Home Wist je dit al over haar? 15 opmerkelijke haarfeiten
Hair update

Wist je dit al over haar? 15 opmerkelijke haarfeiten

Bijna iedereen is er mee bezig, of we het nu wel of niet hebben - haar! Iedereen denkt weleens na over een andere haarkleur of kapsel en wie kaal is, weet dat dit proces voor heel wat onzekere gevoelens kan zorgen. We hebben het allemaal, op plekken waar we het juist wel - en op plekken waar we het helemaal niet willen. We bezoeken kapsalons, barbershops en wax & brow bars zijn enorm in opkomst. We zijn dus behoorlijk bezig met ons haar. Maar wist je deze feiten al over dit bijzondere materiaal dat zomaar uit ons lichaam groeit?

 1. HAAR bestaat grotendeels uit keratine. Dat is hetzelfde stofje waar dierenhoornen, hoeven, klauwen en veren van gemaakt zijn.
 2. Nat HAAR kan tot wel 30% van de originele lengte uitrekken! En elke haar kan wel 100 gram gewicht dragen, dat betekent dat een volle haarbos 2 olifanten kunnen dragen!
  olifanten
  Een volle bos haar kan het gewicht van 2 olifanten dragen!
 3. In een warm klimaar, groeit HAAR sneller. Dat komt omdat warmte de bloedcirculatie versnelt en daarmee ook de haargroei.
 4. HAAR is dood en echt nooit meer levend te krijgen! De enige uitzondering is het haar dat nog steeds onder je hoofdhuid zit.
 5. Uit een HAAR kun je enorm veel informatie halen, zoals medicijn- of drugsgebruik en is een belangrijk bewijsmiddel bij misdrijven. Want elk haar is uniek.
  party
  Neem je weleens een 'oppeppertje' tijdens een feestje? Pas op, want jouw haar slaat deze info allemaal op!
 6. Het enige dat je niet kunt aflezen aan HAAR, is het geslacht. De haarstructuur van mannen en vrouwen is gelijk.
 7. De meest voorkomende HAARkleur is zwart. Rood HAAR is daarentegen het meest zeldzaam, slechts 1% van de bevolking heeft het.
 8. Zodra een HAAR uit een haarzakje is getrokken, begint een nieuwe aan te groeien.
 9. HAAR bestaat voor 50% uit koolstof, 21% zuurstof, 17% stikstof, 6% waterstof en 5% uit sulfaat.
 10. HAAR kan overal op het menselijk lichaam groeien, met uitzondering van je handpalmen, voetzolen, oogleden en lippen.
 11. Je krijgt kippenvel omdat je HAARzakjes samentrekken. Hierdoor wordt de omringende huid en haartjes opgezet en vormen ze dat zgn. kippenvel.
 12. De hoeveelheid HAAR hangt ook af van je haarkleur. Blondines hebben het meeste haar en roodharigen het minst.
  blond
  Mensen met blond haar hebben het meeste haar!
 13. Naast beenmerg, is HAAR het hardst groeiende weefsel dat je hebt.
 14. Kaalheid wordt pas zichtbaar als je al meer dan 50% van al je HAAR kwijt bent.
 15. Elke HAAR heeft een levensduur van 5 jaar.
Welk haarweetje vind jij het meest opmerkelijk?