Home Unwind: de kunst van het nietsdoen!
Beauty forecast

Unwind: de kunst van het nietsdoen!

Doen door niet te doen is de basis van het taoïstische principe van Wu Wei en wordt door wijze monniken al jaren beoefend. Helaas hebben wij in het Westen deze wijsheid minder omarmd en misschien verklaart dat wel de vele burnout klachten. Deze maand is ons thema UNWIND, even helemaal nietsdoen. Lees verder waarom dit zo belangrijk is!

Glas modder

Soms is nietsdoen de beste optie als je door de bomen het bos even niet meer ziet. Je kent vast de vergelijking wel met een glas modder. Als je het schudt (dus druk door blijft razen), blijft het water troebel. Maar als je het glas een tijdje laat staan, zakt de modder naar de bodem en wordt het water weer helder. Met andere woorden: dan wordt het rustig in je hoofd en kun je weer helder denken. Mediteren heeft dit effect vaak. Maar ook wandelen, of gewoon even helemaal nietsdoen.

Als je de tijd neemt om weer te luisteren en te voelen, komen antwoorden vaak vanzelf. De zomerperiode is daar vaak een ideale tijd voor. Als je op vakantie bent, probeer dan ook even echt helemaal niets te doen. Geen drukke programma's en allemaal dingen die je 'moet' doen of zien. Maar helemaal niets.

En ga je niet met vakantie? Dat is eigenlijk nog beter. Want dan kun je ondergaan hoe het nietsdoen werkt in je eigen omgeving. Probeer de tijd niet helemaal vol te plannen met afspraakjes en feestjes, maar neem eens een paar dagen vrij van alles. Niet alleen van je werk, maar ook van je sociale leven. Even alleen tijd doorbrengen met jezelf. Gebruik je dagen om lekker en gezond te eten, veel te wandelen of gewoon in de zon te liggen. Lekker lezen of gewoon lekker liggen onder een boom en genieten van de wolken, die voorbij zweven. Kijk eens naar de natuur om je heen. Loop eens naar de supermarkt (zonder oortje in!) en kijk om je heen. Wat zie je, wat valt op waar je voorheen nooit op hebt gelet?

Offline

Gebruik deze vakantieperiode ook om jezelf eens uit te dagen door een paar dagen offline te gaan. Computer en telefoon uit. Even geen televisie of andere devices, maar een boek of ... even helemaal niets. Hoe voelt dat? Maakt dat je zenuwachtig, heb je het gevoel van alles te missen? Ben je bang een noodoproep te missen? S[preek dan met jezelf af dat jet op bijvoorbeeld 3 momenten per dag alleen even je telefoon mag checken, maar verder niets. Dus geen appjes lezen van de niet-noodgevallen en zeker niet reageren! En spreek je met vrienden af? Laat die telefoon dan lekker in je tas en neem even alleen de aandacht voor elkaar. Je zult merken dat dit een hele andere energie geeft, dan wanneer je met één oog op je telefoon kijkt.

Gras

Het gras groeit niet sneller als je eraan trekt. Nog zo'n wijsheid, die ook echt waar is. Je zult merken dat na een paar dagen helemaal nietsdoen, even offline te zijn geweest, je hoofd rustiger is. Je kunt je waarschijnlijk beter concentreren en je slaap zal beter zijn. Misschien is het makkelijker om op te staan en lijken de problemen om je heen minder groot of zwaar. Een weekje rust, meer hoeft het niet te zijn, doet meestal wonderen voor je hart en ziel. Gun jezelf die luxe af en toe en begin er misschien volgende week al mee. Enjoy!