Home Zorg goed voor je kids en stop ze maar zelden in bad!
SPECIALS & UPDATES

Zorg goed voor je kids en stop ze maar zelden in bad!

Als ouder wil je natuurlijk een schoon kindje en daar hoort het dagelijks badderen en haren wassen ook bij. Maar wist je dat dit helemaal niet zo goed is voor de kleine? Water droogt de huid uit en zeep schijnt helemaal niet goed te zijn voor babies!

Opvallend is dat mannen (26%) zich vaker een slechte ouder vinden dan vrouwen (16%) wanneer het kind niet dagelijks gewassen wordt. Een dagelijkse douche is voor veel kinderen en volwassenen een gewoonte. Maar voor je huid is ouderwets met een washandje aan de wastafel een stuk beter.

Demografische-factoren-onderzoek-dermartoloog-marjolein-leenarts-was-bad-douche-eczeem-en-schaamte

Dermatoloog Marjolein Leenarts vroeg via een onderzoeksbureau aan >1000 ouders over de wasgewoontes van hun kinderen jonger dan 12 jaar. Maar liefst 68% gaf aan dat ze hun kinderen dagelijks wasten. Marjolein vindt dat geen goed idee, vooral niet in de wintermaanden. De combinatie van warm water met zeep is echt slecht voor jonge en tere huidjes. Het is frappant dat dus juist de ouders die denken heel goed voor hun kinderen te zorgen door ze elke dag te goed wassen, dat eigenlijk helemaal niet doen! ook is de kans op eczeem bij kleine kinderen groter bij veel wassen en kunnen kinderen die elke dag met zeep of shampoo worden gewassen, daar eerder allergisch voor worden dan kinderen die af en toe met alleen water worden gewassen.

onderzoek-dermatoloog-leenarts-wassen-hoe-vaak-kind-bad-douche-

Door watercontact droogt de huid namelijk uit. Dit klinkt tegenstrijdig, maar na een bad of douche verdampt het water en trekt het vocht mee uit de huid. En zeker in de winter krijgen mensen hier snel last van, omdat de huid dan al extra te lijden heeft door weer en wind.

onderzoek-dermatoloog-Leenarts-wassen-alleen-water-vies

 

 

Dus heb je kinderen en wil je echt het beste voor ze? Was ze maximaal 2 of 3 keer per week. Af en toe het bad overslaan en even snel wassen met een (schoon) washandje is zeker zo goed. Gaat de kleine toch in bad, gebruik dan een zeep en shampoo zonder parfum zonder teveel toevoegingen.

Bron: www.drleenarts.com