Home Vitamine D voor mooi gezond haar
Hair update

Vitamine D voor mooi gezond haar

Onlangs was ik op een persbijeenkomst van het Engelse supplements merk BetterYou. BetterYou introduceerde mondsprays met hoge concentratie vitamine D. Het was een druilerige sombere dag en ik merk altijd hoe dat mijn humeur kan beinvloeden. Het lijkt wel of ik zomers vitaler, blijer en fitter ben. Volgens BetterYou is dit te wijten aan een tekort aan vitamine D, de zogenaamde zonneschijn vitamine.

betteryou-vitamine-D

Waar is vitamine D goed voor?

  • werkt positief op je immuunsysteem
  • goed voor sterke botten en tanden (verhoogt de calciumopname in de botten)
  • mooie huid en gezond haar (tekort zorgt voor futloos haar, dunne nagels, diepe rimpels)
  • werkt gunstig op geestelijke gesteldheid (helpt tegen een 'winterdip')

Vroeger kregen kinderen levertraan waar veel vitamine D in zit, als middel tegen de botziekte Rachitis. Deze ziekte komt niet meer voor, maar door een tekort aan zonlicht en angst voor UVB stralen, kampen we tegenwoordig weer met vitamine D tekort. In het Westen zitten we teveel binnen en krijgen we - ook dankzij de lange koude winters - vaak te weinig vitamine D binnen. Slechts 10% van way we nodig hebben, krijgen we binnen door voeding; de rest moet van zonlicht komen. In Nederland is dat bijna onmogelijk en daarom is het aan te raden om een supplement te gebruiken.

TIPS om meer vitamine D binnen te krijgen:

  • Eet voldoende vette vis (wilde zalm, makreel), vlees en eieren
  • Smeer je pas na 15 minuten in als je in de zon ligt, zodat je huid eerst nog wat vitamine D kan opnemen
  • Gebruik een supplement zoals de BetterYou vitamine D sprays die een hoge dosering bevatten (opname via de mond is beter dan via tabletten)

bloedtest

Na het event was het mogelijk om je te laten testen op vitamine D tekort. Ik was benieuwd en liet wat bloed afnemen. De tests werden naar Birmingham gestuurd en na een paar weken ontving ik per email het resultaat. Zoals verwacht was mijn vitamine D niveau onvoldoende, maar ik zat niet in de gevarenzone. Sindsdien neem ik braaf elke ochtend een spray onder mijn tong en probeer ik extra vis te eten. En wie weet boek ik nog wel een reisje naar de zon, onder het mom van medische noodzaak!

testresultaat

Marit Heemskerk | WIEWATHAAR