Home EXPO Menselijk Haar in Mode en Kunst
Hair update

EXPO Menselijk Haar in Mode en Kunst

Toen ik hoorde over deze unieke tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht, wist ik dat ik deze absoluut niet wilde missen. Wow, een expositie over haar! En toen ik ook nog hoorde dat Nederlands meest beroemde kapper, Christiaan Houtenbos zijn archieven beschikbaar had gesteld voor deze tentoonstelling, was mijn tripje naar Utrecht een feit.

Hair is the flag of the soul

christiaan

Dat je met haar prachtige kapsels kunt maken, weten we allemaal. Maar haar als draad om mee te borduren? Of een tapijt van mensenhaar, zou jij het in je kamer willen? In Utrecht was alles wat je ziet gemaakt van haar. Toch roept dat veel aversie op. Haar speelt al eeuwen een belangrijke rol op religieus, mythologisch en persoonlijk vlak. Haren op ons hoofd vinden we mooi en in sommige delen van de werled zelfs zo mooi, dat het beter bedekt kan blijven om anderen niet te verleiden. Maar zodra haren afgeknipt zijn, vinden we ze snel vies. Menselijk haar, het is ons DNA, het komt heel dichtbij wie we zijn. Want bijna niets is zo bepalend voor je identiteit als hoofdhaar!

To be fair, there is no such thing as bad hair.

tentoonstelling-haar-6

 

tentoonstelling-haar-1

Wie kent de haarkunstenaar Charlie le Mindu? Hij werkt alleen maar met haar. En dan heb je pumps met haar, of haar dat zelfs de voorkant van je gezicht bedekt. Deze kunstenaars maakten allemaal statements met haar.

Tapijten en kleren van echt haar, zou jij er iets voor voelen? Kussenslopen, geborduurd met haar en zelfs een schaar gemaakt van haar.

tentoonstelling-haar-4 tentoonstelling-haar-3

Een heel andere benadering van het bedekken van je hoofd komt van de Libanese kunstenares Rania Chamsine. Zij maakte een sjaal van haar, bedoeld als hoofddoek (zie hieronder). Controversieel omdat haar juist datgene is dat in dit deel van de wereld niet zichtbaar mag zijn. Mag een doek, gemaakt van echt haar dan wel?

tentoonstelling-haar-5

Al heel lang ben ik bang dat ons haar verdwijnt. Dus ik spaar. Ook daar.

En dan heb je schaamhaar, ook iets om bedekt te houden. Toch prikkelend genoeg om met dit gegeven te spelen, zoals je hieronder kunt zien.

tentoonstelling-haar-2

Niet eerder is grootschalig aandacht besteed en onderzoek gedaan naar het gebruik van haar in mode en beeldende kunst. Dat is opmerkelijk, omdat het een thema is dat – letterlijk –  zo dicht op de huid van de mens zit. Het Centraal Museum brengt daarom voor het eerst een grote modetentoonstelling over dit fenomeen. De focus ligt hierbij vooral op haar als statement, als uitdrukking van identiteit. Mannelijke kracht, vrouwelijke verleiding: ‘haar’ slingert als een rode draad door de geschiedenis.

Voor iedereen die werkt met haar of gepassioneerd is van haar, zoals kappers, is deze tentoonstelling echt een must! Niet alleen kun je voor het eerst alle krantenknipsels van Christiaan bekijken, het is ook fascinerend om te zien hoe haar ons door de eeuwen heen heeft beziggehouden en nu nog. Allemaal gaan!

HAAR! in mode en kunst Centraal Museum, Utrecht, 20 februari 2016 t/m 29 mei 2016