Home Wie is geknipt om te stemmen?
Hair update

Wie is geknipt om te stemmen?

Die vraag stelde ik mijzelf toen ik het persbericht ontving van de organisatie achter Cosmo Hairstyling en TEAM Kappers met de vraag 'Ben jij geknipt om te stemmen?'. Deelnemende kappers plakken een sticker op hun spiegel met deze vraag om zo de discussie te starten, met als doel zoveel mogelijk Nederlanders op 15 maart naar de stembus te krijgen. Naast TEAM en Cosmo doen Rob Peetoom en YES! Kappers ook mee. Alles bij elkaar ondersteunen 1.500 kappers deze actie. Het praatje bij de kapper krijgt daarmee een politieke lading, maar ach, besprak je altijd al niet (bijna) alles met je kapper?

Stemmen met je onderbuik en  je hart

Wie is geknipt om te stemmen? Ik heb me dit weleens afgevraagd als uitslagen bekend werden waar ik van schrok. Heeft iedereen wel voldoende informatie om een weloverwogen keuze te maken? Stemmen we niet teveel met onze onderbuik? Maar toen realiseerde ik me dat een onderbuikgevoel (vergelijk het in het Engels met gut feeling) ook deel uitmaakt van je gevoel, je intuïtie. Die onderbuik heeft een veel te negatieve lading gekregen en is stempel geworden van alles waar je het niet mee eens zou moeten zijn. Ik geloof dat we vaker naar onszelf - onderbuik én hart - zouden moeten luisteren. Want juist je eigen gevoel is misschien wel de beste raadgever in tijden van fake news en alternative facts. Ik heb op verschillende plekken in de wereld gewoond en al ben ik het hier niet overal mee eens, ik ben ontzettend dankbaar voor de vrijheid en democratie waarin we leven. En het recht om te stemmen - voor iedereen boven de 18 - is de basis van democratie.

onderbuik

Stemmen is hier niet verplicht. Ik heb in Singapore gewoond waar stemmen niet alleen een recht was, maar ook plicht. Dat vind ik ver gaan, maar ergens zie ik het wel als een burgerplicht die we met z'n allen hebben. Als je mee wilt praten over hoe het hier gaat, moet je stemmen - gewoon doen!

Mooi initiatief

Er is ook in Nederland sprake van een zorgelijke tegenstelling. Er wordt veel over politiek gepraat, maar de misvatting overheerst dat je als burger geen invloed hebt. Dat zorgt ervoor dat steeds minder mensen de weg naar de stembus weten te vinden. Maar stemmen maakt wel degelijk uit, zoals recente gebeurtenissen in andere landen laten zien.

Dat dit initiatief vanuit de kappersbranche komt, vind ik mooi. Geïnspireerd door Obama - die destijds ook via kappers wilde communiceren - gaan Nederlandse kappers nu meehelpen om mensen daadwerkelijk te laten stemmen. Ongeacht wat ze stemmen, want dat is wel een belangrijk punt! Een bezoekje aan de kapper moet niets te maken gaan hebben met je politieke voorkeur lijkt me. Daarom vind ik het persoonlijk een beetje jammer dat deze actie wordt ondersteund door slechts 2 ambassadeurs van uhh ... dezelfde partij, eentje die het momenteel zwaar heeft en nog wel wat extra stemmen kan gebruiken. Tja ... wat zegt mijn onderbuik dáárover?

Laat je stem gelden!

Maar laat je door niets van je stem afbrengen. Je denkt misschien dat één stem toch geen verschil maakt. Maar alle stemmen samen doen dat wel degelijk en hoe minder mensen thuisblijven, hoe meer de uitslag een afspiegeling wordt van wat de meerderheid wenst.

Verwen jezelf voor 15 maart nog even met een behandeling bij de kapper en ga het gesprek aan! Ben je ouder dan 18 jaar? Ga dan vooral stemmen - wát je ook stemt. En ... laat meteen ook je stem gelden over je kapper en schrijf een review op WieWatHaar - lang leve vrijheid van meningsuiting!

KAPPERSMANIFEST