Home Zomerzon: wees extra lief voor je haar en je huid!
Huidweetjes

Zomerzon: wees extra lief voor je haar en je huid!

Ook al blijven we massaal in Nederland deze zomer, de zon en de zee hebben ook hier schadelijke gevolgen voor je haar en huid. Dus wil je die eindelijk vers geknipte en gekleurde coupe mooi houden? Je huid laten stralen? Dan geldt voor beiden: smeren, verzorgen en de zon toch echt wat meer vermijden.

Zomer & haar

Wees gerust, de zon is niet alleen maar schadelijk. We hebben de zon ook nodig voor de aanmaak van extra vitamine D. De zomer is hier het beste seizoen voor. Door de combinatie van zon en warmte maakt je lichaam namelijk extra vitamine D aan. Deze vitamine bevordert de haargroei en dat is de reden dat je haar in de zomer sneller groeit. Dit geldt overigens ook voor je nagels. 

Een teveel aan zonnestralen op je haar is echter niet goed en zeker niet in combinatie met zout zeewater of chloor. Want deze factoren zorgen ervoor dat je haar sneller uitdroogt en de haarkleur vervaagt. Het haar wordt dof, broos en breekbaar.  En om dat achteraf te herstellen kost aardig wat tijd en moeite. Dus beter is het om te voorkomen dat jouw haardos schade oploopt. We hebben de volgende tips voor je verzameld, maar je kunt het natuurlijk ook aan jouw kapper vragen. 

1 Ben je toch langere tijd in de zon, bijvoorbeeld aan het strand, draag dan een hoed, bandana of sjaal zodat je haar en hoofdhuid beschermd zijn. Lang haar kan je ook opsteken, dat helpt ook.

2 Spoel na het zwemmen in zee- of chloorwater je haar zoveel mogelijk uit met kraanwater en spray er voordat je de zon weer ingaat een beschermend product op, veelal verkrijgbaar bij jouw kapper. Deze (zomer)producten beschermen je haar tegen de schadelijke uv-straling en bevatten daarnaast vaak nog herstellende en voedende ingrediënten. 

3 Vermijd zoveel mogelijk de hete föhn en/of stijltang omdat je haar in de zomer al extra kwetsbaar is. 

4 Gebruik een shampoo die hydrateert en verzorgt. Gebruik na het wassen een conditioner en eens in de week een voedend en hydraterend haarmasker.

Zomer & huid

Het is zo verleidelijk om in de zon te gaan liggen om dat mooie bruine zomerkleurtje te krijgen. Maar het is echt niet goed voor je huid. Nogmaals, zon hebben we allemaal nodig voor de aanmaak van onder andere vitamine D, met is niet nodig om de zon volledig te vermijden. Naast de aanmaak van onder andere vitamine D versterkt het je immuunsysteem en zorgt zon vaak voor een beter humeur. Je huid vormt een natuurlijke barrière tegen schadelijke invloeden van buitenaf en dus ook tegen de zon. Maar een teveel aan zon, en vooral aan uv-stralen, is erg slecht voor je huid. Zodra je met je huid in de zon komt, wordt er door de pigmentcellen in de opperhuid melanine aangemaakt. Melanine beschermd de huidcellen doordat het circa 50 procent van de UV straling tegenhoudt. En dat is hard nodig, want zonlicht kan je DNA aantasten met echt vervelende huidaandoeningen als gevolg.  

UV straling dringt diep in de huid door en tast ook elastine en collageen aan, waardoor voegtijdige huidveroudering op de loer ligt, zoals rimpelvorming en een slappere huid. Ook kunnen er pigmentvlekken ontstaan. De meesten van ons zijn wel eens een beetje verbrand door de zon geweest. De huid wordt rood, voelt trekkerig en gaat gloeien. Hoe vaker je huid verbrand, des te meer kans op blijvende schade aan de huid. Mensen met een lichte huidskleur verbranden sneller en lopen daardoor een verhoogd risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. 

De belangrijkste tips om op een redelijk verantwoorde manier met de zomerzon om te gaan zijn:

1 Vermijdt de zon zoveel mogelijk tussen 10 uur ’s morgens en 3 uur ’s middags.  

2 Smeer je iedere 2 uur in met minimaal SPF 20, heb je een lichte huid kies dan een hogere factor. 

3 Drink voldoende water, want door de zon wordt de vochtbalans in je huid verstoord met als resultaat dat je huid uitdroogt.

4 Controleer je huid regelmatig op veranderingen van moedervlekken, een ruw plekje wat niet weggaat of nieuwe plekjes op de huid.

5 Verzorg je huid goed met een hydraterende crème en geef de huid regelmatig een oppepper met een hydraterend masker.

Last but not least: geniet vooral van de zomer, het is een heerlijk seizoen!

Een beetje zon in je haar? lowlights laten je haar stralen!