Home Drukke decembermaand in de kapsalon
Hair update

Drukke decembermaand in de kapsalon

En ook in onze VIP kapsalon is het de laatste weken lekker druk. Zowel studenten als docenten weten de weg naar de salon te vinden, maar ook komen er al klanten van buitenaf, dus klanten uit de wijk. En dat is ook erg leuk, op deze manier kunnen we ook wat terug doen voor de buurt en komen de mensen uit de buurt ook in contact met Vitalis, de docenten en studenten.  

De laatste week voor de vakantie is bij ons altijd BPV (Beroeps Praktijk Vorming = stage) week. Dit houdt in dat de studenten extra kunnen gaan werken bij hun BPV/stage- plaats. Door onze werkgevers wordt hier ook altijd dankbaar gebruik van gemaakt. En ook dit jaar waren de meeste studenten aan het werk in deze week.

Wij als docenten konden deze week dus benutten om zelf weer bijgeschoold te worden, kleur training van Pivot Point, hoe gaan we de studenten de kleurenleer vanaf de primaire kleur uit leggen tot aan het zelf samenstellen van een swatchboek. Ontzettend leerzaam, heel goed toepasbaar en mega uitdagend om dit met de studenten te gaan doen.

En ook om weer kritisch naar ons onderwijs en de invulling hiervan te kijken en om te bepalen of we met de bestaande methodes willen blijven werken, of er vakken zijn waar er uren af moeten of juist erbij. Want in januari ga ik alweer Xedule schrijven voor de opleidingen die in september starten.

Maar ook hoe gaan we de nieuwe opleidingen van komend schooljaar vormgeven en een team coaching.

Vitalis Quizzzzzzz

Al met al een behoorlijk druk weekje. Dat we hebben afgesloten door op vrijdag deel te nemen aan de Vitalis Quizzzzzzz. We zijn geëindigd als een goede middenmoter, en dat terwijl we twee van onze collega’s moesten missen, Anneke die haar verstandskies op woensdag had laten trekken en dit een veel grotere klus bleek te zijn dan verwacht, dus na anderhalf uur, en met een gekneusde kaak en een gezicht wat dubbel zo dik was naar huis kon, was niet van de partij. Maar ook Ingrid had in deze week gestunt, even naar buiten lopen en je veters niet strikken, leverde haar een gebroken/gescheurde duim op en zij lag op het moment van de Quizzzzz in het ziekenhuis in de OK.

Nu ik het toch over Ingrid heb!!

Collega Ingrid

Wat een inventieve collega heb ik toch. Ze heet Ingrid en eigenlijk is het onze Nederlands docente, dus nu goed opletten op hoofdletters, punten en komma’s, maar sinds dit jaar is zij gebombardeerd tot duizendpoot. Ingrid kwam drie jaar geleden bij ons in het team, omdat wij onderzocht hadden waarop onze studenten uitvielen, een oorzaak was dat het niveau van Nederlands (niveau 3, 2F) vrij hoog was voor onze studenten. Dus hebben we ingezet op een “echte” Nederlands docent en extra uren op Nederlands. En oh ik weet het nog zo goed, de eerste dag dat ik Ingrid zag binnenkomen.

Ik dacht NEE, wat hebben ze nu op ons afgestuurd, onze studenten eten haar rauw op. Een super lieve vrouw, met een wolk van donkere krullen, bijeengehouden door een gekleurd sjaaltje, en een geheel eigen kleding-style (een combi tussen extravagant en alternatief). Met echt zo’n hele blije en lieve uitstraling.

En dat ook is alles waar Ingrid voor staat. Wat een fijne collega hebben we aan haar en in de afgelopen jaren heeft zij zich ontwikkeld tot duizendpoot. Ook heeft zij de Pivot Point docententraining van vijf dagen mee gevolgd, want ze wil mee kunnen praten over het vak. Sindsdien is haar grote wens om ooit nog de kappersopleiding te volgen.

Samen hebben we bedacht dat het een verrijking zou zijn om de vakkennis te integreren in haar Nederlandse lessen, dit omdat de studenten deze kennis nog een keer bestuderen en om het Nederlands aantrekkelijker te maken voor de student. Want nu passen de studenten echt  Nederlands toe binnen het kappersvak en zien de studenten ook meer het belang in van goed Nederlands spreken en kunnen gebruiken. Ook Pivot Point kreeg hier lucht van en Ingrid heeft op een vorige docenten dag van Pivot Point als gastspreker anders MBO scholen uit het land enthousiast gekregen voor ons idee, super toch. Verder is zij studieloopbaanbegeleider en geeft sinds dit jaar ook Ondernemen.

IMG-3642

Maar hoe kom ik nu dan bij Ingrid, wat ze nu weer heeft bedacht.

Een paar weken geleden kwam ik even een praktijklokaal binnen gelopen bij een tweede jaars niveau 4 klas en ik werd gelijk overspoeld door enthousiaste studenten. Oh juf, nu weten we hoe oud u bent, en dat u bij de Marine heeft gewerkt en blablabla, wat leuk dat u een blog schrijft en blijft u dat nu doen? Enz. OKE, zoveel vragen en belangstelling super, dus heb ik gelijk gezegd, nu wel elke maand lezen he, dat vindt jullie juffie leuk.

Ik dacht gewoon dat één van de studenten bij toeval mijn blog op WieWatHaar had gelezen en dit met de rest had gedeeld, maar nee hoor. De veroorzaker volgt nu. Stralend liep ik naar de docentenwerkkamer, want hoe leuk is het om dit van je studenten te horen. Kom ik de werkkamer binnen zit daar een nog enthousiastere Ingrid, die mij gelijk verteld, oh ik heb weer zooooo’n leuke les gedraaid.

Ik heb jouw blog als leestekst gebruikt, nog nooit hebben de studenten zo goed gelezen en vonden ze het mega leuk.

Super toch, dat we samen op deze manier leuke lessen kunnen ontwikkelen.

Kerstvakantie

En na dit alles was het kerstvakantie. Alweer een jaar voorbij en bijna het einde van periode 2. Er gebeurd zoveel dat ik nog niet met jullie gedeeld heb dus, …….. Ik hoop jullie een volgende keer hier weer terug te vinden. Dan weer met allerlei leuke en grappige voorvallen, informatie over de opleidingen en de gewone dagelijkse gang van zaken, want dit alles samen maakt onderwijs.