Home Davide Bollati van Davines over next level duurzaamheid
Hair update

Davide Bollati van Davines over next level duurzaamheid

Het Italiaanse Davines ontwikkelt vanaf dag één duurzame haarproducten, die het milieu zo min mogelijk belasten. Telkens als er weer nieuwe inzichten zijn, wordt deze productiewijze aangepast. Met de lancering van het sociaal-ecologische initiatief 'We Sustain Beauty', gaat Davines nog een stap verder. We spraken eigenaar en CEO - Davide Bollati - over zijn missie en wat we nog meer kunnen verwachten.

Waarom zoveel aandacht voor duurzaamheid?

The Davines Group richt zich al meer dan 16 jaar op duurzaamheid, het zit in ons DNA. Dat bewijst onze certificering als een B corp bedrijf in 2016. Eigenlijk vind ik dat elke persoon op aarde duurzaamheid belangrijk zou moeten vinden. De mensheid moet zich bewust zijn dat het nu tijd is om het anders te gaan doen. We kunnen nu eenmaal niet doorgaan met het onbeperkt toe eigenen van alles wat deze planeet te bieden heeft. De tijd is aangebroken voor een meer regeneratieve aanpak. Op die manier kunnen we aan de behoeften van de huidige generatie voldoen, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor toekomstige generaties.

Wat is de ideale balans tussen mens & natuur?

Het milieu, de economie en de maatschappij kun je niet los van elkaar zien, ze zijn allemaal afhankelijk van elkaar.

Met name cosmetica slaat een soort brug tussen mens en natuur, omdat de geheimen van de natuur worden gebruikt om de mens te dienen. Dat is ook de reden dat Davines heeft gekozen voor een interactiemodel met de natuur in de hoofdrol en waarin de mens ‘slechts’ deelnemer is. Daar past respect en bescheidenheid bij: wat we gebruiken geven we ook weer terug. Dát is het principe van een regeneratieve levenswijze.

De We stand/ for regeneration Shampoo is gebaseerd op dit principe. Gaat dat straks gelden voor alle producten van Davines?

Deze shampoo is ons eerste product met ingrediënten uit de regeneratieve landbouw. We zijn erg trots op onze samenwerking met het Rodale Instituut, een Amerikaanse pionier op gebied van organische, regeneratieve landbouw.

Met deze samenwerking willen wij de hoeveelheid regeneratieve ingrediënten uitbreiden en tevens gaan we ook onze eigen boeren trainen om hun productiemethodes op deze wijze uit te voeren. Het nieuwe European Regenerative Organic Center (EROC) omvat een gebied van 15 hectare op de Davines Village campus in Parma. Ons doel is dat dit uitgroeit tot een belangrijk Europees training en onderzoekscentrum, dat verder gaat dan alleen cosmetica. We willen ons ook richten op organische voeding. Wij denken hier enorme impact mee te kunnen maken.

LEES OOK: Hoe kan ik mijn kappersbezoek nog duurzamer maken?

Davide Bollati sloot zich in 1992 aan bij de Davines Family Group en begon als Product Development Chemist en was daardoor nauw betrokken bij de formuleringen van nieuwe producten. Hij studeerde af als apotheker aan de universiteit van Parma University en deed Cosmetic Science aan de Farleigh Dickinson University. Daarnaast heeft hij ook in 2008 nog een opleiding aan de Harvard Business School gevolgd.