Home Mooi van buiten, lelijk van binnen?
Hair update

Mooi van buiten, lelijk van binnen?

Featured Video Play Icon

Mijn oog viel op een artikel met de kop 'Makeup Guru Fired After Claiming That Domestic Workers Shouldn’t Be Allowed Days Off' en ik ging eens lezen waar dat over ging. Wat bleek? Een beauty influencer uit Kuwait (Sondos AlQattan) met meer dan 2 miljoen volgens op Instagram en een contract met Max Factor, vond het maar onzin dat inwonende Filipijnse hulpen in Kuwait nu recht krijgen op een dag vrij per week. Deze hulpjes komen veelal uit Aziatische landen als de Filipijnen, Thailand en Bangladesh. Een het is algemeen bekend dat de rijke Arabieren in landen als Kuwait, Dubai, Saoedie Arabië deze meisjes niet altijd even aardig behandelen.

Ik kan het weten, mijn ouders woonden in Saoedie Arabië en daar was het soms het gesprek van de dag. Meisjes die seksueel misbruikt werden, geslagen door hun bazinnen, soms om niets meer dan het breken van een kopje. Meisjes die soms gestudeerd hadden, maar door de corrupte omstandigheden in eigen land geen kans hadden en zich maar verhuurden als werkster (vaak niets meer dan een huisslaaf) in verre landen. Iemand die zo'n meisje in dienst nam moest haar ticket betalen en vaak ook de kosten van een tussenpersoon. Bij aankomst werd hun paspoort ingenomen want de werkgever werd helemaal verantwoordelijk gehouden voor het gedrag van zo'n meisje. Als ze iets tegen de wet zouden doen (en dat doe je snel in die landen!), was de werkgever haar borg kwijt. Dus bij aankomst in zo'n vreemd land verdwenen ze achter de hoge poorten van een villa en waren ze - zonder paspoort - aan de Goden overgeleverd, die vaak weinig voor ze konden betekenen als ze weer eens geslagen werden. Screen Shot 2018-07-27 at 08.43.03

The new laws that have been passed are pathetic. Honestly, I disagree. For a maid to take a day off every week, that’s four days a month. Those are the days that she’ll be out. And we don’t know what she’ll be doing on those days, with her passport on her. How can you have a servant at home who gets to keep their passport with them? If they ran away and went back to their country, who’ll refund me? I don’t want a Filipino maid anymore.

Ik heb het gezien, uitgenodigd bij een Saoedische prins, hoe zo'n meisje werd gepest door een paar jochies van 12 en in het zwembad werd geduwd terwijl ze niet kon zwemmen. Alleen omdat ik kwaad werd, werden die jongens op hun vingers getikt door hun vader. Afschuwelijke praktijken, die ik jaren later, toen ikzelf in Singapore woonde, weer zag herhalen. Alleen daar waren de wetten iets meer aan de kant van deze meisjes, maar nog waren misbruik en mishandeling schering en inslag. Maar ze hadden wel hun dag vrij en elke zondag krioelde het dan van Thaise en Filipijnse meisjes bij bepaalde shopping malls waar ze met elkaar in hun eigen taal konden spreken over thuis. Die enige vrije dag per week was heilig, dan konden ze weer even opladen.

Waarom vertel ik dit allemaal? Omdat dit artikel mij razend maakte. Dat sommige mensen dus vandaag de dag nog steeds zo kunnen denken over hun medemens. Alsof ze niets meer zijn dan een slaaf. Deze dame die zich zo graag verdiept in makeup en welke spulletjes haar huid doen glanzen, deze dame oogt misschien aardig, maar nu ik dit van haar weet, kan ik haar alleen maar lelijk vinden ... Gelukkig heeft ze veel over zich heen gekregen, ook uit de Arabische wereld en is ze haar contract met Max Factor kwijt. Dat laatste zal ze waarschijnlijk nog het ergst vinden en daarom heeft ze misschien spijt van haar woorden. Maar of het ooit echt tot haar door zal dringen?

Schoonheid zit hem dus niet alleen van buiten. Of iemand mooi is wordt ook bepaald door de uitstraling, het licht in iemands ogen, de liefde die iemand uitstraalt. Een glimlach die gemeend is, kan een gezicht doen stralen en ineens zie je een prachtig mens. Dát is schoonheid voor mij, niet zo'n leeg omhulsel. Dit verhaal maakt dat maar weer al te duidelijk.