Home Waarom salons NU open kunnen én moeten!
Hair update

Waarom salons NU open kunnen én moeten!

Morgen loopt de huidige lockdown af en horen we wat de vervolgstappen van het kabinet zijn. Maar het moge duidelijk zijn dat er steeds meer weerstand is tegen deze vergaande maatregelen in Nederland. Vooral nu ondernemers met lede ogen moeten toezien hoe veel Nederlanders gewoon even de grens overwippen voor hun 'essentiële' inkopen.

Deze ondernemers hebben inmiddels heel wat achter de rug en zijn echt geen klagers. Maar stel je eens voor: eerst komt lockdown 1. Daar is nog begrip voor en iedereen zet zijn schouders eronder daar het beste van te maken. Bovendien belooft de overheid ruimhartig om te gaan met steunverstrekking. Die steun komt er, maar veel moet naderhand ook weer worden terugbetaald, waardoor deze ondernemers alsnog voor de kosten van een lockdown (waar ze NIETS aan kunnen doen!) moeten opdraaien.

Ondernemers moesten extra investeren in schermen en allerlei veiligheidsmaatregelen en er komt vervolgens wéér een lockdown. Nog even doorbijten, wordt hen verteld, want we zijn zo hard aan het vaccineren (iets dat maar laat op gang kwam). Inmiddels is 'boosteren' het nieuwe sleutelwoord en ook daar is veel te laat mee begonnen. En wat gebeurde er toen?

Dikke streep erdoor

De echte nekslag kwam - vrij onverwacht - in december, de drukste maand voor kapsalons, barbershops en beautysalons. Want voor de feestdagen wil iedereen zich graag mooi laten maken en dit stukje eigenwaarde is juist in deze moeilijke tijden erg belangrijk. Maar nee, er werd een dikke streep gezet door alle kansen om dit jaar qua omzet nog iets goed te maken. Saloneigenaren met jarenlange staat van dienst en ervaring zagen hun levenswerk instorten ...

Niet meer als een schaap

Daarom denk ik dat Nederland weer open moet en wel zo snel mogelijk. Ik voel dat ik niet meer als een schaap achter een beleid kan lopen, waar ik inmiddels niets meer van begrijp. De rek is eruit. Corona is er, zal voorlopig blijven en we moeten door met leven. Misschien zullen er slachtoffers vallen, net zoals die dagelijks in het verkeer vallen of als gevolg van alcohol (dat nog steeds verkocht mag worden in een van de 'essentiële winkels') of andere oorzaken. Risico is nu eenmaal onderdeel van leven, dat zullen we moeten accepteren.

Als we bereid zijn de risico's van dit virus te aanvaarden en proberen te beperken, kan de middenstand de deuren weer openen en kunnen we doorgaan met ons leven.

Veilig open

Ik voorspel dat dit nauwelijks een golf aan besmettingen gaat opleveren. Dat gebeurde voorheen niet en nu de cijfers toch stijgen tijdens deze lockdown is helemaal gebleken dat de sluiting daar nauwelijks effect op heeft gehad. Besmettingen worden meestal thuis opgelopen, uiteindelijk kun je mensen toch niet stoppen om elkaar te blijven zien. De salons kunnen veilig open en gelukkig hoor je deze geluiden inmiddels overal. Ik hoop dat onze nieuwe regering hiernaar luistert en dat Nederland zaterdag weer opengaat.

En zo niet? Dan ben ik de eerste die een salon, winkel of café gaat bezoeken, die desondanks tóch de deuren opent! Ik heb dan alle begrip voor deze 'burgerlijke ongehoorzaamheid' en zal ze zeker steunen.