Home De schoonheid van de imperfectie
SPECIALS & UPDATES

De schoonheid van de imperfectie

In deze tijd van Photoshop, gekunstelde Instagram-plaatjes en cosmetische ingrepen is het makkelijk om onzeker te worden van zoveel moois en zo weinig 'imperfectie'. Maar gelukkig waait er een nieuwe wind. Want is perfectie wel zo mooi? Een model waar we geen minpuntje aan kunnen ontdekken of een foto waarop alles lijkt te kloppen. Waarom kijk je some twee keer naar dat model met een spleetje tussen haar tanden of een foto waarop iets ligt dat er niet lijkt thuis te horen. Waarom kan een litteken juist zo mooi zijn? Juist ja, omdat het ons intrigeert, omdat juist de uitzondering de regel bevestigt.

100% Prachtig

Ook in de beautywereld lijken ze dit steeds meer te begrijpen. Een gezicht moet niet alleen maar mooi zijn, maar ook karakter hebben en juist die imperfecties maken iets interessant om naar te kijken. Ik vind het fantastisch dat we nu een model hebben met Vitiligo, een pigmentziekte, die onregelmatige vlekken veroorzaakt. Of dat we de schoonheid kunnen zien van een model met het Downsyndroom.
Afgelopen winter zagen we modellen in rolstoelen tijdens de NY Fashion Week. En en waarom niet? Ook dat hoort bij het normale leven. Bovendien geeft de beauty- en modewereld daarmee een belangrijk signaal af: ook als je niet 100% perfect bent, kan je er toch 100% prachtig en stralend uitzien. Jonge meiden hoeven de lat niet zo onhaalbaar hoog te leggen en dat betekent minder frustraties en waarschijnlijk minder Anorexia.

Models on Wheels

NYFW-2015-rolstoelen
Modellen in rolstoelen bestaan. We vergeten dat weleens, maar iedereen kan een ongeluk krijgen, in een rolstoel terecht komen. Dus ook modellen. Deze prachtige vrouwen misstaan zeker niet naast de modellen die wel konden lopen. Slim van de designers, zo laten ze meteen zien hoe deze prachtige gewaden eruit zien als iemand zit.

Mooi Mongool!

Madeline-Stuart
De 18-jarige Madeline Stuart uit Australië heeft het Syndroom van Down. Ze kreeg bekendheid toen ze een campagne startte voor meer diversiteit in de modewereld, in een poging om model te worden. En dat is haar gelukt! Ze kreeg een contract bij een tassenlabel omdat ze zoveel pure schoonheid en positiviteit uitstraalde. En dat is waar, haar ongekunstelde onbevangenheid geeft mij in ieder een fijn gevoel. Ik vind het heerlijk om naar haar te kijken!

Bald Beauty

Anna Fitzpatrick
Anna Fitzpatrick begon haar haar te verliezen toen ze 7 was. Anna heeft Alopecia Universalis, een auto-immuunziekte waardoor ze al haar haar kwijtraakte. Maar dat belette deze Nieuw-Zeelandse beauty niet om door te breken als model. Ze liep shows voor o.a. Dior en Burberry in Nieuw Zeeland, met en zonder haarwerk. Tegenwoordig draagt ze meestal haarwerken.

Holy Cow!

Winnie-harlow
Winnie Harlow werd in een klap wereldbekend nadat ze meegedaan had aan America's Next Topmodel. Nadat ze vaak was uitgemaakt voor 'koe' en zich rot voelde over haar aandoening Vitiligo. Dit is een ziekte waarbij de huid grote pigmentvlekken vertoont. Bij Winnie lijken deze bijna symmetrisch te zijn, wat haar zo bijzonder maakt. Ze haalde de finale niet, maar tekende onlangs een contract met Diesel.


Kennen jullie nog beauty's die net niet binnen het standaard stramien vallen? En wat vinden jullie van deze trend - is imperfectie juist sexy?

Leestip: Tips om mooie foto's van kapsels te maken