Home ACHTERGROND: de haarwortel
Hair update

ACHTERGROND: de haarwortel

Medisch gezien wordt het haar beschouwd als een ‘aanhangsel’ van de huid. Haren groeien uit de huid, maar wie een dwarsdoorsnede van een haar onder de microscoop legt, ziet dat het haar is ingebed in een soort inzinking, het haarzakje of de "haarfollikel". Dat haarzakje stulpt vanuit de opperhuid diep de lederhuid in. Het exacte aantal haren dat het menselijk lichaam telt is niet bekend. Schattingen gaan uit van 900.000 tot 17,7 miljoen haren, waarvan er ca. 100.000 op het hoofd groeien.

De haarwortels, "bulbus", bestaan uit actief celweefsel en verbruiken het grootste deel van de in de huid aanwezige energie. Als je alle hoofdharen achter elkaar zou leggen, dan zou het haar 1,6 m per uur groeien! Om die gigantische prestatie te kunnen leveren, moeten de haarwortels op gezette tijden uitrusten. In die rustfase, "telogeen", valt het haar normaal gesproken uit en groeit dan in de groeifase die daarop volgt, "anageen", weer aan vanuit de kiemcellen. Net als in de opperhuid zitten in de haarwortel, behalve de vezelcellen, "keratinocyten", ook pigmentcellen, "melaninocyten".

De pigmentcellen
De pigmentcellen van het haar bevatten, in tegenstelling tot de huidcellen, twee verschillende soorten pigment: het bruin-zwarte eumelanine en het roodachtige pheomelanine. De combinatie van die twee pigmenten vormt de natuurlijke haarkleur (van lichtblond, Iers rood tot aan mediterraan zwart). Pheomelanine is zeer resistent en veroorzaakt de gele gloed bij blonderingen die niet lang genoeg zijn ingetrokken.

De keratinecellen
De keratinecellen van de haarwortel verschillen eveneens van de huidcellen. Ze verhoornen naarmate ze verder van de wortel vandaan zitten, maar er ontstaan ook vezelcellen, "keratinefibrillen", die spiraalsgewijze om andere fibrillen heen gedraaid zijn. Net als bij een dik stuk touw ontstaat op die manier een stevig weefsel van fibrillen, dat de vezellaag, of "cortex", heet. De belangrijke intercellulaire substantie zorgt ervoor dat de cellen aan elkaar blijven kleven.

Op het plaatje kun je zien hoe de haarwortel is opgebouwd.

1 Haarschacht Deel van het haar dat zich boven het huidoppervlak bevindt en waarvan de buitenkant ter bescherming is bedekt met vezelcellen resp. met een schubbenlaag (cuticula).
2 Hoornlaag Door het verhoornen van de keratinecellen van de huid ontstaat een dichte laag celschubben die de huid beschermt tegen uitdroging en schadelijke invloeden van buitenaf.
3 Epidermislagen Lagen opperhuid (epidermis) ondersteunen het verhoorningsproces van de keratinecellen.
4 Basaalcellenlaag Kiemlaag waar de nieuwe keratinecellen worden gevormd. Sluit de opperhuid af voor het bindweefsel van de huid (lederhuid). Vormt de inzinking van de lederhuid waarin de haarwortel is geplant.
5 Haarzakje Inzinking waarin de haarwortel is geplant.
6 Talgklier Vormt een dunne beschermende laag tegen uitdroging van haar en hoofdhuid.
7 Pigmentcellen Bevatten twee typen pigment: eumelanine en pheomelanine. Samen vormen zij de natuurlijke haarkleur.
8 Keratinecellen Door verhoorning ontstaan vezelcellen, keratinefibrillen, die samen de sterke vezellaag van het haar vormen (cortex).

Alcina
Deze informatie is afkomstig uit het handboek voor kappers van Alcina. Alle haarproducten van Dr. Kurt Wolff ALCINA Balance Kosmetik zijn opgebouwd volgens een logisch systeem. De producten zijn verkrijgbaar via de Alcina kappers. www.alcina.de