Home Ik wil mensen bewuster maken van hun voeding en huidverzorging
BEAUTIFUL PEOPLE

Ik wil mensen bewuster maken van hun voeding en huidverzorging

Interview met Daan Ooteman

Ze is nu ruim 10 jaar holistisch schoonheidsspecialiste en voedingsdeskundige. Doordat Daan zelf ernstige gezondheidsproblemen had, is ze anders naar cosmetica en voeding gaan kijken en probeert ze zo natuurlijk mogelijk te leven. Ook in haar praktijk geeft ze behandelingen en adviezen met duurzame & 100% natuurlijke producten. Daarnaast is ze columniste, spreker en natuurcosmetica trainer.

Daan wil mensen inspireren om bewuster en gezonder te leven

Ook toen het woord ‘holistisch’ nog helemaal niet werd gebruikt, werkte ik al op die manier. Ik was eigenlijk altijd al een vreemde eend in de bijt bij de reguliere cursussen. Zo is een voetbad voor mij heel normaal bij een wellness behandeling. Destijds dacht ik al met natuurlijke merken te werken, maar helaas werd ook ik misleid. Toen ik in 2008 in aanraking kwam met het merk Ayurveda Lakshmi werd mij pas duidelijk wat échte 100% natuurlijke huidverzorging inhield.

Ik voelde me altijd al een vreemde eend in de bijt.

Andere levensstijl

Mijn hele jeugd ben ik ziek geweest en op mijn 19e werd ik nog zieker. Het was zelfs zo erg dat het ziekenhuis niet meer wist wat ze met mij moesten. Mijn moeder is toen behoorlijk radeloos naar de reformwinkel in ons dorp gegaan en zo ben ik in aanraking gekomen met orthomoleculaire natuurgeneeskunde en met een Ayurvedisch arts. Dat is mijn redding geweest. Doordat ik mijn voeding- en levensstijl veranderde, werd ik beter. Yoga heeft al sinds ongeveer mijn 20e een plaats in mijn leven, meditatie kwam daar later bij.

In ons gezin waren dit soort dingen helemaal niet vanzelfsprekend, je kunt wel zeggen dat ik wat dat betreft het ‘buitenbeentje’ van de familie ben. Van kinds af aan voelde ik me al anders dan de rest. Ik weet nog dat ik op mijn 17e een vriendje had en zijn ouders waren antroposofisch en hadden een eigen moestuin. Dat was eind jaren ‘80 en misschien is het nu heel normaal, maar toen zeker niet. Voor mij voelde dat toen als thuiskomen. Die belangstelling voor een natuurlijk en spiritueel leven heb ik altijd al gehad. Toen ik ook merkte dat het mijn (darm)ziekte beter kon maken, heb ik nooit anders meer geleefd.

Voeding als medicijn

Achteraf geloof ik dat die ziekte op mijn 19e het zaadje heeft gelegd voor wie ik nu ben. Ik lag 3 maanden op bed, in en uit het ziekenhuis en de dokters weten het niet, dan word je wel gedwongen om verder te kijken. Ik heb met eigen ogen kunnen ervaren wat de reguliere geneeskunde niet kan en hoe helend het is om te kijken naar oplossingen uit de natuur. Voeding werd mijn medicijn.

Mijn ziekte heeft het zaadje gelegd voor wie ik nu ben.

Nu kan ik begrijpen waarom die ziekte op mijn pad moest komen. Niets gebeurt zomaar. Ik geloof ook dat een oude ziel extra zware levenslessen krijgt. Dit heeft zo moeten zijn om er met een betere versie van mijzelf uit te komen. Door alle obstakels op mijn pad, kan ik nu wel vanuit mijn hart te werken. Ik zie het echt als mijn missie en voorrecht om mensen bewuster te maken van hun voeding en huidverzorging. Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen en ik wil dat andere mensen ook graag meegeven. Zoals ik mijn klanten behandel, zo zou ik zelf ook heel graag behandeld willen worden.

Als wij meer in balans zijn met onszelf, dan voelen we ook beter aan wat goed is voor ons.

Alle zintuigen raken

Alles is energie, wij zijn energie. Doordat we zo buiten ons gevoel zijn komen te staan, voelen we die energie onvoldoende omdat we teveel in ons hoofd zitten. Daarom wil ik bij mijn behandelingen juist al die zintuigen aanraken. Als wij meer in balans zijn met onszelf, dan voelen we ook beter aan wat goed is voor ons.

Ik geef allerlei behandelingen voor het gezicht en lichaam. De achtergrondmuziek en aromatische geuren zijn afgestemd op de klant, en ik leg warme stenen op de ontspanningspunten. Ik probeer anderen ook te inspireren natuurlijk te leven, hun hart te volgen en te zorgen dat ze in een goede en fijne energie zitten. Want dat is volgens mij pas echte wellness en dat gun ik iedereen.

