Home Wereldkapper Michele uit Italië
Stylist

Wereldkapper Michele uit Italië


"Ik vertel mijn klanten altijd dat ze geduld moeten hebben want ik hou ervan om kwaliteit te leveren. En dat kost tijd."

Michele Mungiovi (31) komt uit Italië en is eigenaar van een salon, Salone Michel Angelo in Arnhem.

Hoe lang woon je al in Nederland?
Ik ben geboren op Sicilië en met mijn ouders in Nederland komen wonen toen ik nog heel klein was. Mijn ouders kwamen hier om te werken maar hebben mij wel 2-talig opgevoed.

Hoe ben je kapper geworden?
Als kind wilde ik danser worden of iets met mode gaan doen. Door een zwakke knie kon ik geen carrière als danser maken. Toen ben ik me op mode gaan richten, heb een cursus visagie gedaan en ben daarna pas de kappersschool gaan doen.

Doe je vaak cursussen en trainingen?
Ieder jaar! Ik geloof dat je als kapper nooit klaar bent met leren en continue bij moet blijven met de laatste ontwikkelingen. Een keer per jaar volg een ik 3-daagse bijscholing in Milaan. Daarnaast ga ik twee keer per jaar naar Napels, ook voor trainingen. Hierdoor is mijn kennis altijd up-to-date.

Bij welke salon werk je?
Ik heb mijn eigen salon, Salone Michel Angelo. Ik werk alleen en dat bevalt me prima. Door mijn ervaring in de mode en als visagist, kan ik mijn klanten meer bieden dan haarverzorging alleen. Ik adviseer ook bij huidverzorging, make-up en ga zelfs mee als personal shopper als mijn klanten daarom vragen. Ik let altijd op het hele plaatje.

Wat is je specialisatie
Ik heb veel ervaring met het op maat maken van kleuringen. Ik kijk goed naar mijn klanten en welke kleur goed bij ze past. En ik ben nooit bang om iets nieuws te doen. Door mijn trainingen beheers ik alle technieken. Daarnaast is het ook een kwestie van talent. Ik merk dat ook aan stagiaires; de een heeft het en de ander niet en daar is dan weinig aan te doen.

Wat valt je het meest op aan Nederlandse kappersbezoekers?
Mensen hebben hier altijd haast. In Italië trekt men veel meer tijd uit voor een kappersbezoek. Ik vertel mijn klanten altijd dat ze geduld moeten hebben want ik hou ervan om kwaliteit te leveren. En dat kost tijd. Mijn werk zit er pas op als mijn klanten tevreden de deur uitlopen. Mijn klanten zijn een mengelmoesje. Ik heb veel Aziatische klanten, maar ook Nederlandse, Russische, Marokkaanse en Turkse.

Ben je anders dan Nederlandse kappers?
Ik denk het wel, het is niet zo’n stijve boel bij mij. Ik heb altijd Italiaanse muziek op staan en geef mijn klanten veel aandacht en tijd. Ik hou van gezelligheid en elke klant in mijn salon wordt overal bij betrokken. Een klant voelt zich bij mij nooit genegeerd, maar altijd welkom.

Heb je een haartip?
In Italië wordt het haar anders geföhnd. Daar föhnen we vanaf de kruin naar beneden in plaats van beneden naar boven, zoals hier.  Dat noem je ‘Cappelli Spituati’. Om een prachtige bos krullen te maken, wordt het haar in rolletjes gedraaid en met allemaal klemmetjes vastgezet. Ik vraag de klant om het hoofd even voorover te houden en stijl het met behulp van föhn en handen. Er worden geen rollers of krultang gebruikt.

Zijn er haarproducten die je hier niet kunt krijgen en die je mist?
Alles is hier wel verkrijgbaar. Ik heb in mijn salon het exclusieve merk BES. De producten zijn op basis van fruitzuren en de kleuringen hebben maar 10% ammonia.

Welke producten gebruik je nu en welke is jouw favoriet?
Voor zowel lang als kort haar is de BES Reset Paste ideaal. Ik gebruik dit om mooie piekjes mee te maken. Ook de shine en serum van hetzelfde merk zijn favoriet.

Welke kapper is voor jou een voorbeeld?
Natuurlijk zijn dat mijn leermeesters uit Italië. Van hun heb ik heel veel geleerd. In Nederland vind ik Lecco van Zadelhoff, Patrick Kalle en Andy Uffels erg goed.

Wie is jouw stijlicoon?
Lady Gaga, die is ook half Italiaans en Sophia Loren. Dat blijft een prachtige vrouw met mooi haar. Ook vind ik Leontine Borsato er altijd op en top uitzien.

Wat zijn je toekomstplannen?
In de toekomst zou ik zelf graag cursussen geven. Ik wil wel mijn eigen salon houden maar misschien toch met personeel zodat ik meer tijd heb om me ook op trainen toe te leggen. Er zijn genoeg neefjes en nichtjes die kapper willen worden en dat lijkt me we leuk om het binnen de familie te houden.