Home Blijf de concurrentie voor!
Hair update

Blijf de concurrentie voor!

Wolfgang Peppmeier is hoofdredacteur van Top Hair Benelux en schrijver van het boek ‘Uitstraling – laat van buiten zien wie je van binnen bent’. Hij geeft seminars en lezingen voor particulieren op gebied van uitstraling en kernkwaliteiten. In de kappersbranche begeleidt hij kapsalons bij het verbeteren van hun kwaliteitsniveau en het schrijven van een salonhandboek.
De concurrentie tussen kapsalons is groot en zal alleen maar heftiger worden. Professionele ketens en franchise-organisaties aan de ene kant en zwart werkende kappers aan de andere kant. Het hele middensegment wordt dus van twee kanten in de tang genomen.  Klagen alleen helpt jammer genoeg niet maar in actie komen wel. Er zijn oplossingen voor het onder druk staande middensegment, namelijk onderscheidend vermogen, toegevoegde waarden en een voor de consument duidelijk herkenbaar concept. Op zich abstracte begrippen maar wij hebben het in TOP HAIR vaker over deze onderwerpen en wat u zou kunnen doen om de concurrentieslag te kunnen overleven.
Het is een feit dat er, ondanks concurrentie en crisis, kapperondernemers zijn die groeien doordat ze conceptmatig werken, onderscheidend zijn door specialisatie en duidelijk in hun uitstraling naar buiten. Ik ben iedere keer blij als ik weer in een kapsalon kom waar je betrokkenheid en passie voelt en waar de eigenaar keer op keer weer erin slaagt om zijn medewerkers te motiveren. Het komt allemaal niet vanzelf maar kost tijd en vooral veel denkwerk.
In deze editie hebben wij bijvoorbeeld als extra thema’s best age, haarwerken en extensions. Dat zijn onderwerpen die zeer geschikt zijn als specialisatie en daarmee onderscheidend vermogen. Denk maar aan het thema haarwerken. Steeds meer mensen krijgen kanker maar steeds meer mensen kunnen worden behandeld en genezen van deze ziekte. Het gevolg van bestralingen en chemokuren is haaruitval. Veel patiënten kiezen daarom voor haarwerk, zoals een pruik. Pruiken aanmeten en inknippen hoort in handen van goed opgeleide kappers. De vraag is alleen, bent u deze specialist of uw concurrent?