Home 'Het maakt niet uit wat je bent, maar wie je bent'
Hair update

'Het maakt niet uit wat je bent, maar wie je bent'

Voor hem en voor haar, uniseks, hét thema van deze maand op Wiewathaar.nl. De term uniseks – soms geschreven als unisex - is bedacht in de jaren 1960. Het betekent simpelweg dat iets geschikt is voor zowel mannen als vrouwen. In de mode wordt het ook wel eens aangeduid als genderneutraal, hoewel er wel degelijk een verschil is tussen beide termen.

Genderneutraal gaat veel verder en betekent dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen, dat bepaalde sociale-, gedrags-, en identiteitsaspecten niet worden toegekend aan het man of vrouw zijn. Voor een groep mensen in onze samenleving die zich noch man noch vrouw voelt, de zogenaamde non-binaire transgender personen, is het fijn dat er geen onderscheid wordt gemaakt. Genderneutraal betekent volgens de Van Dale: ‘geen onderscheid makend tussen de seksen en de daaraan toegeschreven eigenschappen, gedragingen en voorkeuren’. Uniseks betekent: ‘gelijk voor beide seksen’. Kapsalons en schoonheidssalons die zich op zowel mannen als vrouwen richten worden vaak aangeduid als unisekssalons.

De Arnhemse ontwerpster Sophie Hardeman werd door de Amerkikaanse Vogue in 2016 uitgeroepen tot ‘een van de nieuwe denimdesigners die je moet kennen’. Zij ontwerpt uniseks denim, wat ook aangeduid word als genderless denim. In de mode worden de termen dus door elkaar gebruikt. Zo ook in haarmode, waarin de afgelopen jaren vooral het woord genderless werd gebruikt. De een na de andere haarcollectie bevatte op z’n minst een foto waarop een genderless model stond afgebeeld als fashion statement. Overigens wordt hier de term androgyn ook veel voor gebruikt: een persoon die zich niet mannelijk en niet vrouwelijk voelt, zich juist mannelijk én vrouwelijk voelt of iemand die gevoelsmatig tussen beide seksen staat.

Een mooi voorbeeld is de collectie van Paul Gehring (al eerder getoond op Wiewathaar) waarin het thema ‘Hair has no gender’ centraal staat. Gehring zegt hierover: “We laten man-vrouw duo’s zien omdat in de mode de lijn tussen wat vrouwelijk en wat mannelijk is diffuser is geworden. Haar is genderless. Het gaat om het dragen ervan, de attitude. Wij zoeken niet naar perfectie, maar naar datgene wat iemand zo typeert. Zo hebben we ook de modellen gecast. Want image is niet alleen je uiterlijk, maar vooral je attitude.”

Hair: Encarna Pachón for Paul Gehring Hairdressing Photo’s: Carlo Battillocchi
Make-up: Markus Theisen
Production: Bookin Mil

Maar ook de volgende foto’s hebben allemaal iets mannelijks, vrouwelijks en androgyn’s. Het verrast, houdt je blik net iets langer vast en is daardoor sterk. Het is ‘anders’ dan wat we doorgaans voorgeschoteld krijgen. Buiten de hokjes durven gaan. Genderinclusiviteit als fashion statement. Het maakt niet uit wat je bent maar wie je bent. Zo wordt de wereld in in ieder geval een beetje mooier, zowel letterlijk als figuurlijk!

Foto: Coiffure Award 2020
Haar: Esther Starrenburg
Visagie: Yolande Dohr
Styling: Angelika Vladimirova
Fotografie: I am Angelika
Hair: Jose Garcia@ Jose Garcia Peluqueros
Photo: David Arnal
Make-up: :Isabel García
Stylist: Aaron GilModels: Déjàvu Models
Coiffure Award 2020
Haar & visagie: Juliette den Ouden
Styling: Kristy Vlot
Fotografie: Michelle van Dijk
Foto Coiffure Award 2020
Haar: Rob Starrenburg
Visagie: Korneli Wawrzkov
Styling: Angelika Vladimirova
Fotografie: I am Angelika
Coiffure Award 2020
Haar: Charell Bosch
Visagie & styling: Joyce Wansing
Fotografie: Petra Holland
Hair: HAIRKRONE 
Photo: David Arnal
Make-up: HAIRKRONES
Stylist: Visori FashionArt