Movember, die van Move, bewegen, doorgaan en weer verder.
Een maand waarin weer veel is gebeurd. Die voor mij totaal niet goed begon.
Deze juf moest weer zo nodig mooi proberen te wezen op het verlovingsfeest van één van haar oud studenten.
Hoe leuk is het om uitgenodigd te worden op een Afghaanse verloving. Dus samen met mijn collega Anneke opgedoft met een mooie feestjurk aan en op veel te hoge en dunne pinhakken op pad.
Op zich niets aan de hand tot dat er na afloop ook nog even de stad ingegaan moest worden en daar de stenen erg ongelijk waren en de hakken te hoog, geen goede combi.Met het gevolg een verkeerde beweging, een knak in mijn rug en de volgende ochtend niet meer uit bed kunnen, niet kunnen staan, zitten of liggen. Lopen ging iets, fietsen was het enige wat redelijk ging. Dus er kon gewoon gewerkt worden, want het ritje naar Breda was er één dat de pijn in mijn rug wat weg nam, dit en een hele berg medicatie.Maar ja, mijn studenten geven veel meer en betere afleiding dan de muren in huis die op een gegeven moment behoorlijk op je afkomen.
En er was weer veel te doen deze maand, de eerste keuzedelen week, toets-week, open avond, trainen met het wedstrijdteam, docenten-dag Pivot Point, gewoon lesgeven en proberen ook weer een sociaal leven te hebben.
De keuzedelen week, als team Kappen hebben wij er voor gekozen om vier keer per jaar een keuzedelen week in te roosteren, dit houdt in dat er in deze week geen lessen gedraaid worden, maar dat de studenten 12 uur in die week deelnemen aan het door hen gekozen keuzedeel. De eerste jaar studenten kunnen kiezen uit de keuzedelen, Visagie, Nagelstyling, Imagestyling en Computervaardigheden. Visagie en Nagelstyling zijn ver uit de populairste. Heel bewust hebben we het keuzedeel Computervaardigheden toegevoegd, zodat de jongens die bij ons de opleiding volgen niet met make-up of nagellak bezig hoeven te zijn.
Maar hoe leuk is het dan dat ook zij juist voor Visagie of Nagelstyling kiezen, omdat ze juist de verbreding binnen het vak willen. Zo mooi om te zien dat zij uit zichzelf al het belang en de doelstelling van een keuzedeel inzien. Want laten we eerlijk zijn, in heel veel kapsalons wordt al één van deze diensten aangeboden, zodat de klant voor meerdere specialismes onder één dak terecht kan.
De tweedejaars studenten starten allemaal met het keuzedeel Barbier, dit keuzedeel mag ik zelf tot mijn grote vreugde ook geven, samen met mijn collega’s Jan, Wilfred en Maikel. Dit keuzedeel is over twee jaar verspreid.
Waarom is dit? Zowel een niveau 3 als 4 opleiding heeft een keuzedeel verplichting, dit betekend dat je ieder schooljaar als student een keuzedeel moet kiezen. Ieder keuzedeel heeft weer een eigen looptijd. De keuzedelen die de eerstejaars studenten volgen hebben een looptijd van een jaar, Barbier heeft een looptijd van twee jaar. Wij vinden dat je eerst de basis van het knippen onder de knie moet hebben om aan het Barbieren te kunnen beginnen. Vandaar dat Barbier start in het tweede jaar.
Studenten denken/hopen altijd dat we hen gelijk gaan leren hoe een baard geknipt moet worden en dat ze gelijk gaan faden. Maar bij Barbier komt ook een groot deel theorie bij kijken en die zal je je eerst eigen moeten maken en dan pas komt de Fun Part. Deze week zijn we begonnen met de studenten als huiswerk van te voren een moodboard te laten maken van wat hun idee is van Barbier, wat is een barbier, wat doet een barbier en hoe ziet de barbierssalon er in jou fantasie uit. Je ziet dan veel dezelfde plaatjes en ideeën. Als je dit aan de derdejaars student gaat vragen, dan krijg je alweer een heel ander beeld.
We starten de dag op met het bespreken van een aantal moodboards, waaronder ook die van ons zelf, daarna volgt een gedeelte theorie. En dan mag er al gewerkt worden, want dat is wat onze studenten het liefste doen, lekker bezig zijn. Bij barbieren hoort natuurlijk een heerlijke gezichts- en hoofdhuidmassage, dus dat mogen ze eerst op elkaar gaan oefenen. Gelukkig hebben de studenten deze mail wel goed gelezen want de make-up hebben ze bij, want je begrijpt, na heerlijk met olie gewerkt te hebben, zit die mascara overal behalve op de wimpers.
In de middag gaan we weer verder met theorie en oefenen van de massages, en geoefend wordt er want aan het einde van de dag mag het eerste model al komen, meestal zijn vaders en vriendjes de klos. Zij worden heerlijk in de watten gelegd, krijgen een heerlijke hoofdhuid- en gezichtsmassage. En hoe mooi is het dan om te zien dat onze anders zo drukke en dynamische studenten, heel rustig en geconcentreerd aan het werk zijn. Volgende periode gaan we weer een grote uitdaging met deze studenten aan. Al onze derdejaars studenten volgen ook het keuzedeel Barbier. In de keuzedelen week gaan zij de echte Old School kapsels leren knippen, dit doen zij op een heren oefenhoofd. De barbierslessen van de derdejaars studenten gaan in het derde jaar iedere week door, dit betekend dat je of op maandag- of dinsdagavond heren vak les hebt en dan aansluitend nog Barbier. Vaak werken de studenten op hetzelfde model. Dit model gaat dan geknipt en geschoren de deur uit, want zover zijn deze studenten al, zij kunnen al een complete scheerbehandeling uitvoeren. Zelf de zeep opkloppen, warme en koude doeken gebruiken, massages geven en het belangrijkste, met een open barbiers-mes een volledige scheerbeurt uitvoeren. Barbier is dus niet alleen verbreding op het kappersvak, maar zeker ook verdieping.
Vorige week hadden we de eerste Open avond en dan ook nog in ons nieuwe gebouw, spannend hoe dit zou gaan. De avond is zeer druk bezocht en ook hebben wij als kappersopleiding al een mooi aantal inschrijvingen, zowel voor niveau 2, 3 en 4, en dat al zo vroeg. In januari 2019 staan de volgende open dagen alweer gepland.
Als docenten vinden wij het ook belangrijk om goed up to date te blijven, dus zijn we met bijna het complete team deze week afgereisd naar Pivot Point in Amersfoort. Pivot Point is de methode waarmee wij onze studenten opleiden tot kapper. Een zeer mooie en goed onderbouwde methode waar wereldwijd al meer dan 60 jaar mee gewerkt wordt. Altijd perfect geregeld, goede trainingen en workshops waaruit je kan kiezen, dus een ieder kan op zijn of haar interesse en of werkgebied iets volgen. Wat een bijkomend voordeel is, is dat je je collega’s uit het land weer tegenkomt en dat je ervaringen en ideeën kunt uitwisselen, zodat niet iedereen op zijn/haar eigen eiland het wiel weer uit zit te vinden, maar door samen te werken maken we nog mooier en beter onderwijs.
Ik hoop jullie een volgende keer hier weer terug te vinden. Dan met allerlei leuke en grappige voorvallen, informatie over de opleidingen en de gewone dagelijkse gang van zaken, want dit alles samen maakt onderwijs.