Zorg goed voor je winterhuid: vermijd deze 5 ingrediënten!

winterhuid

In de winter is je huid altijd droger en eerder geïrriteerd dan normaal. Je doet er daarom verstandig aan om deze stofjes zoveel mogelijk te vermijden!

Nummer-1

Vaseline

De INCI naam hiervan is Petrolatum en je kunt dit ingrediënt maar beter vermijden in de winter. Waarom? Omdat het je huid afsluit en daardoor vet en vuil kunnen insluiten. Dat veroorzaakt dan weer pukkeltjes en die wil je niet!

Nummer-2

Zeep

Producten die zeep bevatten zijn niet goed voor je huid. Zeep heeft een te hoge PH-waarde (soms wel 9) terwijl je huid het beste gedijt bij een PH-waarde van 5,5. Daarnaast halen ze niet alleen vuil weg, maar ook natuurlijke  lipiden. Niet gebruiken dus – ga voor zeep-vrije reinigers.

Nummer-3

Astringents

Deze samentrekkende stoffen worden ook wel ‘astringents’ genoemd. Met name alcohol is een boosdoener omdat dit denatuurlijke oliën wegstript van de huid.

Nummer-4

Parfumstoffen

Vooral een droge huid kan slecht tegen parfumstoffen omdat ze de huid nog meer uitdrogen en irriteren. In bad gaan met een zwaar geparfumeerd badschuim is niet zo’n heel goed idee in de winter. Vooral als het water erg heet is. Zorg in ieder geval dat je een badolie gebruikt en dat de geuren komen van natuurlijke ingrediënten.

Nummer-5

Cortison

In de winter kun je eerder last hebben van een geïrriteerde huid en dan heb je eerder de neiging om naar een crème met cortison te grijpen. Niet doen! Dit helpt alleen op de korte termijn en hoe vaker je het gebruikt, hoe meer de huid eraan gewend raakt en uiteindelijk niet meer zonder kan. Bovendien maakt cortison de huid dunner en breekt het collageen af (waardoor je huid weer eerder veroudert!). Als de jeuk echt niet meer te harden is, gebruik het dan heel spaarzaam.
Het goede nieuws natuurlijk is dat de lente weer in zicht is! Over 3 weken is het al zover. Dus nog even voorzichtig met je winterhuidje en dan mag de zon weer gaan schijnen!

 

 

Comments

comments