Home HAARkunstenaar LA TOYA VELBERG
Stylist

HAARkunstenaar LA TOYA VELBERG

Interviews met de créme de la créme van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega die hij of zij bewondert. Haarstyliste Hester Wernert-Rijn van  MOGEEN gaf het ‘stokje’ door aan de kersverse Coiffure Award winnares La Toya Velberg van MOGEEN.

Hoe ben je ooit begonnen?

la-toya


Eigenlijk wilde ik nooit kapper worden, ik vond dat meer een typisch meisjes ding en zo was ik helemaal niet. Maar ik wist niet wat ik wilde, had geen zin om door te leren en mijn zusje zat al op de kappersschool. Ik begon misschien niet zo gemotiveerd, maar dat werd ik heel snel anders. Ik vond het leuk en merkte ook dat ik het kon! Ik was heel jong, 15 toen ik begon. Ik liep stage in het dorp waar ik woonde.

Later ging ik in Rotterdam werken en dat was heerlijk. Ik werd heel vrij gelaten en mijn baas gaf mij alle ruimte. Zo mocht ik ook gaan free-lancen bij Sebastian. Daar leerde ik Siko (van Berkel, red.) en Hester (Wernert-Rijn, red.) van MOGEEN kennen en the rest is history! Dat is nu zo’n 2,5 jaar geleden en de overstap nar MOGEEN is een van de beste beslissingen in mijn leven geweest. Inmiddels werk ik daar nog steeds als topstylist, ben ik verantwoordelijk voor het Nederlandse creatieve team van Sebastian en reis ik veel voor mijn werk!

Wat spreekt je aan in het kappersvak?

Vroeger had ik me nooit gerealiseerd dat je ook na school nog dagelijks zoveel leert. Ik werk met allemaal creative minds om me heen en je leert en deelt continue met elkaar. Je moet daar natuurlijk wel voor openstaan, maar ik heb het geluk dat ik in zo’n fijne insperende omgeving werk.

Werk je voor shows of magazines?

Ik assisteer Hester vaak bij shows voor Sebastian of shoots en ik heb ook veel met Siko gewerkt.

Reis je vaak voor je werk?

Ja, voor Sebastian reis ik de hele wereld rond. Het leuke is dat ik merk dat taal helemaal geen barrière hoeft te zijn om contact te maken met haarstylisten uit andere landen. Soms zijn er tolken aanwezig, maar vaak maakt het niets uit omdat haar communiceert! Je kunt met kappers onder elkaar communiceren dmv de ‘hairdresser language’ ook al kom je niet uit hetzelfde land of spreek je dezelfde taal.

Voor welke celebs heb jij het haar verzorgd?

Ach, iedereen is tegenwoordig Bekende Nederlander, haha. Het boeit mij totaal niet of je een bekende Nederlander bent of niet, iedereen heeft een persoonlijkheid en een verhaal. Bij MOGEEN komen zeker veel ‘bekende nederlanders’. Voor mij maakt het geen verschil of je bekend bent of niet.

Wat is het hoogtepunt uit je carrière?

Dat was toch wel de Coiffure Award die ik in de categorie Heren heb gewonnen dit jaar! Het was de 1e keer dat ik meedeed en ik wist natuurlijk dat ik genomineerd was, maar toen ik mijn naam hoorde noemen ging er wel wat door me heen. Ik zie het toch als een stuk erkenning voor waar ik al lang mee bezig was. Ik was wel heel erg blij met mijn inzending, maar omdat het naar een vakjury gaat, moet je toch maar afwachten wat zij ervan vinden. Het is toch een kwestie van smaak. En dat ik in het Internationale team van Sebastian zit is voor mij ook echt een hoogtepunt.


Creaties-van-la-toya

Knip je ook nog ‘gewone’ klanten?

Ja, mijn focus ligt heel erg op MOGEEN en mijn klanten. Mijn ideale klant staat open voor advies en is bereid om samen te kijken hoe we het haar mooier kunnen maken. Knippen is heel intiem en daarom is connectie met je klant belangrijk. Als het echt niet klikt, kan ik me daarom wel voorstellen dat ik een klant naar iemand anders doorverwijs.

Wat vind je het leukst om te doen?

Het complete plaatje vind ik het leukst. Het maakt me niet uit of een klant man of vrouw is, ik gebruik graag verschillende tools zoals de schaar en een blade. Hiermee kan ik als een soort beeldhouwer met het haar omgaan.

Wat is volgens jou de meest voorkomende ‘haarmisser’?

Ik houd van natuurlijk vallend haar en als het te veel gemanipuleerd is met stylingproducten en eruit ziet als een suikerspin, kan ik wel gruwelen. Soms zie je haar dat gewoon too much is, waar alle sex uit is gehaald.

Wat is jouw signatuur?

Simpel mooi sexy haar met een beetje edgy feel. Ik houd erg van de natuurlijke beweging in het haar.

Wat is je favoriete product en waarom?

Ik gebruik graag de Craft Clay van Sebastian. Die is geïnspireerd op klei en heeft een mooi mat effect. Het is een rauw en veelzijdig product. En bij fotoshoots gebruik ik graag Zero Gravity van Sebastian. Dat is een lichte hairspray die het haar mooi laat bewegen. En er  komt een nieuw product uit van Sebastian waar ik nog niets over mag zeggen, maar dat nu al mijn favoriet is!

Van welke beroemdheid zou je het haar willen doen?

Kate Moss! Zij is zo veelzijdig; ze is vrouwelijk en rock&roll met een edge. Het lijkt me een enorme uitdaging haar haar te mogen doen. En Johnny Depp zou ik ook wel als klant willen. Hij geeft mij hetzelfde gevoel.

Wat is je favoriete film / stad / mode ontwerper?

Ik houd van Japanse films om wat ze daar met het haar doen. En van art & cult films zoals Amélie. Een film moet bij mij gevoel en inspiratie oproepen. Mijn favoriete stad is zonder twijfel New York. Die stad geeft me geweldige energie, leeft altijd en heeft zoveel te bieden. Van het edgy Brooklyn tot het mondaine Fifth Avenue.  Ik houd erg van mode uit Japan en Scandinavië, zoals de street style van Deense ontwerpers. Yamamoto blijft mooi!

Waar haal je je inspiratie vandaan. En heb je naast je werk nog hobby’s?

Ik haal veel inspiratie uit contacten met mensen die ik tegenkom, vooral als ik op reis ben. Van een straatmuzikant to een stylist, inspiratie komt soms uit een heel onverwachte hoek.
Sinds kort doe ik aan hardlopen en dat bevalt erg goed. Na een dag hard werken is dat de perfecte manier om je hoofd leeg te maken. Of ik wil ook nog weleens keihard dansen na een drukke periode.

Van welke collega/kapper heb je het meest geleerd?

Hester en Siko, allebei. Ik kan niet kiezen. Zij hebben mij enorm veel geleerd en geïnspireerd.

Aan wie wil je ‘het stokje’ doorgeven voor het volgende interview?

Maikel Piqué. Ik kwam hem tegen via mijn werk voor Sebastian. Hij heeft een paar jaar geleden meegedaan aan de Next Hair Guru en heeft door zijn visie als mens en als haarstylist indruk op me gemaakt.