Ayurveda

Ik ben heel blij dat er meer bewustzijn komt en dat mensen kritisch gaan kijken naar wat ze in hun lijf stoppen en erop smeren. Voor mij is het inzicht geboren uit noodzaak, maar een gezonde levenswijze is natuurlijk goed voor iedereen.

Ayurveda is een prachtige levenswijze die al 5000 jaar bestaat en het mooie ervan is dat deze richt op zowel voeding en de balans. Zij onderscheiden 3 types, want we zijn niet allemaal hetzelfde. Dat spreekt mij heel erg aan. Het omvat alle pijlers die ik belangrijk vind; yoga, meditatie, aromatherapie, huidverzorging en voeding. Al deze elementen pas ik ook toe in mijn praktijk. Ik verzorg niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant.

Authenticiteit

Schoonheid komt van binnenuit. Iemand kan er prachtig uitzien, maar totaal geen uitstraling hebben. Schoonheid omvat alle facetten. Ik vind uitstraling en authenticiteit, die van binnenuit komt, veel mooier. Echte schoonheid is voor mij puur en zuiver van binnen zijn, eerlijk en authentiek.

Beauty is being the best possible version of yourself on the inside and out.

Geluk betekent vrijheid voor mij. Dat is elke dag weer een uitdaging. Vrij om te zijn wie je bent en daarmee ook de keuzes te kunnen maken die voor jou belangrijk zijn. En niet iets te hoeven doen omdat het van je verwacht wordt. Eigen authenticiteit is vrijheid en dat is voor mij geluk. Ik heb daar keihard voor moeten knokken en soms nog steeds.

Geen greenwashing

Door mijn bewustzijn en kennis kan ik nu alleen maar werken met merken waar ik helemaal achter sta. Geen enkel synthetisch stofje komt mijn praktijk, badkamer of keuken in. Voor onrecht en oneerlijkheid ben ik allergisch dus geen ‘greenwashing’ bij mij. Al ben ik ook commercieel, ik adviseer zoals ik mijn beste vriend zou adviseren. Dit maakt mijn pad niet altijd even makkelijk, maar ik geloof wel dat dit mijn kracht is. Hierdoor ben ik geloofwaardig en heb ik het vertrouwen van mijn klanten. Zelf ben ik te vaak misleid en te vaak oneerlijk bejegend, ik weet hoe dat voelt en zou dat een ander nooit aan willen doen.

Paraffine en siliconen zijn niet in water oplosbaar en spoelen we dus allemaal door het putje.

Ik ben heel blij met de ontwikkelingen van deze tijd en dat er steeds meer oog komt voor duurzaamheid. Ik weet wel dat er soms nog steeds gesjoemeld wordt met termen als ‘natuurlijk’, maar in ieder geval is er belangstelling voor. Er is echt een omslag aan het plaatsvinden. Mijn grootste wens is dat vanuit de EU de foute stoffen verboden gaan worden, want er wordt wel gepraat over die plastic soep, maar paraffine en siliconen mogen overal nog ingestopt worden. Deze stoffen zijn niet in water oplosbaar en spoelen we dus allemaal door het putje. Ik vraag me dan af: weten ze het niet of willen ze het niet weten? Er is dus nog heel veel te bereiken.

Electra en water

Wat ik in cosmeticaland een slechte ontwikkeling vind, is dat er steeds meer apparatuur komt. Wij bestaan voor 80% uit water en om daar electra op los te laten lijkt me niet goed voor ons lijf. Met een apparaat heb je ook geen energetische uitwisseling, iets dat ik wel heb met mijn handen.

Vroeger werd ik een geitenwollen sok genoemd en nu ben ik hip.

Ik vind het wel grappig dat ik vroeger een geitenwollen sok werd genoemd en nu ineens wordt gezien als een hippe, bewuste vrouw. Terwijl ik volgens mij gewoon altijd heb gedaan zoals de natuur het bedoeld heeft en nog steeds dezelfde waarden aanhang. Je ziet het ook met mindfulness, dat inmiddels algemeen bekend is. De tuinkabouters hebben plaatsgemaakt voor boeddha’s in de tuin. Dat is heel lachwekkend, maar ook wel oké. Mindfulness wordt nu bij veel verzekeringen vergoed, maar het houdt niet meer in dan meditatie, yoga, zelfreflectie en bewustzijn. Prima, laat iedereen dat doen, er blijft altijd iets van hangen. Daaraan kun je zien hoe de mentaliteit is veranderd. Maar dat moest ook wel. We moeten dingen wel tot een halt toeroepen om het hier op aarde nog een beetje leefbaar te houden.

www.studionatuurzuiver.nl

Favorieten van Daan: BOEK De kracht van echte vrouwen, David Deida MUZIEK Alles van Ajeet Kaur en handpan BEAUTYTREATMENT Klankschaalmassage ONTSPANNING Yin yoga en paardrijden REIS Kenya PLEK OM TE ZIJN Het strand