en op een eerbiedige manier communiceren. Dat heeft me enorm geholpen.

Alles in balans

In mijn ogen kan er alleen sprake van schoonheid zijn als ieder aspect in balans is. Voor mij is het verhaal erachter ook heel belangrijk. Alles moet kloppen. Zelfs in lelijkheid kun je nog schoonheid ontdekken. Misschien is schoonheid wel net zoiets als kunst; je kunt het voelen, maar er is niet echt een vastomlijnde definitie voor. Schoonheid moet je raken. Het is net zo’n abstract begrip als liefde. We kunnen nooit echt onze vinger erop leggen wat het nou precies is.

Als ik bezig ben, dan voel ik de energie gewoon door mijn vingers stromen. Dat is geluk voor mij.

De energie voelen stromen

Geluk is ook zoiets. Ik ben gelukkig als ik aan het creëren ben. Alles wat eromheen hangt, ook het eindresultaat kan me niet altijd gelukkig maken. Maar als ik bezig ben, dan voel ik echt geluk. Dan denk ik niet na, maar voel ik de energie gewoon door mijn vingers stromen. Als ik met mijn handen aan het maken ben wat mijn hersenen bedacht hebben. Ja, dat maakt me echt gelukkig.

Scheppende handen

Ik geloof dat wij mensen echt scheppende wezens zijn. Inspiratie komt binnen via je kruin chakra, dan bedenken we iets met ons hoofd, daar vormen we een beeld van en vervolgens maken onze handen het. Eigenlijk kunnen wij iets manifesteren in deze dimensie en dat is toch fantastisch?

Je handen zijn wie je bent.

Je ziet het ook bij diverse religies; je handen zijn wie je bent. Ik vind dat een hele mooie gedachte. We kunnen als mens over dingen nadenken, erover praten. Maar uiteindelijk zijn het onze handen die bepalen wat je in dit leven doet. Of dat nou iemand mooi maken is of schrijven, genezen, koken, verzorgen. Handen verbinden ook door aanrakingen. We kunnen veel slechte dingen doen met onze handen, maar gelukkig ook heel veel mooie dingen.

Respect voor de natuur

De merken Source, Botanea en Biolage R.A.W. (van L’Oréal) sluiten heel goed aan op mijn levensstijl. Ik geloof dat we over 100 jaar allemaal zulk soort producten zullen gebruiken. Ik wil graag met producten werken die bewust zijn. Alles wat in het flesje zit moet kloppen, maar alles wat erachter gebeurt ook. In de beauty- en mode-industrie is daar nu heel veel behoefte aan. Daar wil ik me graag voor inzetten. Dat is niet een kwestie van willen, maar meer een gevoel van moeten. We hebben nog wel heel wat stappen te maken. Bedenk alleen al wat we allemaal door de gootsteen spoelen. We zijn volledig afhankelijk van de natuur, die we allemaal kapot aan het maken zijn. In mijn zoektocht naar ultieme schoonheid kom ik altijd weer uit op de natuur. Ik heb heel veel respect voor de natuur, daarom voel ik me verplicht om terug te doen wat ik kan.

Geluk & duurzaamheid

Ik denk dat we als branche nog heel wat uitdagingen hebben. Het gaat vaak alleen maar om commercie, terwijl ik juist vind dat de balans van duurzaamheid en geluk bovenaan zou moeten staan. Want wat ons echt gelukkig maakt, zijn we alleen maar kapot aan het maken. Kappers worden getraind om dingen aan te prijzen die de klant helemaal niet nodig heeft. Terwijl in mijn ogen het erom gaat hoe we die klant gelukkig kunnen maken. Soms is het juist onze taak om tegen de klant te zeggen dat ze een prachtige, natuurlijke haarkleur heeft, waar niets aan gedaan hoeft te worden.

Wat ons echt gelukkig maakt, zijn we alleen maar kapot aan het maken.

In onze cultuur heeft het geld een veel te prominente rol aangenomen. Maar de essentie van ons vak is mensen mooi en gelukkig maken maken en daar zouden de trainingen over moeten gaan. Ik ben echt voorstander van consuminderen, in plaats van meer, meer, meer. Bewustwording zou daarom iets hips moeten zijn, iets waar mensen bij willen horen. Maar dingen veranderen al, we gaan langzamerhand wel de goede kant op gelukkig.

Grote merken met macht

Natuurlijk staat bij L’Oréal zeker commercie op nummer 1, maar ik juich het wel toe dat ze nu aandacht besteden aan duurzaamheid en uiteindelijk hebben de grote merken de macht in handen om echt verschil te maken. Dat zie je ook bij Shell, die nu wil gaan investeren in duurzame energie na jarenlang alle patenten opgekocht te hebben om die ontwikkeling juist af te remmen. Maar het gaat er uiteindelijk om dat er iets gedaan wordt en dan heeft het geen zin de grote merken af te rekenen op hun verleden. Ik vergelijk het met kappers die met vegan haarproducten willen werken omdat het een groeimarkt is. Moet ik ze er dan op aankijken dat ze zelf helemaal niet vegetarisch eten en zelf niet duurzaam leven? Nee, ik vind het alleen maar goed dat er steeds meer duurzame producten op de markt komen. Uiteindelijk gaat het erom dat we het doel bereiken.

Utopia

Ik wil een plek maken op deze wereld waar mensen en dieren gelukkig zijn. Dat geldt zowel voor mijn woon- als werksituatie. Ik wil mijn wereldje wat kleiner maken en zorgen dat alles daar klopt. Er moet balans zijn qua duurzaamheid en sociaal maatschappelijke verbondenheid. Die plek moet zelfvoorzienend zijn en die wil ik dan visueel zo aantrekkelijk mogelijk maken zodat het andere mensen kan inspireren om ook op zo’n manier te leven. Ik wil niemand tot last zijn in mijn leven en met ‘niemand’ bedoel ik dan ook geen dieren. Deze missie draag ik ook uit in mijn werk.

Zo heb ik meegewerkt aan een campagne, waarbij meisjes in Prada jurken plastic uit het water aan het vissen waren. Of modellen die groente verbouwen om zo groentetuintjes meer sexy te maken. Want ik vind dat de media daar ook een taak heeft liggen. Het is aan ons om te zorgen dat die beelden zo aantrekkelijk mogelijk worden en aan de media om dat te publiceren. Want wij als creatieven kunnen dat sturen door de juiste dingen populair te willen maken. Mijn missie is dat ik mijn talent om mooie beelden te maken graag wil inzetten voor een mooiere planeet.

www.daankneppers.com of lees hier meer blogs van Daan zelf

Favorieten van Daan: BOEK Het verborgen leven van bomen, Peter Wohlleben MUZIEK Angus & Julia Stone BEAUTYTREATMENT een lekkere douche ONTSPANNING sporten, buiten zijn met planten en bomen REIS Australië, de wijdsheid en de open natuur is prachtig PLEK OM TE ZIJN in het bos en op het strand