Home Toename plastische chirurgie door selfiecultuur?
SPECIALS & UPDATES

Toename plastische chirurgie door selfiecultuur?

Een paar jaar geleden kenden we het woord nog niet eens, maar nu is een 'selfie' niet meer weg te denken uit onze woordenschat. En wie heeft het niet gedaan, een selfie nemen? Natuurlijk let je er dan op dat je er een beetje leuk opstaat. Maar wist je dat selfies er ook voor zorgen dat we anders naar onszelf gaan kijken?

selfie-2

De miljoenen selfies die worden gepost op Instagram, Snapchat, Twitter en Facebook zorgen voor een toenemende vraag naar ingrepen als ooglift, fillers en botox.Natuurlijk komt dat niet alleen door selfies, maar feit is wel dat degenen die fanatiek elke dag selfies maken, vaak heel erg geobsedeerd worden door zichzelf en daardoor extra kritisch kijken. In Engeland nam de vraag naar plastische chirurgie met 20% toe in 2015.

Selfie queen Kim

Kim Kardashian is wek een van de meest beroemde selfie-fanatiekelingen. Zo erg, dat haar wassenbeeld bij Madame Tussaud haar laat zien met een mobieltje om - ja, hoe kan het ook anders - een selfie te nemen.

De meesten van ons kunnen het gelukkig in redelijk perspectief zien. En natuurlijk weten we dat een camera soms dingen kan uitvergroten. Niet voor niets zijn er hele websites die aandacht besteden aan de beste 'selfie-poses' en hoe je kunt zorgen dat je geen onderkin of een megagrote neus krijgt. Maar helaas zijn er ook - vaak jonge - meisjes die zo onzeker worden van hun eigen foto, dat ze naar meer drastische oplossingen zoeken.

selfie-1
En dan zijn er de narcisten die voortdurend foto's van zichzelf maken en een selfie bijna beschouwen als hun spiegel. Die kunnen niet genoeg krijgen van hun eigen beeld en willen dat natuurlijk verfraaien voor zover dat nog kan. Beide groepen zullen uiteindelijk bij een kliniek terecht komen.

TOP 5 chirurgische ingrepen

  1. Liposuctie
  2. Borstvergroting
  3. Tummy Tuck
  4. Ooglift
  5. Borstlift

TOP 5 niet-chirurgische ingrepen

  1. Botox
  2. Hyaluronic Acid
  3. Laserontharing
  4. Chemische Peeling
  5. Microdermabrasie

Bron: American Society for Aesthetic Plastic Surgery

Maakbaarheid van ons uiterlijk

selfie-5

We leven in een maakbare cultuur, waarbij we zelf kunnen beslissen welke kleur ogen we willen en welke lichaamsvormen. We zijn heel erg bezig met onszelf, met dieten, nieuwe voedingshypes, make-up om onze imperfecties mee te verbergen en als het dan echt niet langer meer gaat, maken we een afspraak met de plastische chirurg.

Maar is dat erg? De middelen zijn er nu en waarom zouden we daar geen gebruik van kunnen maken? Zolang je nog wel herkenbaar bent als jezelf en niet doorslaat, zou iedereen dit voor zichzelf moeten kunnen beslissen.

Zou jij naar een kliniek gaan om iets aan je uiterlijk te veranderen?