Home Dilemma: Wel of geen mondkapje in de salon?
Hair update

Dilemma: Wel of geen mondkapje in de salon?

Nu de overheid ook alle kappers, schoonheidsspecialisten en nail artists (dus alle 'contactberoepen') adviseert om tijdens het werk mondkapjes te dragen, is de druk op deze beroepsgroep nóg groter geworden. Want niet alleen de professionals zelf moeten dan mondkapjes dragen, ze moeten hun klanten ook verzoeken dit te doen. De meningen hierover lopen nogal uiteen, wat soms leidt tot verwarring en - nog erger - irritatie en meningsverschillen. Wie had ooit kunnen denken dat een kapper bezig moest zijn met mondkapjes en dat we in zo'n bizarre periode zouden leven?

Op de website van de Rijksoverheid staat het volgende: "Het kabinet komt voor heel Nederland met het advies om in winkels en andere voor het publiek toegankelijke binnenruimtes vanaf nu een mondkapje te dragen. Dit geldt ook voor de kappersbranche."

Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van een Kamermeerderheid. Er zijn nu te veel verschillen zijn tussen regio's en er moet duidelijkheid komen. Voorlopig blijft het bij een dringend advies. De saloneigenaar mag dus zelf weten wat ze hiermee doen, maar toch merk je dat steeds meer kapsalons bijvoorbeeld dit advies opvolgen en met mondkapjes of mondmaskers gaan werken.

Ook stelt de overheid nadrukkelijk dat het protocol voor de beautybranche in tact blijft en dat dit advies om mondkapjes te dragen geen vervanging daarvan is.

Maar helpen mondkapjes?

Daar lopen de meningen over uiteen.

In een kapsalon in Missouri (Amerika) kregen 2 kappers corona. Zij werkten door en behandelden amaar liefst 139 klanten! Toch raakte geen klant geïnfecteerd, terwijl een van kappers thuis wel 4 mensen had aangestoken, die ook positief testten. Hoe kan dat?

Het antwoord is: mondkapjes. Tijdens het werk hadden alle kappers een mondkapjes op en thuis niet. Toen dit geval aan het licht kwam, dachten Amerikaanse wetenschappers 'het bewijs' voor de effectiviteit van mondmaskers te hebben gevonden.

Maar het is niet gezegd dat het dragen van mondmaskers in openbare ruimtes voldoende zijn om corona af te remmen. Want thuis worden geen mondkapjes gedragen en daar vinden vaak de meeste besmettingen plaats. Áls het mondkapje al iets doet, lijkt het mensen juist wat voorzichtiger te maken en meer afstand van elkaar te houden, blijkt uit een ander onderzoek.

Wat doen kappers en schoonheidsspecialisten?

Dat wisselt.

Het Ja-kamp

Sommige kappers hebben al aangegeven dat ze dit advies gaan opvolgen, ook omdat ze hopen dat hierdoor een ander schrikbeeld uitblijft, namelijk het weer moeten sluiten van de salons. Ook vinden kappers, barbiers en andere beautyprofessionals het wel een veilig idee dat ze nu tenminste iets beter zijn beschermd tegen mogelijke klanten, die besmet zijn en dat niet hebben gemeld. Daarom nemen ze het ongemak dat gepaard gaat met het dragen van zo'n masker graag voor lief.

Het nee-kamp

Kappers moeten hun klanten al zoveel belasten, moeten ze daarbij dan echt ook nog vragen dat ze een mondkapje moeten dragen? En daarbij komt het ongemak en de benauwdheid om de hele dag met zo'n ding op te lopen. Bovendien is nooit echt bewezen dat het dragen van (niet-medische) mondkapjes echt helpt en ze willen niet hun werkplezier vergallen voor zo'n onbewezen maatregel. Bovendien hebben ze geen zin in boze klanten, die misschien wegblijven omdat ze geen zin hebben om met een mondkapje op in de salon te zitten. Nee, het opvolgen van een advies weegt voor deze groep niet op tegen alle nadelen.

Wat vind jij? Ben jij als klant bereid om met mondkapje op bij de kapper te zitten? Of werk je in de beautybranche en ga jij de hele werkdag met een mondmasker op lopen? Laat het ons weten, we zijn benieuwd! En laten we één ding niet vergeten; dit is een moeilijke tijd voor iedereen. Dus geen oordeel graag over een mening die niet de jouwe is. Het is vooral nu belangrijk dat we elkaar respecteren en beseffen dat we allemaal op ons eigen manier ons best doen.

Meer dilemma's lezen?