Home AFW 2020 The end of fashion?
Events & Awards

AFW 2020 The end of fashion?

Na lange tijd van stilte was het dan eindelijk weer zo ver: er werd weer een event gehouden want de Amsterdam Fashion Week ging door! Weliswaar op een andere manier, zodat de bezoekers de mogelijkheid hadden om 1,5 meter afstand te kunnen houden. Wederom was Wella Professional sponsor en WieWatHaar was bij de show van Duran Lantink X Batavia Stad Fashion Outlet in het oude V&D gebouw aan het Rokin. Deze setting was geweldig en dankzij de attributen, deed het denken aan een kermis met verschillende attracties. De installaties en korte shows hadden iets weg van eindexamenshows van kunstacademies en dat was niet verwonderlijk want 'The Visions of' is een unieke bundeling van jonge talenten onder de hoede van Duran Lantink.

We werden rondgeleid, roltrap op en roltrap af om telkens weer verrast te worden door nieuwe videoinstallaties, opstellingen en hele korte shows, waarbij de show met beige en ecru kleding met prachtige choreografie het meest in het oog sprong. Hergebruik, afval en ongebruikelijke combinaties in coronatijd. Er was zelfs een loshangend mondkapje te bespeuren bij een van de modellen. Fijn om te zien dat deze show helemaal aansloot bij ons thema van deze maand en dat diversiteit en inclusiviteit goed tot hun recht kwamen.

Ruw randje

Mooi? Soms wel, soms een beetje vergezocht. Maar origineel was het zeker en de locatie paste geweldig bij wat we te zien kregen. Fashion met een ruw randje. Of werd het tijdperk van 'the end of fashion' ingeluid? Wie weet, na de lockdown kan niets ons immers meer verbazen!

De talentvolle haarstyliste La Toya Velberg was Chef de Cabine en verantwoordelijk voor de kapsels.

Achtergrond

Vorig jaar hield designer Duran Lantink een show die volledig bestond uit bestaande kleding van Batavia Stad Fashion Outlet. Hieruit groeide het project Visions Of, een talentenprogramma waarin 9 creatievelingen zich van hun beste kant kunnen laten zien. Nu we de eerste concepten van de kandidaten hebben kunnen bewonderen tijdens AFW Studio, laten Scott Otte van Batavia Stad en Duran Lantink ons weten wat we in september kunnen verwachten.

Duran Lantink: “Na de eerste samenwerking tussen mij, Amsterdam Fashion Week en Batavia Stad, kreeg ik de vraag om een programma zowel te bedenken als te cureren waarbij creatieve talenten een platform wordt aangeboden op AFW met sustainability als grootste insteek. Dit leek me een hele leuke uitdaging aangezien ik nog nooit een project van deze aard heb gedaan.”

Scott Otte: “Vorig jaar hadden we natuurlijk een hele mooie samenwerking met Duran en Amsterdam Fashion Week. We hebben Duran toen een vrijbrief gegeven waarin outlet shopping en Batavia Stad wordt belicht. Het resultaat was spectaculair en de samenwerking smaakte daarom dus ook naar meer. Duran zet zich enorm in voor duurzaam ontwerpen en verantwoordelijk consumeren, en dat vonden wij een belangrijk thema. Hiernaast is het belangrijk om een toekomst te creëren voor de mode-industrie. Toen hebben we de vraag gesteld om een programma op te zetten waarin we deze toekomst kunnen creëren met jonge talenten.”

Diversiteit en inclusiviteit

Scott Otte: “Zowel Duran en Batavia Stad zijn van mening dat mode grensoverschrijdend is. Wij zijn onderdeel van Via outlet met 11 vestigingen in Europa, dus we dachten dat het een goed idee was om dit te introduceren als internationaal programma.”

Duran Lantink: “We begonnen aan dit talentenprogramma met een internationale insteek, maar uiteindelijk was dat helaas niet meer mogelijk door de impact van Corona. Naast deze factor ben ik gaan kijken naar persoonsgebonden verhalen, en hebben we een selectie gemaakt met het idee dat creatieve achtergrond of schoolopleiding irrelevant is. We leggen de focus bij dit programma juist op ideeën die een reflectie van jezelf zijn.”