Home Nieuw onderzoek wijst uit: rimpels en pigmentvlekken door selfies
Hair update

Nieuw onderzoek wijst uit: rimpels en pigmentvlekken door selfies

Onderzoek wijst uit dat het maken van selfies slecht is voor je huid! Ja, dat is wel schrikken, want dagelijks makel miljoenen vrouwen (en mannen!) een selfie met hun mobiel. En laat dat je huid verouderen, ja echt! Het blauwe HEV (High Energy Visible) licht van je mobiel dringt diep in de huid. Nieuwe studies hebben uitgewezen dat dit licht een immense oxidatieve stress in de huid veroorzaakt en een negatief effect op de huidcellen heeft. Dat betekent dat vrije radicalen na verloop van tijd de complexe celstructuren vernietigen en daarmee ook de belangrijke collageen- en elastinevorming die onze huid een jeugdige en volle uitstraling geeft. Uiteindelijk zijn die beschadigingen echter ook de oorzaak van vroegtijdige huidveroudering.

Bovendien wordt HEV-licht geassocieerd met ongelijkmatige huidpigmentatie, die bekend staat als hyperpigmentatie. Zo kan HEV-licht worden gecombineerd met drie lelijke effecten: de vorming van rimpels, ouderdomsvlekken en pigmentatiestoornissen. Zelfs onzuiverheden van de huid worden vaak veroorzaakt door het blauwe licht. Zelfs het risico op huidkanker wordt in de studies genoemd.

selfies

De onderzoekers zeggen zelfs dat dit HEV-licht nog veel schadelijker is dan UV-straling en dan vergaat het lachen voor een selfie je wel. Want waarschijnlijk zit je maar een klein gedeelte van het jaar in de zon, maar maak je wel het hele jaar door selfies.

Deze onderzoekers verwijzen naar de studieresultaten van de "Universiteit van New Mexico" of de onderzoeksgroep van het farmaceutische bedrijf Lipo Chemicals.

Er bestaan nog geen effectieve stoffen die bescherming bieden tegen HEV-licht. Cosmeticaproducenten in de VS werken op volle toeren aan filters om het blauwe licht te absorberen. In Europa zullen we waarschijnlijk nog een paar jaar op zo'n innovatie moeten wachten. Dus voorlopig een beetje rustig aan met jezelf op beeld willen zetten. Maak gerust een keer een foto van jezelf, maar met mate. Want anders moet je straks wel heeeel veel filters over je selfie gooien!