Home Clean earth | Het draait niet om ons!
BEWUSTWORDING

Clean earth | Het draait niet om ons!

Hello februari! Deze maand besteden wij extra aandacht aan duurzaamheid en alles wat je kunt doen voor een mooie planeet. Ons thema is CLEAN EARTH, want we kunnen niet genoeg aandacht aan dit onderwerp besteden!

Dit onderwerp gaat mij enorm aan het hart en gelukkig velen met mij. Onlangs las ik een zeer aan te raden boek: Het 6e Zintuig van Hans Peter Roel en met name het stukje over de natuur en onze rol in het universum, raakte me.

Onderdeel van de natuur

Wij denken wel dat we superieur zijn, maar het draait niet om ons!

Het universum draait niet namelijk om ons, wij denken alleen maar dat wij superieur zijn. Zoals de zon niet om de aarde draait, maar onderdeel is van de kosmos, zo zijn wij 'slechts' onderdeel van de natuur. Corona heeft ons dat nog eens heel duidelijk gemaakt. We overschatten onszelf alleen maar als we denken dat we zo'n virus wel even de baas kunnen met onze maatregelen, waar elke kapper nu nog slapeloze nachten van heeft!

Leren van de natuur

Als je goed naar de natuur kijkt, kun je juist heel veel leren. Als we onze eigen emotie wegnemen en ons beperkte besef van tijd, kun je zie dat de natuur als geheel klopt. Elk wezen - hoe klein ook - speelt een eigen rol en als wij onszelf en onze (beperkte) rol met wat meer realisme en bescheidenheid kunnen aanschouwen, zou dat deze aarde alleen maar ten goede komen.

Sapiens

Een ander boek staat bovenaan mij leeslijstje en ook dat gaat hierover: Sapiens van Yuval Noah Harari.

'Zeventigduizend jaar geleden was Homo sapiens nog een onbeduidende diersoort die zo'n beetje zijn eigen gangetje ging in een uithoek van Afrika. In de millennia daarna veranderde hij zichzelf in de absolute heerser van de planeet en de grootste nachtmerrie van het ecosysteem.'

Red de bij!

Gelukkig krijgen deze kleine beestjes steeds meer aandacht nu hun aantallen drastisch zijn verminderd. Want bijen zijn onmisbaar! Bestuiving door bijen is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. Bovendien zorgen ze ervoor dat we kunnen genieten van lekker fruit en groenten. Maar ook zonnebloemolie en mosterd zijn verleden tijd zonder de bij. Doordat er steeds minder natuur is - ook in onze achtertuinen - wordt de bij bedreigd. Het weghalen van tegels uit je tuin en de grond rijkelijk bestrooien met bloemzaadjes is al een kleine bijdrage die je kunt leveren. Je krijgt er bovendien veel voor terug: een prachtige tuin met bloemen!

Veel beautymerken doen al iets voor de bijtjes; zo krijg je bij iedere bestelling van het Nederlandse merk FNGRPRNTS shampoo een zakje bloemenzaad meegestuurd.

Alle beetjes helpen

We zijn dus zeker nog niet uitgepraat over dit onderwerp. Want met corona, overstromingen en andere 'natuurrampen' komen de gevolgen van ons handelen wel heel dichtbij. Gelukkig is dit tot de meeste mensen wel doorgedrongen en ook in de kappers- en beautybranche wordt al veel (en steeds meer!) gedaan om het milieu te ontzien.

Alle beetjes helpen, ook jij kunt iets bijdragen. Natuurlijk denken veel mensen dan: het is maar een druppel wat ik doe. Maar veel druppels bij elkaar vullen een emmer en ga zo maar door. Positief blijven is ook een manier om een bijdrage te leveren aan het grotere geheel. Als elk wezen(tje) op aarde ertoe doet, dan maakt het zeker uit wat je onderneemt om onze mooie aarde te sparen!

Wat kun jij doen?

  1. Praat hierover met je kapper of schoonheidsspecialist en vraag wat hij of zij doet op gebied van duurzaamheid. Bekijk onze lijst met natuurkappers eens hier.
  2. Sta jij graag lang onder de douche of ga je vaak in bad? Door je dagelijks watergebruik te beperken, bespaar je niet alleen geld, maar ben je ook lief voor het milieu.
  3. Gooi nooit zomaar een lege verpakking weg, maak het eenvoudig om deze te laten hergebruiken.
  4. Verdiep je in de producten die je gebruikt. Hoe zit het met de verpakkingen en hoe zijn de producten geproduceerd? Waar komen de producten vandaan en hoe zijn ze vervoerd?
  5. Vergeet nooit te kijken naar het grotere geheel: het draait namelijk niet (alleen) om ons. Alle dieren en planten en andere organismen doen er ook toe! Een beetje bescheidenheid over ons rol komt deze planeet zeker ten goede. En ... vergeet deze zomer je zaadjes niet voor de bijen! 🐝 🐝 🐝