Home Kaal ...
Solutions

Kaal ...

Soms worden mensen kaal. Bij mannen is dat een bekender verschijnsel dan bij vrouwen. Bijna iedereen kent wel mannen die kaal zijn en soms vinden we dat zelfs sexy staan. Maar vrouwen? Als het al het geval is, zullen we dat niet zo snel weten omdat de meeste vrouwen er dan toch voor kiezen om een pruik te nemen. We kennen allemaal dat bekende gezegde, als je haar maar goed zit. Maar wat doe je als je haar bij bossen uitvalt totdat je geen haar meer hebt?

Huidziekte
Haaruitval kan het gevolg zijn van storingen in de stofwisseling of huidziekten. Uit onderzoek is bekend dat 33% van de huidziekten haarproblemen tot gevolg heeft. Als je last hebt van overmatig haaruitval, ga dan naar je huisarts. Soms kan dit eenvoudig worden opgelost en dat scheelt een hoop kopzorgen!

Alopecia Adrogenetica
Helaas is het niet altijd eenvoudig op te lossen. De meest voorkomende kaalheid heet in medische termen Alopecia Adrogenetica. ‘Alopecia’ betekent kaalheid. ‘Androgeen’ verwijst naar het mannelijke geslachtshormoon en ‘genetisch’ staat voor erfelijke bepaaldheid. Deze vorm van haaruitval komt vooral bij mannen voor, maar ook bij vrouwen. Zij bezitten naast vrouwelijke ook mannelijke geslachtshormonen. Het uitvallen van het haar begint meestal aan de voorzijde en zet zich geleidelijk verder door naar het middengedeelte van het hoofd. Voor mannen is er geen bevredigende medische behandeling. Voor vrouwen is er soms wel therapie mogelijk. De huisarts en huidarts kunnen hier meer informatie over geven.

Net een baby?
Haarverlies na een bevalling komt ook geregeld voor. Ongeveer drie maanden nadat de vrouw bevallen is, kan haaruitval optreden. Soms ernstig, meestal nauwelijks merkbaar. Dit verschijnsel is van tijdelijke aard. Na verloop van tijd herstelt het haar zich weer. Alopecia Areata is de naam voor de kaalheid, waarbij het haar plaatselijk verdwijnt. Het haar valt met hele plukken tegelijk uit. Er verschijnen ronde of ovale plekken op de hoofdhuid. Doorgaans is de aandoening van tijdelijke aard. Alleen in ernstige gevallen kan iemand geheel of gedeeltelijk kaal worden. Bij dit verschijnsel produceert het lichaam afweerstoffen, waardoor het haar wordt afgestoten. Ook zijn er speciale behandelingscentra voor ernstige vormen van Alopecia Areata.

Chemo
Kaalheid, geheel of gedeeltelijk, kan het gevolg zijn van bestraling of gebruik van bepaalde medicijnen. Na verloop van tijd zal het haar in de meeste gevallen weer aangroeien.

Gelukkig zijn er veel kappers en haarzorgspecialisten die prachtige haarwerken kunnen verzorgen. Op WieWatHaar zijn deze terug te vinden bij 'kappers', waar je kunt filteren op 'haarwerken'. Ook kun je kiezen voor een haarzorgspecialist, iemand die zich alleen maar toelegt op haarwerken en die niet daarnaast ook een kapsalon heeft. In dat geval kun je ook op 'haarzorg' filteren. De filters staan in de linkerkolom.