Home Kleindochter springt in de bres voor oma in Kapsalon Romy
Hair update

Kleindochter springt in de bres voor oma in Kapsalon Romy

Featured Video Play Icon

    Afgelopen zondag was de premiere van de kappersfilm van het jaar: Kapsalon Romy. WieWatHaar was er - op uitnodiging van de Kappersorganisatie ANKO - ook bij. Het was een regenachtige zondag en eigenlijk weer om binnen te blijven. Maar na afloop waren we blij dat we dat niet hadden gedaan.

In de Stadsschouwburg in Utrecht werd de film werd de film aangekondigd door de directeur van het Nederlands Filmfestival. We waren benieuwd. Veel kappers hadden via de ANKO al de kans gekregen om naar de voorpremiere te gaan, maar ben je geen kapper, maar ga je wel naar de kapper (en wie niet?), dan kun je via je kapper korting krijgen om naar deze film te gaan en we kunnen je alvast een tip geven; neem je (klein)kinderen mee, want hoofdrolspeelster Vita Heijmen speelt de sterren van de hemel!

kapsalon-romy

Waar gaat de film over?

We gaan niet het hele verhaal verklappen, maar in het kort komt het erop neer dat Romy, een meisje van 10 en dochter van gescheiden ouders na schooltijd bij haar oma moet zijn omdat haar moeder werkt als serveerster en haar dochter niet mee naar haar werk mag nemen. Romy is verdrietig, want eigenlijk wil oma helemaal niet dat ze komt. Oma is kapster en heeft wel wat anders aan haar hoofd dan op haar kleindochter te letten! Ze is 69 en is nog lang niet van plan om met pensioen te gaan, al valt het werk haar de laatste tijd wel wat zwaar. Dus voelt Romy zich niet erg welkom. Bij haar vader kan ze eigenlijk ook niet terecht, want vader, die haar af en toe in zijn bestelbusje ophaalt voor een treurig etentje bij de Chinees, heeft geen eigen huis en woont in bij zijn nieuwe vriendin Sandra. Romy vindt die vriendin maar niks en wil haar eigenlijk helemaal niet ontmoeten, omdat ze vindt dat haar vader haar moeder in de steek heeft gelaten.

Dus - of Romy het nou leuk vindt of niet - moet ze naar oma. En eigenlijk is dat maar goed ook, zoals zal blijken. Want oma begint dingen te vergeten en de kas blijkt ook meestal niet te kloppen. Gelukkig is Romy een pienter kind die goed kan rekenen en dankzij Romy valt het de buitenwereld pas laat op dat oma Alzheimer heeft en eigenlijk helemaal niet meer alleen kan wonen. Uiteindelijk kan dat ook niet meer, tot groot verdriet van Romy, die allang  dol is geworden op haar oma. Oma en Romy zijn twee handen op één buik; zij tegen de buitenwereld die oma het liefst in een verpleeghuis wil zien. Romy is het daar helemaal niet mee eens en wil oma helpen. En hoe dat verder afloopt? Ja, dan moet je de film zelf maar gaan bekijken!

Het is een ontroerende film over het proces van Alzheimer en de strijd die daaraan vooraf gaat. Oma, gespeeld door Beppie Melissen, is gepassioneerd kapster en zelfs als ze ziek is, kijkt ze nog naar ieders kapsel.